donderdag 13 april 2017

1984 op herhaling

Lang lang geleden, in juni 1984, fietsten Anja en ik een rondje door Spanje. We reisden met de trein naar Burgos in het noorden en fietsten van daaruit naar Santiago de Compostela, verder door Portugal naar o.a. Porto en maakten ons rondje af door via de Spaanse Extremadura, via Trujillo en Salamanca weer naar Burgos te fietsen. Een behoorlijk tocht van ruim 1700 kilometers. In die tijd maakten we lange dagen en van rustdagen hadden we nog nooit gehoord. En heel erg warm was het in 1984 ook. De bagage was gelukkig superlichtgewicht want kamperen deden we toen nog niet. Wat een tijden ;-).

1984: Op de grens tussen Portugal en Spanje. Na een lange hete en vooral steile klim. 
1984: Ergens onderweg naar Santiago de Compostela. Verlaten dorpjes in de bergen
1984: Uit dagboeknotities blijkt dat de wegen in 1984 in Portugal vaak heel beroerd waren.  
Dat zal deze keer wel anders gaan. Want heel binnenkort vertrekken we voor een herontdekkingsreis van het Iberisch schiereiland. Wéér op de fiets, maar deze keer beperken we ons tot het mooi Andalusië. We gaan in de 4 weken die we er voor uit getrokken hebben zeker geen 1700 kilometers fietsen en tegenwoordig houden we  wel van een regelmatige rust- en rondkijkdag. Tja, je wordt ouder en wijzer zal ik maar zeggen ;-).  Andalusië biedt verrassend mooie (en lange) fietsroutes over oude spoorbanen en er is ook nog eens de 2000 kilometer lange TransAndaluz. Een vooral voor MTB'ers bedoelde tocht over onverharde wegen.

Bij terugkeer verschijnt er hier een fotoverslag-blogpost maar als je het leuk vindt kun je regelmatiger op de hoogte blijven van onze fietservaringen in het zuiden van Spanje. Dat kan via het speciale Cycling Around The World blog (inclusief aanmelden nieuwsbrief) of via mijn Facebook pagina.

Tot later!

12 opmerkingen:

 1. Veel plezier. Mooie tijd van het jaar, nog niet heel bloedheet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede reis en veel plezier en goed weer toegewenst! Ik ga zeker mee volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prima te doen voor pensionado's. Vergeet vooral de Olive Oil Greenway niet op het verlanglijstje te schrijven, Lijkt me een absolute must.
  Nog een paar jaar werken dan kunnen we ook dat soort reizen plannen.
  Nu camperen en fietsen we vooral in West Europa. Ook erg leuk trouwens.

  Greenmachinist.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah, een van de weinige stukjes aarde die teruggewonnen zijn op de islam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je vergeet alle slavische landen tussen Oostenrijk en Turkije die de Ottomaanse overheersing nog niet vergeten zijn en daarom ook niet willen meewerken aan opvang van moslim immigranten.

   Wat dat betreft hebben west europese landen weinig oog voor gevoelens van landen die eeuwenlang de barriere zijn geweest tegen invasie legers van vreemde mogendheden. En nog steeds zijn in veel opzichten.

   Verwijderen
  2. Die was ik niet vergeten hoor. Maar ook dan zijn het nog steeds 'weinig stukjes', waarvan Andalusië er één is.

   Wat betreft dat laatste; ja, eens. Maarja... net iets te veel van het electoraat hier ziet zich niet gehinderd door enige kennis van zaken.

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Nee wel uitgezocht maar naar Malaga bleek dat een heel gedoe met veel overstappen.

   Verwijderen
 6. Ik bemerk een terugkerende voorkeur voor rotsen, zand, lege vlakten, felle zon .....en dieselrook Paul ? :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi. Ik ben benieuwd naar het verslag. Zelf moet ik het met drie weken doen en vertrek dus van thuis uit met de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen