zondag 28 mei 2017

Acht bijzondere ontmoetingen tussen Dieren en Kinderdijk

Dieren 05:30  uur - de buurvrouw
'T was lang geleden dat de buurvrouw wakker was geworden van die piepende garagedeur. Sinds buurman Paul met pensioen was, ging ie eigenlijk nooit meer zo vroeg weg. Maar nu was het wel erg vroeg en nog zaterdag ook. Hij zou toch niet weer zo'n verschrikkelijke lange tocht gaan rijden? Met het weer dat voor vandaag verwacht werd? Nou ja, Anja zal 'm wel voldoende te drinken en te eten meegegeven hebben.

Ravenswaaij 08:41 uur - Janine
Ze was gewoon lekker een stukje aan het fietsen. Op de Lekbandijk. Heen naar haar oom en tante in Beusichem, om daar in de tuin even te kletsen en dan weer terug over de dijk. Een heerlijk tochtje en dan zou ze weer thuis zijn voor het écht warm werd. Daar op dijk werd ze dus ingehaald door een hele sliert van die banaanfietsen.  Minder erg dan die ellendige motorrijders maar ze moesten eens wat meer afstand houden bij inhalen! Verdorie, eentje wurmde zich net tussen haar en een tegemoetkomende auto door. Ze was boos en dat liet ze de laatste banaanfietser (hij had een geinige Bananaman sticker op z'n fiets) weten ook. Die haalde haar dan wel weer netjes met een grote boog in.

Het is nog vroeg op de dijk. Geen wielrenners, geen motoren, geen auto's

Vianen 9:15 uur - Suzette
"Iek maak een foto van jullie. Voor op Facebook. Ook voor mijn vrienden ien Frankrijk!", zei Suzette nadat er op haar terras in het pittoreske centrum van Vianen ineens een hele zwerm van die vreemde fietsers was neergestreken. En ze wilden allemaal appelgebak. Met koffie. Het waren gezellig kerels en  ze vertelden dat ze helemaal naar Kinderdijk onderweg waren. Maar Suzette kreeg helemaal een Franse flauwte toen ze hoorden dat ze uit Zutphen kwamen. "Mon Dieu, quel horreur!."  Dat appelgebak hadden ze dan ook in een een oogwenk op. "Die foto's staan al op Facebook", riep Suzette nog, terwijl zij ze uitzwaaide.

Suzette, met echt Franse appeltaart ;-)
Kinderdijk 11:16 uur -  Jaili
他們看到了美麗的風車行附近有兩個大的黃色的鞋子。在那裡,他們站在英寸隨著她的腳。但是那些人憤怒了!這是自行車,沒有鞋子,她哭了!荷蘭是陌生的。

Kinderdijk. Het was er gezellig druk ;-) en we  zijn 1000 keer gefotografeerd

Hardinxsveld-Giessendam 12:30 uur - Joyce
Ze was er natuurlijk heel blij mee, maar die zeven mannen die zojuist op het terras waren neergestreken bestelden allemaal wat anders. Broodje hete kip, boerenomelet, broodje kroket enzovoort. Dat was wel even aanpoten in de keuken. In elk geval beter zulk volk op je terras, dan die zuiplappen uit de buurt. Die hele middag blijven zitten op een paar flesjes bier en verder roepen ze alleen maar de vrouwen na. Nee, dat zouden die mannen met die vreemde fietsen nooit doen. Stuk voor stuk nette kerels, dan kon je wel zien. Eentje bestelde er wel drie keer Cola,, maar ja met zulk weer krijg je ook wel dorst.

De Koperen Snor. De naam was niet veelbelovend maar de lunch smaakte prima
Zaltbommel 15:30 uur - Irma
Ze werkte eigenlijk alleen op woensdag en donderdag bij IJssalon Tiesmo. Maar vanochtend had meneer Giovanni radeloos opgebeld. Er waren zieken en of ze alsjeblief vandaag kon komen werken want het zou superdruk worden met 31 graden  op de thermometer. Nou dat klopte dus, het ijs was niet aan te slepen. Zo om een uur of half vier stopte er een hele sliert van die enge snelle fietsen voor de deur, Ze wilden heel graag een ijsje. Ze hoorden één van de mannen zeggen: "Paul, jij moet maar hoog energetisch ijs nemen. Dat helpt wellicht tegen je dip..."  Die Paul bestelde vervolgens een hoorntje met twee  grote bollen citroenijs. Altijd een top keuze bij heet weer. Zoveel wist ze inmiddels wel van ijs.

Nijmegen 19:00 uur - Clara
Ze was studente Psychologie aan de Universiteit Nijmegen maar om het leven nog een beetje leuk te kunnen houden werkte ze in het weekeinde bij pannenkoekenhuis het Hoogstraatje. Het zat behoorlijk vol op het terras toen om een uur of zeven drie mannen met van die banaanfietsen aanschoven. Ze bestelden een spekpannenkoek, een spekpannenkoek met kaas en een appelkaneelpannenkoek. Eén nam er een witbiertje de andere twee een Radler. Maar na een tijdje verdween een van de mannen wat bleekjes naar het toilet. En toen ze de borden kwam ophalen bleek die man maar een paar hapjes van z'n pannenkoek genomen te hebben.  Hij was een beetje misselijk geworden, zeiden de anderen, maar na een groot glas cola was ie inmiddels al aardig opgeknapt. "Ja heel vreemd", zei Paul (want hij was die man), "normaal gesproken heb ik zo'n pannenkoek in vijf minuten op. Maar nu krijg ik  'm gewoon niet weg."

Dieren 21:40 uur - Anja
Via lokatie Whatsappjes was ze goed op de hoogte gebleven van Paul's positie. De laatste was van vijf over half tien. Verstuurd vanaf het begin van de Schapenbergweg en dat was vlakbij. Ze liep nog even naar de koelkast om te kijken of inderdaad een biertje koud stond. En daarna de oprijlaan van Huize Mooi Geel af, naar de straat. Daar zou ie dan al heel snel te zien moeten zijn. Na een paar minuten zag ze een felle koplamp snel dichterbij komen. Paul stuurde behendig z'n fiets de oprit op en kneep voor het laatst in de remmen. ""Kun je nog een beetje uit de fiets komen?", vroeg Anja. Dat ging nog verrassend soepel ;-). "Ik heb een mooie dag gehad", zei Paul, "en ik heb ook wel wat te vertellen na 287 kilometers..."
10 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig verslag weer! Dank je wel dat we hebben mogen meegenieten van jullie rit. Bij de studente Psychologie dacht ik even: "nu gaat het komen", maar dat viel gelukkig(?) weer mee. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol dat Chinees in google translate...resulteert altijd in wartaal ( weet ik als ik Adri weer eens plaag ) in het chinees wordt het "Ze zagen twee grote gele schoenen in de buurt van de schitterende molens lijn. Daar stond ze in. Met haar voeten. Maar degenen die zijn boos! Dit is een fiets, geen schoenen, riep ze! Nederland is vreemd"

   Hahaha !!!

   Wat die spijsverteringkwestie betreft : indien jullie wat meer tempo hebben gemaakt wordt bloedtoevoer naar de darmen en spijsverteringsorganen beperkt en dat vrijgekomen volume gebruikt voor sneller transport van benodige stoffen naar de spieren. Als je dan plotseling zwaar/vetrijk eet kun je je dus even beroerd voelen omdat het lichaam snel van bloedstroom verdeling moet veranderen en die organen weer met snel "opstarten" van bloedarm naar bloedrijk. Hetzelfde gebeurd als je met volle maag/darmen ineens heel veel inspanning gaat leveren.

   Duitse soldaten kregen het advies voor gevechten niet te eten. Om dezelfde redenen : minder bloed in de spijsverteringsorganen verminderde het risico van overlijden sterk na een buikwond.

   Verwijderen
 3. Altijd een genot om te lezen

  Het was hopelijk wat minder warm naast die waterwegen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar 1000 keer op de foto, dat valt mee, zeker geen busladingen gedropt daar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer een prachtig verslag Paul, je geeft een mooi slot aan een topdag. Ben jaloers op jouw schrijfkunsten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi verhaal weer. En het is maar te hopen dat dat biertje nog wel koud lag, anders had het niet meegevallen om die versnapering met deze buitentemperatuur snel op orde te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterend verslag weer Paul! En net als Quezzzt ook zitten grijnzen om de vertaling van het Chinees, die translate is een mooie functie, en je kan er ongeveer uit op maken wat er staat, maar daar houdt het meestal ook bij op, echt kloppen doet het zelden, daar heeft Quezzzt gelijk in.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Utrecht - 20.45. Wilco

  Een ouderwets leuk verslag gelezen van een tocht naar Kinderdijk, en weer terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. We hebben elkaar inderdaad 'net' gemist. Ik was er om half 9. Mooie tocht !

  BeantwoordenVerwijderen