zondag 5 april 2015

Vier weken afwascorvee en een Holterbergrit

Zodra de drukke dagen van Pasen voorbij zijn zal er in het TBB (Team Bediening & Begeleiding) nog wel een hartig woordje gesproken worden.  Wie in hemelsnaam op het onzalige idee was gekomen om de deuren van het Volkshuis op 1e Paasdag pas om 10.00 uur te openen en dat ook nog eens op de website te zetten? Of die persoon niet wist dat het tijdstip van 9.00 uur een bijna heilige traditie is waar ook, last but not least, hele groepen ligfietsers in de regio op vertrouwden? Juffrouw Nellie was woedend en zal ongetwijfeld onverbiddelijk zijn en de schuldige veroordelen tot 4 weken afwascorvee.
de gewraakte pagina op www.volkshuis.nl: Met de Pasen zijn we extra (vroeg) open. Oh ja?
Een paar dagen geleden ontdekte ik dit pijnlijke punt dus ook al: op 1e Paasdag zou het Volkshuis pas een uur later om 10.00 haar deuren openen. Wat betekende dat wel niet voor de traditionele start van elke LOL tocht: om half tien beginnen met koffie en daarná pas fietsen.

Onverwacht gesterkt en verkwikt door de koffie beginnen we aan de Holterbergrit
Op hoog niveau werd overlegd en besloten dat we om half tien direct zouden vertrekken zonder :-( koffie. Ik vertrok op tijd uit Dieren en rolde al ruim voor half tien de Houtmarkt op. Het was er doodstil maar net toen ik stopte zag ik een gast de lokalen van het Volkshuis betreden. De deur zwaaide open en de geur van verse koffie beroerde mijn neusgaten. Mirakels, ze waren gewoon open!

Even later fietste 'M5' Marc het plein op. Zwaar beladen met twee fietstassen barstensvol vakantiespullen. Marc ging 'droogzwemmen' voor een lange tocht die hij en Edwin over een maand gaan maken. Alles had ie bij zich: tent, kookspullen, extra kleding noem maar op. Alleen z'n tandenborstel had Marc thuisgelaten. Tja, de gedachtenkronkels van die open ligfietsers zijn voor ons velonauten soms moeilijk te volgen.

We gingen dus toch maar koffiedrinken bij Juffrouw Nellie, die er overigens niet was. We waren deze keer vier velonauten en en drie open liggers. Een mooie mix! En onze bestemming was de Holterberg. In mei vorig jaar zette ik daar al eens mijn snelheidsrecord (73 km p/u) en in augustus kwamen we daar ook al eens langs. ´T blijft een mooie stukkie van Nederland.

Marc (l) zoekt z'n tandenborstel, Edwin (m) met z'n nieuwe Gaucho en Casper (r) met z'n ouwe Quest
Wolkenluchten zoals ze door de Hollandse meesters bedoeld zijn. De zon scheen, het tempo was aangenaam. Een LOL tocht zoals LOL tochten moeten zijn.
Even een 'bio break' Nee hoor geen enkel probleem, neem de tijd, ik zit hier heerlijk in mijn gele bakje te genieten van het aangename voorjaarszonnetje. De dag vloog voorbij!
Uiteindelijk kwam Nijverdal in zicht. Daar werd kort gestopt want het gebruikelijke haantjesgedrag van zo'n groepje fietsende mannen moest even z'n uitweg vinden. Diverse LOL-leden claimden dat zij als laatste bij het appelgebak verderop zouden aankomen. 'T was onderweg nog en tijdje onduidelijk maar uiteindelijk ging ik met de eer aan de haal. Sorry jongens, de volgende keer weer iemand anders. Ik had nu eenmaal de slechtste benen!

Zonovergoten appelgebak met door de lieftallige serveersters aan tafel opgespoten slagroom is toch het lekkerst!
Bijkletsen met Wim
En terug naar Zutphen ging de hele sliert. Een paar honderd meter namen we nog een afsteekje over een wel heel smal onverhard fietspaadje. Maar ook dat ATB'en lijkt inmiddels een hele mooie LOL-traditie te worden. Zutphen kwam in zicht en het gezelschap viel in rap tempo uit elkaar. Met Nico, die nog even een stukje wilde omfietsen, en Edwin en Wim stak ik de IJsselbrug over. Iets verderop scheidden onze wegen zich en drie kwartier later duwde ik Strada 94 de tuin in waar Anja in een zomers jurkje van de zon zat te genieten...

"Was het leuk?", vroeg ze. En toen ik vertelde dat we  heerlijk gefietst hadden en op de Holterberg appelgebak hadden gegeten, vroeg ze: "En waar hebben jullie het dan altijd over, bij de koffie?". Ach, jullie herkennen het vast wel, vrouwen willen nu eenmaal dat soort dingen weten. Dus ik antwoordde naar waarheid: "Nou over banden natuurlijk... en over zitbuizen. En dat we volgende maand weer zo'n tochtje gaan doen!".

Wim fietste ook mee
6 opmerkingen:

 1. Leuk verslag weer, Paul. En een nieuw woord geleerd: bio break :) Dat smalle paadje was trouwens niet gepland, maar wel een alternatief voor een foutief gepland modderpad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het begrip bio break heb ikzelf ooit eens opgepikt van het weblog van Belle.

   Verwijderen
 2. Inderdaad weer leuk geschreven Paul! Maar laten we niet vergeten te noemen dat Per W, het nieuwe LOL-lid?, zo vriendelijk is geweest om te trakteren vandaag. Bedankt Per!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blijft leuk om te lezen. Mss dat ik nog eens ga aansluiten. Hoewel de rit vanaf Kampen al een beste is...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ronald,

   Naar Zutphen is het 60 km denk ik. Voor je er erg in hebt ben je er al ;-)

   groet,
   Paul

   Verwijderen