maandag 17 augustus 2015

Spring maar achterop!

Iedereen die bij de Oliebollentocht 2014 in Nijmegen was heeft ze in actie kunnen zien. De makers van een documentaire over onze eigen Nederlandse en zeer diverse fietscultuur. En wat is er eind december mooier om te filmen dan een stel bananen in de sneeuw? In het vrijdagbericht van 15 mei was er wat later meer over te lezen.

Inmiddels is de hele film "Spring maar achterop" klaar en kun je 25 minuten lang genieten van werkelijk alle aspecten van het fietsen in Nederland. Zelf schafte ik de DVD aan voor de afdeling Rheden van de Fietsersbond. In september is er weer de jaarlijkse verenigingsdag in Dieren en ook wij fietsers presenteren ons dan. "Spring maar achterop" willen we die dag doorlopend vertonen.  De documentaire werd overigens mede mogelijk gemaakt door de Fietsersbond.

Wat is er te zien?
We zien allerlei fietsen en fietsers voorbij komen. Van 's ochtends heel vroeg tot diep in de nacht. Kinderen op weg naar school, forensen, recreanten, sporters en professionals. Daan met z´n bakfiets, Tes en Aniek met hun roze meisjesfietsen, Silvan en Jessy die net een fietsenwinkel zijn begonnen: "Er zal altijd werk genoeg zijn....",  Odette die vanwege haar visuele handicap op een tandem over de wielerbaan racet, Chris die met z'n gewone fiets met opzetstuur z'n dagelijkse route minutieus beschrijft, Marije die voor het eerst zonder zijwieltjes gaat fietsen, Mitch de fietskoerier in Arnhem: "Ik heb wel eens een baksteen vervoerd..." en Ron en Glenny die filosoferen over de schone kunst van het tandemrijden. En dan heb ik ze nog lang niet allemaal gehad.

En de ligfietsers dan?
Ja natuurlijk! We zien en horen onze voorman Kees van Malssen in z'n oranje Quest tijdens de Oliebollentocht én ligfietser Frans die heel poëtisch verwoord waarom ligfietsen zo mooi is. "Als je op een ligfiets ligt is het allemaal blauw boven je...en je ziet alle vogels." Dat is mooi gesproken Frans! Ligfiets en velomobiel komen (dus) ruim aan bod in deze film. Alleen al daarom ga je deze DVD aanschaffen ;-).


De bovenstaande sterk ingekorte fragmenten van ligfietsers uit de documentaire worden getoond op grond van het beeldcitaatrecht.

Tussendoor zijn er ook nostalgische opnamen te zien van fietsend Nederland in de 50´er en 60'er jaren. Leuk om te zien alhoewel ik een aantal daarvan al op YouTube heb zien passeren. Wat mij betreft voegt die blik achterwaarts niet zoveel toe. Hoe makkelijk je dat ook doet achterop gesprongen op de bagagedrager. Als ligfietser heb ik altijd wat moeite met achteruit kijken, daardoor zal het wel komen.

Zelf kopen, kijken of cadeau doen? Kijk op Facebook of op Vimeo. Actieve Fietsersbonders kunnen ´m tegen gereduceerd tarief bestellen, om anderen aan het (lig)fietsen te krijgen.

Last but not least: niet bij mij achterop springen, asjeblieft!Geen opmerkingen:

Een reactie posten