zondag 3 januari 2016

In mijn glazen bol: 2016

Mag het nog? Het mag nog. Gelukkig nieuwjaar! Maar wat gaat dat nieuwe jaar brengen voor ons ligfietsers en vooral velomobielrijders? Om die knagende onzekerheid wat weg te nemen heb ik besloten het hele jaar alvast met jullie door te nemen. Wij van Mooi Geel kunnen het je vertellen. We doen het graag hoor en je kun het ook beter alvast gehad hebben. (*)

Even schudden en je ziet van alles...
Januari
De Noordelijke Velomobieltocht wordt op het allerlaatste moment uitgesteld. Vanaf volgende week trekt namelijk een onverwacht Siberisch koufront het land in en binnen enkele dagen heerst de 11-stedenkoorts. Daar kunnen een paar banaanfietsers niet tegenop. Wel verschijnt op de ligfietsagenda een toertocht over het Sneekermeer. V&D gaat alsnog niet failliet want alle winterkleding vliegt nu wel de winkels uit.

Februari
De Überkliko Rotovelo (hier te koop als Eurovelo) is een enorm succes. Al in de eerste maand worden er 25 besteld. Vooral door notoire schaderijders. Het is jammer dat er  bij de productie van de eerste vijf iets fout gaat: op de body staat abusievelijk de tekst : "Geen hete stoffen inwerpen".

Maart
Daniel Fenn begint een kledinglijn. Het gaat om carbon onderkleding die (ook letterlijk ) nauw aansluit bij de wensen van de kopers van de DF. Elke gram telt tenslotte. Er komen twee  maten: gewoon en XL.

April
Samen met de Fietsersbond analyseert de NVHPV de ligfietsdata die uit de Fietstelweek is gekomen. Dankzij deze data komt er eindelijk ook letterlijk vaart achter de realisatie van de F12 fietssnelweg.
Minister Melanie Schultz van Haegen moet als zoveelste VVD'er aftreden: zij heeft jaren lang informatie over deze fietsnelweg in de versnipperaar gegooid.

Mei
Strava komt eindelijk eindelijk met aparte categorieën voor 'recumbents' en 'velomobiles'.  Staatssecretaris van Rijn verantwoordelijk voor sportzaken moet aftreden; hij blijkt als racefietser stiekem velomobielritjes op Strava geflagd te hebben en heeft dat nooit aan de Kamer gemeld. Een doodzonde in de politiek .

Juni
De Cyclevision wordt, na lange discussies,  toch opnieuw gehouden in Venray. Er komt een verbod op e-Fatbikes en als grote publiekstrekker zijn er nu velo-polowedstrijden voor teams met de onverwoestbare Rotovelo's. De Velotilt doet mee met de 3-uurs race. 

Juli & augustus
Het is vakantie in Nederland. Ligfieters genieten tijdens hun vakantietochtjes van de heerlijke Hollandse wolkenluchten zoals alleen ligfietsers dat kunnen. Maar da's eigenlijk geen voorspelling, dat weten we al zeker.

September
Velomobiel.nl schudt de velowereld op met een 'nieuw' model. Uiterlijk vrijwel gelijk aan de QV zal nog voor de winter van 2017 de QV4W geproduceerd gaan worden. Deze unieke velomobiel heeft inderdaad 4wielaandrijving en wordt speciaal ontwikkeld voor de Scandinavische markt. In de wielkasten zal ruimte genoeg zijn voor spijkerbanden. 

Oktober
Nu Velomobiel.nl de QV4W aankondigt kan Intercitybike.nl niet achter blijven. De lijn van DF fietsen wordt uitgebreid met een DF CE. Deze afkorting staat voor Closed Edition en verwijst naar het vernieuwende gebruik van gesloten voorwielkasten.

November
Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas rijden er ook een flink aantal kleur-Pieten mee in gelijkgekleurde velomobielen. Dit mooie publiciteitsmoment is te danken aan intensief lobbywerk van de Ligfietsvereniging NVHPV.  De meeste ligfiets-Pieten zijn dit jaar geel.

December
De Oliebollentocht 2016 start vanuit Dronten. Er zijn dit jaar twee routes maar het ontbreken van een heuse Klimmen-route wordt  door velen gemist. Er zijn 234 deelnemers die in een heerlijk winterzonnetje van 15 graden door de polder rijden. Er wordt geen snert geserveerd maar ijscoupes.
*) Voor het idee  en de inleidende tekst werd ik geïnspireerd door een gelijksoortig artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag.

16 opmerkingen:

 1. Hoi Paul,

  Ik hoop dat veel van wat je voorspelt werkelijkheid wordt. Met name die gele Pieten lijken me wel wat.

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook jij gelukkig nieuwjaar en veel inspiratie gewenst. Hgr Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Duidelijk slechts voorspellingen. Gelukkig hoog koffiedik gehalte.
  Enige realistische wat mij betreft is dat ICB met een Strada gelijkend model uitkomt. Ook in Geel.

  De 11 stedentocht gaat zonder meer plaatsvinden. Te fiets! Datum staat al vast:14 februari.

  De vermeende modellijn van Daniel lijkt me onwaarschijnlijk. Zelf draagt hij zelden meer dan een Unterhose. Menig DF-rijder pleegt die gewoonte na te volgen. Lichter kan haast niet. Mogelijk een vertaalfout van 'Verkleidung' als kleding?
  Wel komt er van hem 'universelle neue Verkleidung' in de vorm een VM-kap passend op elk VM-model (behalve de Q-Xs) Ook passend op VM-en anders dan in de kleur geel.

  We gaan het meemaken. ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig jaaroverzicht. Ik denk dat zeker 80% van dit verhaal realiteit gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha, die QV4WD zal het wachten zeker waard zijn! ;-))

  Ook voor jullie een gelukkig nieuwjaar!
  En dat ook in 2016 de inspiratiebron niet droog mag vallen......


  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Paul, waar stonden jouw voorspellingen voor 2015? Heb ik toch een beetje een idee van jouw voorspellende gaven.

  Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb vertrouwen ;-) Volgens Wim hierboven komt het meeste uit en hij is doorgaans goed op de hoogte.

   Verwijderen
 7. Hilarisch!

  Het beste voor het komende jaar en veel fiets en schrijf plezier :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wederom een schitterend stuk !
  Hoe krijg je het toch iedere keer weer voor elkaar ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon een keer doen, zo'n e-fatbike rijden. Have fun :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je QV4W is misschien dichterbij dan je denkt! Nu nog een Trike, maar straks???

  http://www.ligfiets.net/news/5152/bijzonder-bouwproject-driewielaangedreven-fiets.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Paul, op een of andere manier is de 4e regel van de maand juni voor mij niet zichtbaar, de regel waarin de uitslag van de 3-uurs race is voorspeld. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen