woensdag 2 maart 2016

Fietspad

Bron Wikimedia
Ongeveer 750 meter van mijn fietsroute is sinds vorige week afgeschermd. Langs de hele wegkant staat een laag zwart kunstofscherm.  En bij het binnenrijden van dit stukje Dieren staat er nu ook een bijzonder verkeersbord.

Als over een tijdje de temperatuur verder zal stijgen en ook de luchtvochtigheid hoog genoeg is dan wordt het ineens heel druk in Dieren Noord. De paddentrek is dan begonnen! In grote groepen steken ze dan de drukke Harderwijkerweg over. Om vervolgens met bosjes platgereden te worden. Vandaar die 750 meter scherm.

Net als fietsers hebben padden baat bij een goede, geheel van het autoverkeer gescheiden, infrastructuur. 

Want padden en auto's dat gaat niet samen, volgens een vrijwillige paddentelster die ik toevallig sprak en van wie ik al deze wijsheid heb.  "Ach meneer, tegenwoordig rijden de auto's zo hard. Vooral 's avonds en 's nachts als de padden de weg willen oversteken...! Wie ziet er nu een pad?" Nou, dat was voor mij heel herkenbaar ;-).

Fietspad (Bufo Flavum Tribus Rotae)

Om te voorkomen dat onze padjes zich bij dat het scherm vastlopen en dan aan het dwalen slaan zijn er op dit stuk tien emmers ingegraven. Een pad op pad valt uiteindelijk in één van de emmers. En dan komen de vrijwilligers, die meten en tellen, om ze daarna aan de andere kant van de drukke weg ze met emmers vol op een veilig plekje weer verder laten springen.

Zo worden in Dieren elk jaar niet minder dan 1500 padden op pad geholpen. De voorjaarstrek is de meest massale, maar ook in de zomer en het najaar zitten de padden (en andere amfibieën) niet stil. En dat allemaal op mijn fietspad fietsroute.

De dagelijkse tellingen zijn vanaf nu te volgen.

7 opmerkingen:

 1. Hoi Paul,

  [ironisch]Jammer van dat scherm, anders had je nog kunnen proberen wat padden te "scoren" met je Strada. Drie tegelijk moet kunnen met een driewieler.[/ironisch]

  Groet

  Erwin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bekijk de laatste minuut van deze video maar eens ;-) https://youtu.be/rm3hd1pxHME

   Verwijderen
  2. Ik heb een beetje last gehad van een auto die zoiets bij velomobielen doet. Gelukkig kwam bij mij niet alle lucht er via de achterkant uit...

   Verwijderen
 2. Gisteravond net flyers gebust om de buurt bij ons over zo'n overzet-actie te informeren. We zijn er ook klaar voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "een vrijwillige paddentelster die toevallig sprak"
  Paddentelsters spreken dus normaal gezien niet?
  (sorry, ik kon het niet laten)
  :-p

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je zou bijna van het juiste pad raken met al die padden bewegingen........☺

  BeantwoordenVerwijderen