zaterdag 10 september 2016

Gratis je fiets overspuiten 2.0

In februari 2013 deed ik jullie een geweldig aanbod. Je kon je velomobiel gratis over laten spuiten. In elke kleur of kleurencombinatie. Er zat wel een addertje onder het gras, zoals vaker als iets gratis is. Het overspuiten was slechts digitaal en on-line mogelijk.

Toch zijn er sindsdien regelmatig overspuit-bezoekers geweest. De overspuitsoftware was een beetje primitief: je kon alleen de onder- en de bovenkant van een bruut doormidden gezaagde Strada van kleur laten veranderen. En meer dan een Strada, hoe mooi ook, zat er niet in het assortiment. Dat kon beter.
Een nieuwe velomobiel? Maar hoe bedenk je dan welke kleuren je gaat kiezen? Foto nemen van een velomobiel en zelf inkleuren met dat ingewikkelde Photoshop? Gewoon je fantasie gebruiken? Het kan allemaal.
Nu ben ik zo iemand die het leuk vindt om met dit soort dingen te prutsen. Op een gegeven moment vond ik heel toevallig een 'scriptje' dat op maat gemaakt leek voor het opzetten van een verbeterde overspuitservice.

Om te oefenen maakte ik eerst een Strada geel
Ik sloot mezelf een paar dagen op in de Mooi Geel studio en tadááá: Gratis Je Fiets Overspuiten 2.0 was klaar. Nou ja, bijna klaar. Helemaal perfect is het nog niet. ;-).

Om het eigentijdser te maken noemen we het "Colour &Velomobiles 2.0", zodat ik er ook de internationale markt mee op kan.

De 'nerds' onder ons kunnen hieronder nog verder lezen. De rest kan hier gelijk aan de slag. Het assortiment bestaat uit een Strada, een Quest, een DF en de QuattroVelo. Bij voldoende belangstelling (meld je hieronder) komen er modellen of varianten en kleuren bij.

Een QuattroVelo kopen?  Probeer hier de kleurencombinaties

Voor geïnteresseerden
Voor deze overspuitservice maak ik gebruik van het zgn. SVG (scalable vector graphics) formaat. Plaatjes bestaan dan niet uit pixels maar uit stukjes code in de webpagina. Door die code te manipuleren kun je o.a. de kleuren aanpassen. Anders dan bij JPG plaatjes kun je een SVG afbeelding onbeperkt groter maken zonder enig kwaliteitsverlies.

SVG code van o.a. de oranje achterreflectiestrook van een Quest
Ik zocht in eigen archief en op het web naar geschikte foto's van velomobielen en trok die met de hand over met het open source programma Inkscape. Dat leverde uiteindelijk een .svg bestand op waarvan ik de code in mijn  webpagina kon toepassen. Ik maakte gebruik van Mariëlle Pointons's SVG Coloring Book script.  Wellicht dat ik in de toekomst bijvoorbeeld nog een optie toevoeg om eigen kleuren te gebruiken in Colour & Velomobiles 2.0.

23 opmerkingen:

 1. Mooi gedaan Paul!

  Naast meer kleuren, nog een 360° draaimogelijkheid en opties (kappen, spiegels etc) en de fabrikanten staan voor je in de rij ;-)

  Groet,
  Marc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 360 graden optie was me om te beginnen wat te lastig. Maar die heb houd ik wel in gedachten...

   Verwijderen
 2. Kon dat in het echt maar zo makkelijk :-))

  De neus van mijn Quest is bijna wit geworden in slechts 3 jaar tijd, ondanks dat ie onder een carport - dus niet uren per dag in de volle zon zoals een auto - staat. Dat is alleen maar van het zonlicht dat eronderdoor komt.

  Eigenlijk zijn velomobielen niet zo'n goed produkt. Maar wij zien bijna alles door de vingers omdat we velomobiel fanatiekelingen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van mij was al wit (de bovenkant toch) van bij de aankoop ;-) Dat is hij nog altijd.

   Verwijderen
 3. Mooi gemaakt Paul! Je bent toch wel een echte "tovenaar" met die computer, petje af!
  En kon ik gelijk even checken of ik toch wel de mooiste combo gekozen had voor de bestelde Quattrovelo........En jawel! De rood/zwart combo blijf ik het mooiste vinden.....

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk Paul, je blijft ons verrassen met je blog.
  Ik had die kleurpagina eerder moeten hebben, het kiezen van de kleur van mijn nieuwe fiets heeft me weken gekost. Ik houd niet van keuzes maken, het leven zou veel fijner zijn zonder keuzestress ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi gemaakt Paul, Geef zelf de voorkeur aan nog wat meer kleuren :) Groet Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een paar dagen teruggetrokken, maar dan heb je ook wat. Erg mooi en handig Paul.
  Dit tooltje geeft je veel sneller inzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nice! Net wat ik nodig had, nu mijn Mango na een ongeluk (zie: http://pipernet.nl/index.php/50-geen-nieuws-is-goed-nieuws) hersteld en gespoten moet worden! Ik zit te denken aan briljant lichtrood (#FE0000) voor de bovenkant en briljantgeel (#FFFF00) voor de onderkant. Als ik dan nog niet gezien wordt, weet ik het ook niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow! Dat noem ik nog eens een snelle service! Merci!!!

   Verwijderen
  2. Ik heb jouw kleurnummers zojuist aan het palet toegevoegd... Behoorlijk oogverblindend ;-) De Mango staat trouwens ook nog op m'n lijstje, die komt er zeker bij.

   Verwijderen
  3. Ja, toen ik de kleuren net op de Strada uitprobeerde, had ik ook zoiets van "auw, mijn ogen...!!!". Nou ja, dan poets ik 'm wel wat minder... ;-)

   Verwijderen
  4. RAL 1016 is ook een fijne kleur (zwavelgeel, maar de meesten zullen de kleur kennen van ambulances). Kijk uit met de RGB kleuren, die komen in verf vaak niet goed door. Beter is het om een RAL of Pantone kleurenwaaier te gebruiken. Of "brandweerrood" en "ambulancegeel". Een spuiter weet daar ook wel raad mee. Rood valt trouwens snel weg in de schemering.

   Verwijderen
  5. De door mij genoemde kleuren zijn RAL 1026 en 3026. RAL 1016 is inderdaad ook wel interessant, maar RAL 3000 van de brandweer vind ik weer een stuk minder.

   Verwijderen
 8. Heb je voor creatieve zelftekenaars de svg bestanden ook los?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi there Paul, I'm sorry I don't speak dutch but hopefully you understand english: Would you be able to create a metallic paint effect? I think the QV looks great in metallic because of it's curvaceous bodyshell.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Andrew,

   Creating a metallic paint effect is not going to be easy, if possible at all ;-). I'll have a look at it.

   Regards
   Paul

   Verwijderen
 10. Geweldig Paul maar net iets te laat , m'n DF is al in de maak , maar toch leuk om te kijken of de juiste keus is gemaakt.
  Gr.gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Paul, thanks for responding to my query and for trying; hopefully it's possible :-) So far I've used existing QV photos and used the Graphic app to do layering with linear gradients. I've also used the Blue metallic QV prototype and simply added layers on top, changing the opacity.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Paul,

  Een beetje een late reactie, maar wat een geweldige service! Dat voldoet aan een behoefte als je eens in de gelegenheid bent voor een nieuwe kleur.

  Het valt me wel op dat geel langzamerhand uit de mode is geraakt als ik naar de 'rijderslijsten' kijk. Geel is mooi, maar ik ben blij dat het wat gevarieerder is geworden wat dat betreft.

  Het is natuurlijk wel zo dat er nu wat meer mogelijkheden zijn dan alleen een rechte deling tussen boven en onderkant: ook dat lijkt me veel te kunnen doen voor de looks. Wordt het wel weer complexer van, maar biedt mogelijk veel en het oog wil ook wat.

  Prachtige ontwikkeling!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. :-) Ik blijf er de komende tijd aan sleutelen. Ook komen er andere merken / modellen fietsen bij.

   Verwijderen