vrijdag 16 september 2016

When this baby hits 44 miles per hour, you're gonna see some serious shit

Het is pikkedonker om me heen. Slaap ik nog? Ik lig in elk geval heel comfortabel met m’n benen iets omhoog. Maar waar ben ik? Ik tast voorzichtig om me heen en voel gladde oppervlakken en stangetjes en kabels. Alles is heel dichtbij; ik zit in een piepkleine donkere ruimte opgesloten. Vlakbij hoor ik gedempt stemmen: “Volgens mij zijn we startklaar…”  Wat is dit in hemelsnaam?  Rustig blijven...

Dan springt vlak voor mijn gezicht een beeldscherm aan. Er verschijnen allerlei gegevens op, zoals snelheid, cadans, hartritme enzovoort.  Maar het grootste deel van het scherm is gevuld met een werkelijk schitterend uitzicht op een brede lege asfaltweg voor mij. Zo te zien is het ergens in Utah of Nevada of zo. Een eindeloze vlakte met droge gele graspollen en in de verte hoge bergtoppen.
Dan rent er ineens iemand met een reflecterend hesje in beeld. Wat is dit? Dan hoor ik duidelijk een vraag in mijn rechteroor: “Paul,. ben je klaar?”. “Ja eh, maar..”, antwoord ik aarzelend en voordat ik er erg in heb kom ik in beweging. Als vanzelf beginnen mijn benen te bewegen en trap ik een enorm tandwiel rond. Mirakels, ik fiets! Dat is vreemd.

“Nou ja, dit zal wel weer zo’n vreemde fietsdroom zijn…”, denk ik, “Ik wordt zo meteen wel wakker.”  Mijn benen malen steeds sneller rond op. Dertig, veertig, vijftig per uur staat er nu al op de teller. En het gaat steeds harder. Ik wist niet dat ik dit in mijn had. Op een vlakke weg en op eigen kracht ging ik nog nooit zo hard. Maar ik zat dan ook nog nooit eerder in een Human Powered Speed Challenge recordfiets op highway 305 bij Battle Mountain. Zoveel is me inmiddels wel duidelijk.

“Paul, pas op. Turbulentie!”, hoor ik ineens een stem in mijn oordopjes.  Er volgt nog iets dat klinkt als een waarschuwing maar die valt weg in het gerammel en geraas om mij heen. De teller staat inmiddels op 70,8 km per uur, hier in de States ga je dan 44 miles per uur!

“When this baby hits 44 miles per hour. you're gonna see some serious shit” zei iemand ooit. Een seconde later begrijp ik wat ie bedoelde. De Formule 1 fiets van Todd Reichert  passeert me rakelings in een flits. Een paar seconden later is ie uit het zicht verdwenen.  Door de turbulentie raak ik bijna van dat brede Amerikaanse asfalt af.  Alleen dankzij de ervaring van 36.000 kilometers ‘of serious shit’  in de Strada kan ik de fiets rechthouden.

Op eindstreep rol ik toch wel wat bezweet uit mijn fietscocon. Todd ligt daar nog volledig uitgeteld op het asfalt. Hij schijnt ook een record gereden te hebben ;-).

Bij het lezen van al het nieuws uit Battle Mountain vroeg ik mij af hoe hard ikzelf in zo’n recordfiets zou kunnen rijden. Geen 142 kilometer uur, dat is wel duidelijk. Wat denken jullie? Kan Paul in het echt 70 per uur halen in zo'n Velox of Aerovelo?

Naschrift
Een paar uur na publicatie van dit bericht las ik in de Volkskrant een artikel waarin Jan Bos zegt: "Een kind van 10 rijdt makkelijk 60 kilometer per uur in deze fiets."  Meer lezen

5 opmerkingen:

 1. Ik denk dat je ongetraint met een 2-wieler met camera zult omvallen. Probeer eens een DF. Er schijnt iemand daar met een standaard DF geen 88 mile maar 88 km/u gehaald te hebben. Er was ruimte voor verbetering... Daniel heeft ooit 104 km/u gehaald. Of dat vlak en legale wind was verteld de film niet. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wil je dat eigenlijk wel ? Ik heb me laten vertellen dat je dr als een gekookt ei uitkomt....en je moet hopen dat je helpers snel genoeg zijn met de deksel eraf halen voor je bewusteloos raakt. Want ventilatie openingen heeft zo'n ding niet, dat zou teveel snelheid kosten :-))


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, hoe hard ? Da's een kwestie van hoeveel vermogen je kan leveren.
   Stel, je rijdt op de oranje Kronan zo hard als dat je kan en komt uit op 28 km/uur. Dan heb je volgens http://www.kreuzotter.de 278 Watt aan vermogen geleverd. (ik ben uitgegaan van een Paul van 1.80 lang en 80 kg pure spieren die met een frequentie van 110 omw/min trapt)
   Stapt deze Paul over van de oranje Kronan naar de White Hawk en levert hetzelfde vermogen, dan kom je uit op een snelheid van 69,4 km/uur.
   Nu is een Kronan niet 100% vergelijkbaar met een 'Hollandrad' en zullen de huidige Velox en/of Aerovelo nog minder luchtweerstand hebben dan de genoemde White Hawk, maar het geeft wel een indicatie.
   Kortom, het zal erom spannen.

   En er is maar 1 manier om daar achter te komen.
   Eén ding weet ik zeker, het zal niet aan de aanmoedigingen liggen van al jou fans. ;-)

   Verwijderen
  2. Volgens de methode 'natte vinger' had ik het dus heel aardig ingeschat. Op mijn roestbak Kronan ga ik denk ik geen 28 halen, maar verder hulde voor het rekenwerk :-).

   Verwijderen
 3. Ik haalde al meer in mijn Orca, maar dan wel bergaf ;-) Volgens mij zou het in zo'n recordfiets niet meevallen, zo zonder training. Als ik vorig jaar op CV zag hoe je je lijf in zo'n cocon moet wurmen.. Maar goed, in de veronderstelling dat je heelhuids op tempo kunt raken, moet 70 een eitje zijn.

  BeantwoordenVerwijderen