zondag 28 januari 2018

Vrouwen en fietsen? Praat me er niet van!

Hij zat er wat verloren en stilletjes bij, die al grijzende man op dat bankje bij de veerstoep in Dieren. Hij was in fietskleding gestoken en iets verderop stond zo'n gestoomlijnde gele ligfiets. Zo'n banaan. En hij had desgevraagd een heel verhaal te vertellen.

"Ach meneer, het begon allemaal zo mooi, zo pril. Het was liefde op het eerste gezicht. Na één bezoekje aan Dronten was ik verkocht, ik wilde gelijk een vaste relatie. En die kwam er ook: een mooie Strada waar ik een fantastische tijd mee beleefde.... Ach die wittebroodsweken langs het Apeldoorns Kanaal. Geweldig gewoon. Mooie herinneringen.

Nou heb ik thuis een geweldige vrouw die gelukkig óók van fietsen houdt. Vorig jaar nog hebben we fantastische reizen gemaakt naar Andalusië en zelfs een drie maanden door Argentinië! Helemaal super, want in m'n eentje zou ik zulke tochten niet willen maken.

Maar nou heeft ze ook een velomobiel aangeschaft. Ja, ja en dat is dus wel erg wennen ;-). Toen die witte XS in huis kwam had ik er al meer dan 40.000 km in de mijne opzitten. En dan word je als man die tot op dat moment alleen 'recht op en neer' forensenfietsen en tochtjes met ruwe mannenclubjes als LOL deed, ineens geconfronteerd met Het Meisjesfietsen. Sorry, 'Vrouwenfietsen' moet ik natuurlijk zeggen want anders krijg ik net zoveel gelazer als met #metoo . U vertelt dit toch niet verder hè?

Kijk, als man doe je bepaalde dingetjes toch wat anders, begrijpt u wel? Een paar kilometer keihard doorscheuren, bijvoorbeeld, of een paar bejaarden het kanaal inrijden. Lekker stoer een boompje aantikken, geinen met de vrouwtjes onderweg of lollige dingetjes uithalen met racefietsers. Waarom denkt u dan dat er bij de ligfietsclubs zo weinig vrouwen meedoen?

Een echt mannending: af en toe keihard een boompje eruit rijden
En dan gaat je vrouw ineens óók velomobielrijden. Dan gaan al die dingen niet meer. Je begrijpt dan in één klap waarom er eind 19e eeuw behoorlijk wat weerstand was toen vrouwen ineens massaal wilden gaan fietsen. Fietsen gaf de dames meer vrijheid en dat zagen de heren toen niet zitten.  Ho ho, nou moet u niet denken dat ik zo'n ouderwetse bekrompen man ben, maar ik snap ze nu wel een heel klein beetje.

Want hoe gaat dat? Ik wil bijvoorbeeld gewoon even op en neer naar Bever in Doetinchem scheuren, desnoods met een vette omweg om lekker door te kunnen trappen. Ik wil met een natte rug thuiskomen. Mijn vrouw daarentegen, wil een 'leuk ritje' maken. En dan heeft ze ook nog eens uitgesproken ideeën over de route!

Parkeren bij Bever maar niet in het fietsenrek

En dan willen ze dus een 'ritje' maken
En weet u wat ook zoiets is? Zo'n Quest XS heeft een hele smalle achterkant dus daar geef je ook niet eens lekker een klets op. Afgezien van het feit of ik dat in deze tijd nog wel zou durven. Maar ja, in een Strada paste ze niet ;-).

Eén verwijt hoef ik mezelf niet te maken: dat ik dat velomobielen bij haar gestimuleerd zou hebben. Ze heeft het allemaal écht zelf gewild. Wilt u eens zien hoe dat dan gaat?"

De man van de gele fiets pakte zijn telefoon klikte een video op Youtube aan. De titel was "Met Strada en XS naar Doetinchem". Gefascineerd keek ik drie minuten mee:
Toen de video eindigde zei de man met een brede glimlach op zijn gezicht: "Het was heerlijk fietsen, maar ik verdom het om het een 'ritje' te noemen."
5 opmerkingen:

 1. Ik ben wel benieuwd naar je Av? Om in fietstaal te blijven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh, eigenlijk best een leuk ritje..........;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het altijd een vervelend gevoel om de velomobiel buiten winkels achter te laten. Er hoeven maar wat zwaardere kinderen of opgeschoten jeugd op te gaan zitten of liggen ( vooral stuk tussen de neus en voor het instapgat ) en de velomobiel is zwaar ( en duur ) beschadigd.

  Aangezien dat volgens mij nog bij niemand is gebeurd is het waarschijnlijk meer vrees. Maar toch...

  Wel lekker dat je dat allebei met een velomobiel kunt doen. Met een velomobiel en een gewone fiets naast of achter elkaar kan wel maar blijft wat "ongezellig"

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rechts instappen kan ik wel... maar eigenlijk loop ik altijd en/of verplaats de fiets om links in te kunnen stappen.

  @Quezzzt; ik denk dat in de omgeving waar Paul rijdt er wat minder dikkie-dik junior's zijn en ook wat minder irritante jeugd.

  Als ik bij een winkel aankom en er hangt een groepje jeugd rond wat mij niet aanstaat rijdt ik door en doe ik m'n boodschappen wel met een km extra omrijden.

  De meeste boodschappen doe ik nu overigens waar er een vanuit de gemeente gratis bewaakte fietsenstalling is.

  BeantwoordenVerwijderen