zaterdag 13 oktober 2018

Dan kon'k wa metgaon

Ik hoorde al weer een hele tijd een lokroep uit het Oosten. Niet het verre Oosten, waarnaar ik binnenkort vertrek, maar het Nederlandse verre Oosten, ook wel bekend als Twente. Als ex-Tukker ben ik extra gevoelig voor deze sirenenzang van tegen de Duitsche grens. Op een gegeven moment kon ik er geen weerstand meer aan bieden en sprak ik de historische woorden: "Ja, dan kon'k wa metgaon". Metgaon met de ligfietsers van Mooi Twente.

Dat 'metgoan' is anders dan bij een LOL-ritje iets wat wat meer voorbereiding vraagt. Onder andere door al om kwart over zes uit mijn bed te rollen om zo rond zeven uur de opgaande zon tegemoet te gaan rijden.
Ik ging die dag kastel'n kiek'n met de ligfietsers van Mooi Twente. Vanaf vertrekpunt Delden reed een hele sliert van acht fietsvoertuigjes door het Twentsche land. Hoogtepunt van de route was het stadje Diepenheim dat een hoogst eigenaardig hoge concentratie aan landhuizen en kastelen kent. In die kastelen en vlak daarom heen wonen ook nog eens tal van bekende Nederlanders! Henk Kamp, Wibi Soerjadi, Henny Vrienten én de moeder van Prins Bernard hoorde ik in de de uitleg van gids Tonnie voorbij komen. Wie woont er eigenlijk niet in Diepenheim?

Kasteel Nijenhuis dat tevergeefs zeven keer omcirkeld werd
In statig tempo omcirkelden wij de vesting Diepenheim, tot alle zeven kastelen zeven keer omcirkeld waren en zeer tot de teleurstelling van een aantal bijbels onderlegde fietsers vervolgens niet instorten!  Uit frustratie en door het fraaie weer verhit geraakt, denderde het hele gezelschap Irma's terras op, in het centrum van Diepenheim. Iedereen wilde appelgebak met koffie of thee, ik kreeg ontheffing omdat ik van wat verder wegkwam en bestelde twee kroketten met brood en een enorm glas witbier. Ja, ja de volgende keer kan ik wel weer 'metgoan'.

Lees ook het officiële Mooi  Twente verslag

Brandstof voor de rit naar Dieren2 opmerkingen:

 1. Dat boek is geweldig en tegenwoordig onvoorstelbaar. De barre tocht over de Balkan en was er niet een aegyptische prinses? Heb jij die nog ontmoet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fantastisch fietsreisverhaal uit 1936. Ik heb nog zo'n originele uitgave van het boek :-). Een aanrader. Ons aller Belle wijdde er een hele blogpost aan: https://kampeerwijzer.com/2016/09/25/prachtig-verhaal-over-een-fietsreis-in-1936/

   Voor aegytische prinsessen kwam ik op deze tocht niet ver genoeg naar het oosten.

   Verwijderen