zondag 7 oktober 2018

Het liep weer als een trein

Station Zutphen is normaal gesproken niet het middelpunt van ligfietsend Nederland. Dat kwaliteitskeurmerk is al jaren elke eerste zondag van de maand voorbehouden aan Het Volkshuis in dezelfde stad. Maar ja, wat doe je als je rots in de koffiebranding verstek laat gaan? Nota bene vanwege de Bokbierdag!  Het zal wel iets met het alcoholvrije karakter van ons Volkshuis te maken hebben gehad maar de LOL'lers die zondagochtend de markt op reden kwamen dus van een koude kermis thuis.

En daarom was Station Zutphen Centraal heel even, en alléén deze zondag, toch dat middelpunt. Dat had nogal wat impact. De reizigers, tegenwoordig zijn dat geen dames en heren meer, kregen een heel scala aan vreemde omroepberichten over zich heen. En dat allemaal omdat NS én ProRail allerlei last minute aanpassingen moesten doen om het vertrek van de bekende LOL-Express mogelijk te maken.

"Willen de reizigers voor de L-klasse, de V-klasse, de T-klasse en de H-klasse van de LOL-Express zich melden bij de catering!", klonk zo omstreeks 9:10 uur, door de hal van het station. De hele wagonsamenstelling van de LOL-trein moest nog besproken worden bij een bekertje spoorwegkoffie.

Bespreken van de wagonsamenstelling en de dienstregeling

Ongerangeerd zootje op spoor B
"Ding dong....de LOL-Express via Airport Teuge naar Zutphen zal over enkele minuten vertrekken van spoor B." Die B stond voor buiten want daar was al het rollend materieel opgesteld. Zonder dat er natuurlijk fatsoenlijk gerangeerd was. En dan krijg je vertragingen!

"De LOL-Express via Airport Teuge naar Zutphen zal waarschijnlijk over een onbekend aantal minuten vertrekken van spoor B", klonk het wat later al voor de derde keer of vierde keer door de stationshal. In de mechanische omroepstem leek enige wanhoop door te klinken.  Een vrouw met drie kinderen vroeg waar die trein vertrok want ze kon spoor B niet vinden. "Die klojo's van de NS geven ook nooit iets duidelijk aan als er problemen op het spoor zijn", zei ze boos!

Dat soort taferelen begonnen zich voor te doen op Zutphen NS. Mensen vroegen bij het loket al geïrriteerd waar de bussen met vervangend vervoer vertrokken. Voor de LOL-Express was het dus hoog tijd om het vertreksein te geven en spoorslags via Voorst en Twello naar Airport Teuge te reizen. De eerste en enige halte op deze lijn.

NS en ProRail haalden opgelucht adem toen de hele sliert uit het gezicht was verdwenen. "Nou die gaan we dus niet standaard opnemen in de dienstregeling!", sprak de stationschef en hij had gelijk.

Wil je ook eens aanhaken bij de LOL-Express dan ben je van harte welkom. Volgens dienstregeling vertrekt deze elke eerste zondag van de maand om ongeveer half tien vanaf perron Volkshuis. En goed nieuws: de LOL-Express vertrekt pas als iedereen is ingestapt.2 opmerkingen:

 1. Prachtig.

  Wel fijn dat ik een eigen klasse heb ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En, in tegenstelling met de spoorwegen ben je met je ligfiets of velomobiel altijd verzekerd van een zitplaats.

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen