maandag 21 mei 2012

Opwarmertje naar het Kraantje van Nederland

Na twee  weken met een fikse griep aan huis gekluisterd te zijn geweest wilde ik vandaag de benen wel weer eens strekken. Velomobiel Strada had al die dagen werkeloos in de garage gestaan. Het stoeltje verstofte en de banden verloren van pure verveling een paar bar.

Het was dus fantastisch fietsweer voor een kort "Eens kijken hoe het gaat na twee weken griep"-ritje naar het Kraantje van Nederland. Het Kraantje van Nederland is geen kraantjé maar een megakraan van 250 meter lang.

De spitsing van de IJssel en de Neder-Rijn  (de zgn. IJsselkop), ergens ten oosten van Arnhem,  is van essentieel belang voor het waterbeheer in héél Nederland, letterlijk is dit de waterkraan voor Nederland. Om dat water beter te beheren is een enorm regelwerk gebouwd. Op de website van Ruimte voor de Rivier is hier over te lezen:

"Wanneer in de toekomst het rivierwater stijgt, kan het regelwerk opengezet worden waardoor er circa 660m³ water per seconde door de hoogwatergeul kan stromen richting de IJssel. Dat staat gelijk aan 660.000 literflessen cola per seconde. Door het regelwerk te sluiten, stroomt er meer water richting de Neder-Rijn. Met het regelwerk en de hoogwatergeul blijft de bij wet geregelde afvoerverdeling van water tussen de IJssel en Neder-Rijn intact."

Een mooie bestemming om via het toeristische pontje bij De Steeg en over de dijken naar toe te rijden. Vooral niet te hard rijden en genieten van het uitzicht op de rivier, de wind in je haar en de zon op je gezicht. Vergeet de snelle gemiddelden, de kruissnelheden. Je bent onderweg, daar gaat het om.

Bij de IJsselkop was het goed toeven. De meegebrachte spijs en drank smaakten prima en tussen de happen door mocht ik het nodige aan velomobiel-promotie doen. Verschillende passanten wilden er het fijne van weten. Iedereen had alle tijd en ik ook...

Ter afsluiting nog een slalom gemaakt, door de schuiven van de grootste kraan van Nederland. Nu kan het nog, straks moet hier die 660.000 liter Cola weer door en dat beperkt dan toch wel de fotomogelijkheden.

Conclusie: met deze ontspannen 36 kilometers vol zon en water (en Cola) zijn de benen weer klaar voor het woonwerk-verkeer. 


3 opmerkingen:

  1. Wat is die Strada toch een mooie VM.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Afgelopen zaterdag reed ik nog langs het kanaal. Ik heb nog wel goed gekeken of ik een gele Strada zag, maar je was dus ziek...:(

    BeantwoordenVerwijderen