dinsdag 23 juli 2013

Ze schrikken maar een beetje

Weer eens een ouderwets controversieel onderwerp op Mooi Geel Is Niet Lelijk. De verschrikkelijke overlast van oudere e-bikers die mijn fietspaden langs mijn Apeldoornse Kanaal op mooie zomerdagen teisteren.

Afgelopen vrijdag 19 juli was zo'n typische dag waarop deze recreanten in grote getale uitzwermen. Met slechts één doel: voortzwoegende velonauten het passeren zo moeilijk mogelijk te maken. En we hebben het dan als zo zwaar! Kletsnat van het zweet zitten we te puffen in onze groene, blauwe en vooral gele bananen. Er vormen zich plasjes naast de stoeltjes; de plantenspuiten moet regelmatig gehanteerd worden. Nee, het is afzien in onze rijdende saunaatjes.

Nee, en dan ook nog zo'n echtpaar op van die zogeheten elektrieke fietsen. Je kunt er wel 25 per uur mee halen (schijnt het) maar ze rijden meestal maar nét aan 15. En natuurlijk ook breeduit naast elkaar. Dan moet je er maar langs zien te komen. Meestal zijn ze nog eens doof ook. Een ramp is, maar ik vertel jullie niks nieuws.

"Jan, pas op er komt zo'n (!) fiets aan!". Jan kijkt natuurlijk om en maakt een heerlijke zwieper naar links net als jij ter hoogte van z'n achterspatbord bent. Heerlijk. Zo gaat dat.

De enige die altijd uit z'n dak gaat is m'n vaste Eerbeekse vriendje Fikkie
Ok, en nu allemaal terug naar de realiteit! De Camera Die Nooit Liegt (een Contour Roam2) heeft vrijdagmiddag meegedraaid. En wat blijkt: al die recre-fietsers zijn ontzettend oplettende lieve mensjes die niets prettiger vinden dan tijdig ruimte maken voor het naderende gele gevaar. Geen onvertogen woord. Ok, hier en daar een nerveus slingertje met het stuur maar dat was het dan wel. Op z'n ergst schrikken ze maar een beetje. En je moet ze natuurlijk even de tijd geven...

De enige die, zoals gebruikelijk, weer hééélemaal van slag raakt, is Fikkie mijn vaste viervoetige vriendje ergens bij Eerbeek. In onderstaande video is het allemaal te zien. Oh ja, en voor ik het vergeet, er werd ook niet gemopperd over 'vlaggetjes'.

Als opwarmertje beginnen we  met 9 minuten beelden van mijn geheel vernieuwde woon-werk route. Een route die het gevreesde stadsgewoel van Apeldoorn geheel vermijd door er met een grote boog omheen te fietsen.


Ook deze video is weer voorzien van 'aantekeningen'.

10 opmerkingen:

 1. Als je zo graag geslinger voor je wielen wil moet je bij mij in de duinen komen fietsen ;-)
  vooral in de vakantie periode

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zijn in principe wel mooie wegen waar je behoorlijk door kunt rijden, maar als je de ( al dan niet scherpe ) bochten telt die je maakt in dat fimpje zijn het er nog heel wat ! Specifieke Strada kwaliteiten gaan hier zeker niet verloren...

  Die proviciale weg oversteken lijkt me wel potentieel zeer gevaarlijk als je daar wat over het hoofd ziet...
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zitten nog steeds veel bochten en kruisingen in deze route maar die zijn bijna allemaal veel overzichtelijker dan die in de stad.

   Verwijderen
 3. Hallo Paul,

  Weer een mooie indruk van je route, een deel mooie rustige wegen, de bedrijventerreinen kunnen me niet bekoren...........

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuke filmje !! alsof ik er zelf reed:P

  gr beekie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We zijn al weer enkele weken terug van fietsvakantie door Oostelijk- en Noordelijk Nederland.
  Ik moet toegeven dat mijn geblaat van enkele weken terug wat afgezwakt mag worden.
  Door het dodelijk ongeval in Putten met een E-bike fietster op leeftijd en een groepje wielrenners branden een discussie los waar soms de honden geen brood van luste.
  Vooroordelen, ongezouten meningen en vuilspuiterij over en weer. Op elk internet medium die over dit ongeval bericht gaf volgde tientallen verontrustende reacties.
  Ook het NOS journaal en andere programma's bestede er aandacht aan.

  Waar ik op aan wil sturen.
  Na onze rit waren wij telkens weer aangenaam verrast dat de drukte en het gedrag zoals wij dit gewoon zijn in onze streek niet maatgevend is voor de rest van Nederland.
  Ik heb mijn mening herzien. Het gedrag is er wel degelijk maar slechts zeer plaatselijk. De Veluwe op drukke verbindingswegen of toeristisch mooie wegen. Ook knooppuntenroutes zijn zeer populair dus speciaal daar druk bezocht. Het netwerkwerk is fijnmazig dus de kans is groter dat je slierten vooral fietsers op leeftijd daar tegen komt. Eigenlijk geweldig. Toch?

  Zwaar belaste punten door forensen verkeer, zoals in grote steden laat ik even buiten beschouwing. Daar ligt ook een infrastructueel probleem vaak ten grondslag.
  Over het algemeen over heel Nederland het jaar rond bekeken wordt de soep niet zo heet gegeten kennelijk.
  Mijn verkeersbeeld is enigszins vertekend door de lokaal geldende problemen.
  Toch lijkt me enige vriendelijke opvoeding in verkeersgedrag en voertuig beheersing bij oudere verkeersdeelnemers niet verkeerd. Even als corrigeren van buitensporig asociaal gedrag van snellere fietsers.
  Waar twee vechten om een been......

  Kortom, in Twente, Overijsel, Drente en Groningen hebben we nagenoeg nergens een fout woord over onze fiets gehoord. Positieve blije reacties zelfs! Het gedrag van overige fietsers gaf ons nauwelijks of niet rede tot ergenis. Wat een verademing! Dat mag ook gezegd worden.

  Pas toen weer in de omstreken van Nunspeet waren, kwamen pas de klachten en het agressieve gedrag weer terug.....zo jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is leven en laten leven. Sommigen hebben wellicht te vaak de James Bond film, live en let die gezien. Dan zit je op het verkeerde spoor. ik herken wat Theo zegt, nauwelijks een onvertogen woord in Oost Nederland, een enkele uitzondering daar gelaten. Dat is dan waarschijnlijk de persoonlijkheidsstructuur van degene die je tegenkomt.
  Mijn ervaring is echter wel dat E-bikers zich niet gedragen als goede verkeersdeelnemers, waarschijnlijk omdat ze niet weten om te gaan met de power van hun bike in relatie tot hun verminderde reactiesnelheid. ie mensen zitten lekker op een terras aan de alcohol, we zijn tenslotte op de fiets, toch En dan net als wij aan ons woonwerkverkeer beginnen, gaan zij overmoedig met hun bikes aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk niet dat een E-bike op zich een probleem is voor ons, ze zijn veel meer een probleem voor de kruisende/afslaande automobilist die hun snelheid verkeerd inschat of totaal wordt verrast door onaangepaste snelheid. ( lang niet alle fietspaden hebben voorrang op kruispunten immers...)

  Een fiets die 25 km/u rijdt slingert immers vast niet heel erg...die zullen wij of een wielerpeleton niet zo snel omver rijden.

  Ik zie ook geen problemen waar bejaarde fietsers netjes met zijn tweeen naast elkaar rijden op een 2 baans fietpad. Daar is meestal genoeg ruimte dan nog veilig in te halen. Dat ze daarvan schrikken ( schreeuwende wielrenners of het griezelige luchtverplaastings geluid van een velomobiel ) moeten ze zelf weten, moeten ze maar spiegels aanschaffen...

  Waar het fout gaat is met zijn tweeen ( of meer ) naast elkaar rijden waar dat niet kan - al dan niet met slingeren en rijden met onoplettendheid - en te snel rijden waar dat niet mag ( bebouwde kom of dorpskern ) of verstandig is, en dat word veel gedaan door wielrenners.

  Ook voor hen geld immers ook dat behalve een plaatselijke snelheid die ook voor fietsers geldt ( binnen bebouwde kom 30 km/u ) je maar zo snel mag rijden als je vrij zicht hebt en waarbinnen je nog kunt stilstaan. Doe je dat niet, ben je verkeergevaarlijk bezig. Dat is altijd strafbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Quezzzt, je scrhijft: "dat ze daar van schrikken moeten ze zelf weten, moeten ze maar spiegels aanschaffen". Vanmiddag op weg naar huis werd mijn vrouw onverwacht (hij belde of toeterde niet, zei ze) ingehaald door een witte Quest. Ze schrok een heel klein beetje ;-) want hij ging best hard, vertelde ze vanavond bij het eten.

   Kijk en zij is wel wat gewend, ze leest zelfs dit blog. En ze heeft een spiegeltje. ;-)

   We moeten er gewoon rekening mee houden dat we een vreemde eend op de weg zijn en ons als een heer in het verkeer gedragen. Dus, zoals je treffende zelgt, nooit sneller rijden dan als je vrij zicht hebt.


   Verwijderen
  2. Het schrikken wat ik bedoel heeft niets te maken met veiligheid Paul. Ook onaangekondigd inhalen kan zonder risico's als de inhalende partij maar een goede inschatting maakt van de situatie.

   Inhalen waar een fietser kan afslaan is natuurlijk erg dom, en het risico op plotseling slingeren moet je ook goed inschatten. Harde wind, telefoneren, in de weer zijn met Ipad e.d.

   Goed opletten moet je toch overal en altijd, want alle voornemens ten spijt ze een geluid te geven ivm verkeersveiligheid zijn veel electrische of hybride auto's muisstil bij nadering en er komen er steeds meer van....mensen kunnen maar beter wennen aan dat snel naderende voertuigen jiet altijd veel geluid maken.   Verwijderen