donderdag 15 mei 2014

Is een Mango een mango?

Als echte kantoorwerker loop ik in mijn lunchpauze vaak een eindje om. Met één of meerdere collega's wandel ik dan langs het Apeldoorns kanaal net ten noorden van Apeldoorn. Het is altijd heerlijk om even uit te waaien van de bedompte kantooromgeving en andere werk-muizenissen.

Het was tijdens zo'n wandeling dat ik met een collega in gesprek raakte over het banaanfietsen. We geinden wat over bananen en zo, en op een gegeven moment zei zij: "Laatst heb ik nog een Mango gezien".

Ik viel even stil, want alhoewel zij gewend is aan drie bananen die wekelijks in de fietsenstalling staan, verbaasde me het dat zij op de hoogte was van andere merken, laat staan modellen.

Ik antwoordde: "hoe bedoel je een Mango? Hoe wist je dat het een Mango was? Stond dat er op of zo?". "Nee hoor", sprak zij, "deze leek op een mango, vandaar. En hij was rood. En er zat zo'n huisje overheen. Dat leek me wat overdreven met dat mooie weer.".

Toen viel bij mij het kwartje. Ze bedoelde een mango en géén Mango. Maar goed dat de Strada geen Banaan heet. Dan zou je die verwarring misschien nog wel vaker hebben ;-).

Een Mmango?  (originele foto Terry Whalebone )


Blijft alleen de vraag onbeantwoord welke velomobiel het meest op een mango lijkt. Een Mango? Die naam moet tenslotte ergens vandaan komen. Of riep er ooit iemand op een regenachtige namiddag, toen er na uren brainstormen nog steeds geen nieuwe naam voor een nieuwe velomobiel was: "Waarom noemen we 'm geen Mango?".

Velomobielhistorici, Mango rijders, iedereen die er op die regenachtige namiddag bij was, én alle andere kenners mogen hieronder die vraag beantwoorden.2 opmerkingen:

 1. Man-go

  Engels............man gaat........

  Mango


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zie ook 'het bedrijf Go-Mango van Harry Lieben', dus 'Go, man, go' (http://www.sinnerbikes.com/modellen/mango/herkomst-en-ontwikkeling-mango/).
  Oorspronkelijk is de Mango een Velomobiel.nl ontwerp, naast de 'Quest for men/man' (met een vraagteken).

  BeantwoordenVerwijderen