dinsdag 15 juli 2014

Mooie metertjes voor virtueel velomobielen

Doen jullie dat ook wel eens? Kijken naar velomobielvideo's van anderen op YouTube? Nou ik ook.. Soms zijn ze stomvervelend, er gebeurt 30 minuten lang helemaal niets. Soms zit er zoveel actie in en zijn de onderschriften zo beeldend dat je van begin tot eind blijft kijken. Zeker wat aanvullende informatie in beeld maakt een video veel aantrekkelijker. En dat hoeft dus niet altijd tekst te zijn.

Neem bijvoorbeeld de Deense Strada-rijder VeloStrada. Die produceert aan de lopende band allerlei video's. Behalve tekst heeft ie ook van die supercoole metertjes onderaan elke video. Hoe hard ie gaat, afgelegde afstand, de route etc. Daar ben ik ook wel eens mee bezig geweest. Ik ontdekte toen de website Gps4sport waar iets dergelijks gratis beschikbaar was. Veel heb ik er daarna niet gebruik van gemaakt maar het was wel een leuk experiment.

Toen las ik in de omschrijving bij een video van Velostrada dat hij VIRB Edit software van Garmin gebruikte voor zijn 'data-overlays'. Want zo heten die mooie metertjes. En, verrassing, die software bleek geheel gratis te zijn. En ook nog eens redelijk uitgebreid én tamelijk eenvoudig te bedienen.

Alle videobasisbewerkingen zitten er in. Bijknippen, versnellen en vertragen, geluidsniveau instellen, muziek toevoegen, en teksten over het beeld zetten. En natuurlijk een zeer ruime keus aan mooie metertjes. Die weer qua kleur in te stellen zijn. Last but not least, kun je je video exporteren of direct naar YouTube uploaden. Wat mij betreft een aanrader zoor iedereen die video- en gps-data wil combineren. Dat zullen de producenten van betaalde varianten, zoals DashWare en RaceRender, vast niet leuk vinden.

Eenvoudig de mooie metertjes naar je video slepen en klaar ben je!
Ik heb het natuurlijk gelijk getest. Hieronder zie je de eerste minuten van een ritje van werk naar huis. Als je vindt dat ik wel heel snel ga. De video is 1,5 x versneld, want zo boeiend is de nieuwbouw van Apeldoorn Noord nu ook weer niet. De Greenmachinist die in beeld verschijnt is een ligfietsende collega.
6 opmerkingen:

 1. Ook mooie gele meters zijn niet lelijk, Paul ;-) Dank voor deze tip!

  Groet,
  Marc

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die Greenmachinist rijdt leuke snelheden :)

  Mooi filmpje zo inderdaad met die metertjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoeveel ligfietsende collega's heb jij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Twee met een velomobiel (Quest) en twee met een open ligger. Best wel veel :-)

   Verwijderen
 4. Hallo Paul,

  Søren maakt inderdaad mooie video's, en het gebruik van de Virb software heeft wel te maken met het gebruiken van een Garmin Virb camera denk ik. De metertjes onderin zijn inderdaad leuk om te zien, daar is veel informatie uit te halen.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Adri,

   De Virb Edit software is ook te gebruiken zonder Garmin apparatuur. Ik maakte de video met een Contour camera. En de gps track bij bovenstaande video komt van Strava van mijn telefoon.

   groet,
   Paul

   Verwijderen