woensdag 1 juli 2015

Hitteplan in actie - Edith is boos!

De airconditioning gonst zachtjes op de achtergrond maar verder is het stil in de kamer van Theo. Da's eigenlijk wel opvallend want bij Theo als Nationaal Coördinator Hittebestrijding zou het juist deze week een heksenketel moeten zijn bij het NCH (Nationaal Centrum Hittebestrijding). Maar Theo houdt het hoofd koel en heeft alles onder controle." Straks loop ik nog even langs de afdelingen...", denkt hij, "...om me nog even te laten zien en tegelijkertijd een vinger aan de warme pols van Nederland te kunnen houden." Theo is een fervent aanhanger van 'Management By Cooling Down'. Vanmiddag gaat ie alle medewerkers op een ijsje trakteren.

Dan zwaait de deur open. Therèse, zijn nieuwe secretaresse, stormt naar binnen. "We hebben een probleem, een hotspot! Edith is woest, we zijn een kwetsbare groep vergeten! Er schijnt de een of andere figuur van een vaag clubje, de NPVH of zoiets, getwitterd te hebben dat er een vergeten risico groep is! En dat ligt gevoelig in Den Haag."

"Verdorie, net nu het Nationaal Hitteplan zo mooi van start is gegaan", denkt Theo. Met grappige kopjes als de schaduwzijde van de hitte ;-)  hoopte het NCH een breed miljoenenpubliek te bereiken en nu dit. Ouderen, zwangere vrouwen, voetballende kinderen, straatmuzikanten, terrasbezoekers, aspergestekers, paraplufabrikanten, zeilers, etc. etc. Elke kwetsbare groep hadden we toch goed in kaart?

We hebben echt iedereen opgeroepen voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning op het heetst van de dag (in de middag) te beperken en in de schaduw te blijven. Rijkswaterstaat heeft een speciale communicatieadviseur voor het niet zwemmen in rivieren en kanalen ingeschakeld. We hebben zelfs de toename van de eikenprocessierups in kaart gebracht. We stimuleren het actieve gebruik van iglo-tenten en monitoren het toegenomen watergebruik. We weten zelfs waar het goedkoopste biertje te koop is. Wat moeten we in hemelsnaam nog meer doen?, verzucht het hele NCH.

Er zijn diverse mooie gele methoden om voor, en na het velomobielen af te koelen :-) 
En nu dit, en dat allemaal door een tweet aan de minister. Die waarschijnlijk uit pure baldadigheid ook nog eens is geretweet door de ANWB en de Fietsersbond.

@edithschippers @NCH  Hitteplan laat velomobielrijders als meest kwetsbare fietsers in deze #hittegolf in de kou staan. #actie #velomobiel  RT is cool

Oh nee, die ellendige banaanfietsers. Van die ligfietsen die je stilletjes van achteren besluipen en dan met enorme snelheid ineens inhalen. En die zouden nu een kwetsbare groep zijn?  Laat ze toch mooi in hun bananen gaar koken!!!  Maar helaas het memo van Edith is helder en ijzig van toon. Er moet actie worden ondernomen. In zo'n situatie kan ze ineens een nogal veeleisende IJskoningin zijn.

Een half uur later zit het inmiddels opgeschaalde Hitte Calamiteiten Team al bij elkaar. De opmerkingen vliegen over tafel en Theo heeft moeite de verhitte discussie in goede banen te leiden. "Het schijnt dat je kokend heet kunt worden in zo'n banaan. Kunnen die fietsen eigenlijk smelten? En we kunnen ze niet tegenhouden de weg op te gaan. Het schijnen allemaal nogal eigenwijze veelfietsers te zijn die alleen maar heel veel kilometers willen maken. Vandaar ook dat ze ze hard moeten fietsen!"

Maar hoe hou je zo'n eigenzinnige groep koel midden op een kokendhete zomerdag? Want dan moeten ze natuurlijk zo nodig de weg op. Maar dan heeft Joost, die hiervoor bij een tuincentrum werkte, een lumineus idee: "Met een plantenspuit zou deze groep zich heel goed tijdens het rijden kunnen koelen. Op basis van een gemiddelde huidverdampingscoëfficiënt heb ik snel laten uitrekenen dat dit wel 5 graden gevoelstemperatuur kan schelen."  Een zucht van opluchting gaat door de calamiteitenzaal. Dit is het idee. "Hier kunnen we wat mee", roept Theo, "Joost aan de slag!"

Via de gebruikelijke ministeriële kanalen bereikte uiteindelijk deze simpele maar effectieve set van maatregelen deze bijzonder kwetsbare groep in de kokende zomerhitte.

Een jaar later was het weer een keer zo warm


6 opmerkingen:

  1. Vroeger, heel vroeger. Toen we nog hoofddeksel droegen omdat het ongepast was zonder in het openbaar te verschijnen. (Men zegt dat sommige zelfs bij leven nooit zonder hun pet gezien zijn)
    Vroeger droeg men zomer en winter, bij ijzige Oostewind en als de Mussen van het dak vielen van de hitte, een volledig manchester pak. Niet alleen dat. Er zat zelfs een vest onder van hetzelfde dikke stugge materiaal. Een Gillette noemde men dat.
    Een stevig katoenen buis met daaronder een (lang) onderhemd, die tevens als nachthemd kon dienden.
    Onder de boks met brede bretellen droeg men nog een lange wollen onderbroek.
    Wat goed is tegen de kou is ook goed tegen de warmte ging was een breed gedragen opvatting.
    Men was oh zo benauwd voor een kouwtje. Die is maar zo gevat. Wie zorgt dan voor het gezin? En wie melkt dan de koeien? Wie haalt dan het hooi van het land?

    Bij het hooien gebeurde het nog wel eens dat in elk geval de jas uit ging. Sommige waagde het de Gillette zorgvuldig terzijde te leggen.
    Maar wee hen die met opgerolde mouwen, boven knoopje los en zelfs de dikke bovenbroek waagde uit te doen in het verder uitgestorven landschap!
    Veldwachters waren persoonlijk geïnstrueerd door de Burgemeester streng toe te zien op dergelijk ontoelaatbaar gedrag!
    Direct op de bon met wegens onzedelijk gedrag.
    Drankgebruik was absoluut uit den boze. De plaatselijk bromsnor kwam zelfs ruiken aan de emaillen kruik opdat er geen sterke drank in in zat ipv blank water uit de pomp.
    Die kon rekenen op een proces verbaal of zelfs een een nacht brommen in het cachot.

    Moet je nu om komen. Losbandigheid al om.
    Zelfs zonder (zwaar) lichamelijke inspanning meent men nog zoveel mogelijk huid te moeten laten laten zien.
    Drank in alle denkbare vormen worden openlijk geconsumeerd.
    En wat doet onze Hermandad? Die laat ons stikken!
    Ach tijden veranderen, maar niet altijd ten goede.....best wel jammer.
    Ik hou alles netjes bedekt in mijn boerkafiets. Ik ga met mijn tijd mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet je ook waarom de mussen van het dak vallen, als het zo warm is?

      Vroeger zei men: "De mossen vallen van het dak." Maar ja, niemand weet meer wat mossen zijn; dus hebben ze er mussen van gemaakt.

      Mensen met een rieten dak weten echter nog wel wat mossen zijn en die weten ook dat ze van het dak vallen als het heel erg heet is :-)

      Verwijderen
  2. Ik heb mij uiteraard niet laten tegenhouden door welk weer dan ook. Het was wel een beetje warmer dan anders in Tante Lies maar zo erg was het nu ook weer niet.


    Leuk stukje!

    Groet
    Erwin en Tante Lies

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha.. Mooi koel geschreven stukje Paul.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha.. Mooi koel geschreven stukje Paul.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha.. Mooi koel geschreven stukje Paul.

    BeantwoordenVerwijderen