woensdag 3 januari 2018

Over fietsen en bloggen

De laatste drie maanden van 2017 fietsten Anja en ik bijna 3000 kilometer door Argentinië en een stukje van Paraguay. Eén van de dingen die wij deden om contact te houden met het thuisfront was het regelmatig schrijven van blogberichten op onze website Cycling Around The World en het posten van korte clips op Youtube, Zo kon iedereen meeleven met onze ontberingen ;-) en hadden wij wat om handen als we een rustdag hadden.

Omdat er heel wat ligfietsers en velomobielerrijders zijn die tijdens meerdaagse trips bloggen, en die berichten vaak óók van foto's en video's voorzien, wil ik hier graag onze ervaringen met jullie delen. Ter lering ende vermaeck. Wellicht denk je na het lezen van dit bericht wel "Oh wat super handig" of heb je een keigoede suggestie hoe wij dit de volgende keer  handiger aan kunnen pakken. Dat laatste zou heel mooi zijn :-) want dat mag dan hieronder haarfijn uitleggen.

Het verwoorden van onze fietservaringen, het verwerken van de leukste foto's en het monteren van een Youtube clipje bleek nog een hele klus. Vaak was één van ons er flink deel van een dag mee bezig. En dan moesten we er ook nog uitrusten, kleding wassen, inkopen doen voor het volgende traject en nog meer van die steeds maar terugkerende fietsreisklusjes.

Als we  een paar dagen achter elkaar wildkampeerden hadden we  al die tijd géén telefoonbereik
en kon er ook niet geappt, gefacebookt en geblogt worden. Heerlijk :-).
Welkom op de werkplek ;-) Blogger aan het werk 
De hardware
Om al die berichtjes online te krijgen sleepten we  een heel arsenaal aan apparaten, kabeltjes en stekkertjes en houdertjes mee. Het complete overzicht:

1. Samsung A6 2016 Tablet met Samsung Book  Cover 2. Microsoft Universal Foldable Keyboard 3. Stevige hoes voor keyboard en tablet 4. USB OTG kabeltje 5. Kaartlezer voor SD en CF 6. Canon G9X compactcamera 7. Contour Roam2 action camera 8. té veel usb kabeltjes ;-) 9. Stekker/oplader met vier USB poorten 10. Powerbank 11. Xtorm Solar Powerbank 12. 64 Gb USB stick voor extra opslag 13. Veel SD en CF kaartjes 14. Samsung S5 telefoon 15. Samsung A6 dual sim telefoon 16. Fietsstuurstatief Airbone 17. Reserve accu + oplader + kabel voor de 350D 18. Canon 350D spiegelreflexcamera. 19. Ministatief

De software (Android)

Bloggen
De website Cycling Around The World draait op een bij een provider gehoste Wordpress versie. Bloggen werkt prima maar het is wel een vereiste over een enigszins stabiele internetverbinding (WIFI) te beschikken. In heel Argentinië en Paraguay hadden we die meestal. In grote delen van het noordwesten ligt zelfs glasvezel en stellen dorpen en steden gratis wifi te beschikking; meestal op het dorpsplein. Elk hotel of appartement had een werkende wifi verbinding.

Anja houdt elke dag een dagboek bij dus bij het schrijven berichtjes kon daar uit geput worden. Om het werk wat te verdelen schreven we om en om een bericht. Vaak eerst off-line in een kladblok app om later de tekst in Wordpress te plakken. Als de een schreef 'redigeerde' de ander. Ik deed de fotobewerking en monteerde de videoclipjes.

Om een beetje lekker te kunnen tikken hadden we  het zeer compacte opvouwbare toetsenbord van Microsoft aangeschaft. Niet goedkoop, maar het werkt vlekkeloos via Bluetooth en de ingebouwde batterij moet zelden (via USB) opgeladen worden. Een aanrader. We hadden ook kunnen bloggen op de telefoon maar op het grotere scherm van een tablet vonden wij tekst- en beeldverwerking toch net iets handiger.

Email service 
Via de website gaven we lezers de gelegenheid om zich te abonneren op een emailattendering. Je kreeg automatisch een berichtje zodra wij weer wat nieuws publiceerden. Het aantal abonnees groeide in het begin snel en daardoor ontstonden bij het verzenden al snel problemen. De hele verzending liep vast. Dat bleek, heel technisch, met een zgn cronjob opgelost te kunnen worden (de mail wordt dan verzonden in kleine porties) maar onze websiteprovider bood dat niet aan. Er bleek wel een goedkope betaalde service te zijn. Toen bleek hoe handig het was om onderweg gewoon on-line te kunnen bankieren met Paypal en iDeal.

Fotografie
Op een fotogenieke dag maakten we met de beide camera's wel vijftig foto's, soms meer. Al die foto's maakten we  in het zgn. RAW formaat. Het voordeel is uitgebreid kunnen bewerken zonder kwaliteitsverlies, het nadeel en grotere bestandsomvang en niet elke foto editor kan dit formaat aan. Adobe Photoshop Express (gratis) op ons Android tablet bleek prima te werken. Elke denkbare bewerking is snel mogelijk en je kunt het eindresultaat gelijk als JPG in een veel kleiner formaat opslaan. Dat kleinere formaat gaf minder Mb's en was sneller te uploaden over de meestal wat trage internetverbindingen. Die snelheid kwam meestal niet boven die van een instap DSL verbinding hier in Nederland. Vaak was bijvoorbeeld het bekijken van Youtube videos ook in lage kwaliteit niet goed mogelijk.

Om de foto's van de camera (of de kaartlezer) naar het tablet te kunnen kopiëren gebruikten we een zogeheten USB On The Go (OTG) kabeltje waarmee dit moeiteloos mogelijk wordt. Ook was dit prima te gebruiken voor het kopiëren van video's van de Contour action camera naar het tablet. Foto's die we met de beide telefoons maakten (slechts honderd in drie maanden), werden zodra er een WIFI verbinding was geupload naar Google Photos en konden dan op de tablet weer gedownload en gebruikt worden. Hadden we veel meer foto's met de telefoon gemaakt dan was ook hier het OTG kabeltje een uitkomst geweest.

Video
Het vinden van een bruikbare video editor voor Android was even zoeken. Ik kwam uiteindelijk uit op Filmorago. Gratis, zonder reclame en zonder watermerk. Wél met het Filmorago logo helemaal aan het einde. Met wat moeite is dat er zelfs nog af te knippen.  Filomorago bleek bijna alles te kunnen wat ik thuis met Premiere Elements ook kan. Bijna alles dus ;-).

Uiteindelijk bleek Filmorago niet zo handig te zijn als je grotere videobestanden had van bijvoorbeeld een half uur of meer. Dan liep de wachttijd voor verwerking erg snel op. Met korte clipjes van enkele minuten werkte het prima. Het eindproduct (altijd een paar honderd Mb groot) liet ik vaak 's nachts uploaden naar Youtube. De intro- en uittroclip (de draaiende wereldbol met tekst Paul en Anja fietsen door Argentinië) had ik in Nederland al gemaakt.

Rechtenvrije achtergrondmuziek zonder naamsvermelding had ik in Nederland al gedownload uit de Youtube Audio Library. Later vond ik nog lokale muziek uit de Andes met een Creative Commons licentie.



Opladen
We hadden een stekker bij met vier USB poorten. Die hebben we zelden alle vier tegelijk in gebruik gehad. De vier USB kabeltjes die we erbij hadden was dan ook te veel. Argentinië kent (soms) een ander model stopcontact  maar daarvoor hadden we een verloopstekker mee. Omdat er overal stopcontacten waren hebben we de powerbanks weinig nodig gehad.

Kan het ook iets minder?
Ik heb de hele verzameling spulletjes niet maar niet gewogen ;-). En eerlijk gezegd ziet het er op de foto hierboven wel erg uitgebreid uit. We  gingen vorig jaar nog uit van het meenemen van de bestaande drie camera's: 1 action, 1 compact en 1 spiegelreflex.

Het kan natuurlijk veel minder. Door bijvoorbeeld alleen een smartphone (evt. met een extern toetsenbord) te gebruiken kun je zeker ook foto's en video's bewerken en teksten publiceren op een blog of website.

De volgende reis?
Ook in het voorjaar van 2018 gaan we weer een poosje fietsen. Wanneer, waar en hoelang weten we  nu nog niet maar dat er weer geblogt gaat worden is zeker. Ondanks het feit dat het vrij veel tijd kostte vonden Anja en ik het beiden erg leuk om te doen. Maar kan het (nog) handiger? Tips, truuks en ander advies we horen het graag!





5 opmerkingen:

  1. Ik heb geen tips, maar ik wil wel zeggen dat ook ik het leuk vond al jullie belevenissen een beetje te kunnen volgen,

    Groet

    Erwin en Tante Lies

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je. Ook als je geen tips hebt mag je natuurlijk reageren ;-).

      Verwijderen
  2. Ik wilde je verwijzen naar een blogpost hierover op Kampeerwijzer.com maar zag dat het alweer verouderd was. Ontwikkelingen gaan snel. Ik pak het veel minder professioneel aan dan jou. Op mijn hardware-foto zou een iPhone 7 Plus staan en een lader. Externe toetsenbordjes vreten teveel stroom van de telefoon ivm de Bluetooth-verbinding. Ik maak de foto’s met de iPhone. In het standaardprogramma Foto’s kan je eventueel de belichting aanpassen. Met de app iDownsize verklein ik de foto’s. Ik gebruik ook de WordPress app maar schrijf de tekst in het standaard notiteblok op de iPad omdat je bij WordPress bij geen internetverbinding wel eens tekst kunt kwijtraken (niets maakt mij bozer). Geen goede ervaring met aanwezigheid van Wi-Fi, dus liefst koop ik een prepaid data-abonnement. Hoeft in Europa sinds dit jaar gelukkig niet meer. Video wordt ook geschoten met de iPhone maar pasthuis gemonteerd met iMovie. Dus op iDownsize na gebruik ik alleen standaard gratis Apple software. Thuis bewerk ik de foto’s met Pixelmator. Photoshop is privé te duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Paul en Anja,

    Ook wij hebben genoten van jullie verslagen in woord en beeld.
    Voor wat de video's betreft: het uploaden van een film van een half uur of meer hoef je niet eens te overwegen. De aandacht van een kijker heb je meestal niet langer dan 10 minuten en dan is het nog moeilijk om tot een boeiend film verslag te komen.
    Die korte filmimpressies die jullie nu gemaakt hebben zijn prima.
    De enige tip die ik nu nog zo kunnen geven is commentaar bij de beelden, dit is gelijk ook het lastigste en kost veel meer tijd en bagage.
    Maar als totaalresultaat gaat het daarmee nog meer op voorruit. Zeker de moeite vanwege de zeer aparte fietsreizen die jullie maken.

    groet, Greenmachinist.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je. Overigens heeft de Filmorago app de optie om commentaar als voice over in te spreken. Tijdens de reis al kort mee geexperimenteerd maar nog niet gebruikt.

      Verwijderen