zaterdag 24 februari 2018

Hoe ver rijdt de eenzame ligfietser...

Hoe ver rijdt de eenzame ligfietser die ontspannen liggend achter zijn stuur tegen de wind... zichzelf een weg baant!

Ik heb het onderzocht en er is veel eenzaamheid onder ligfietsers in den lande. Veel ligfietsers moeten namelijk noodgedwongen helemaal alleen hun rondjes draaien. Dat je in je eentje forenst, snap ik wel. Maar voor je lol fietsen wordt altijd/vaak/soms leuker als je het met 'geloofsgenoten' doet.

Om aan die prangende behoefte aan gezelligheid tegemoet te komen is er al jaren een heel netwerk van ligfietsclubjes actief. Allemaal gelijkgestemde zielen. Allemaal een ligfiets of een velomobiel. Met z'n allen kun je dan geregeld of regelmatig rondjes rijden. Onderweg een stop bij een appelgebakfabriekje en jouw dag is weer geslaagd.

Stukje fietsen met andere eigenaren van vreemde fietsen
Maar het ging over eenzaamheid. Want wat blijkt nu uit gedegen onderzoek door het wetenschappelijk bureau Mooi Geel? Veel ligfietsers wonen  ver weg! Voor dit onderzoek hanteerden de onderzoekers een maximale reisafstand van 20 kilometers hemelsbreed tot het ligfietsclubstartpunt. Want zo ver willen bijna alle ligfietsers wel fietsen voor een beetje gezelligheid. Neem het overzicht van clubs op ligfiets.net en je krijgt onderstaande kaart.

een cirkel met een straal van 20 km om elk ligfietsclubstartpunt. Er zijn dus gebieden waar de nood nog hoog is ;-)
In een commentaar hieronder en per email uit het Vlaamse werd ik er op gewezen dat in Vlaanderen drie actieve ligfietsclubs zijn.  

Ligfietsers die in een ligfietsclubloos gebied wonen zullen dus verder moeten rijden. Da's op zich geen probleem heb ik gemerkt. Bij de ligfietsers van LOL zien we dat namelijk regelmatig gebeuren: fietsers die uit werkelijk alle uithoeken van Nederland aan komen rijden voor niet meer dan een lollig ritje en een lekker stuk appelgebak. Er is dus hoop!

In Friesland, midden Brabant, Zuid Limburg, de kop van Noord Holland en delen van Overijssel en Drenthe dekt het landelijk netwerk van ligfietsclubs nog lang niet optimaal. Misschien wonen daar dan wel de échte ligfietsers: de wat in zichzelf gekeerde rasindividualisten die alleen maar met hun fiets bezig zijn. En met niks anders!

Naschrift
Staat 'jouw' ligfietsclub niet (correct) op deze pagina, of is niet meer actief? Meld het dan bij de redactie van ligfiets.net (redactie@ligfiets.net).  Namens al die eenzame ligfietsers alvast bedankt!

6 opmerkingen:

 1. Dat ik nooit ergens aan kon deelnemen kwam vooral door werk : altijd werken als "normale" mensen vrij zijn...

  Dat werk heb ik niet meer, dat geeft opties.

  Maar inderdaad een ligfietsclub in de buurt nodigt meer uit dan eentje op meer dan 100 km afstand. En in mijn geval vind ik in de polder rondfietsen niet erg inspirerend. Ik ben altijd blij als ik band op "oude bodem" met historisch gevormde omgeving zet...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ZIlt in Zeeland lijkt helaas uitgestorven te zijn. SInds vele jaren niets meer van gehoord. Jammer, maar . . .
  gelukkig hier net over de Nederlandse grens een grote concentratie van liggers die elkaar zeer regelmatig opzoeken voor een rit op poten gezet door Ligfietsers.be. Je kent vast het zeer actieve forum. Naast de West-en Oost Vlaamse liggers (WOL) is er ook een Antwerpse Liggers groep (LIA) en Limburgse Liggers (LiLi), alles op een boogscheut van de Nederlandse grens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joop, ik werd daar zojuist ook al door onze Vlaamse vrienden op gewezen. Ik heb dan ook een Vlaams kaartje toegevoegd.

   Verwijderen
 3. Zilt ademt nog, maar if het nog leeft... De oude mailgroep wordt sporadisch aangevuld met een berichtje...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De mailinglijst van de Utrechtseheuvelrugliggers is nog niet opgeheven. Maar we hebben ook al zeker 3 jaar geen ritten gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hanteer een wat ruimere grens dan 20km. Vandaag met HSL vanuit Pijnacker meegefietst (50 km heen, 50 km tocht, 50 km terug). Prima te doen zo'n afstand.

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen