maandag 26 februari 2018

Véél erger dan de grobbebol!

Geen idee wat een 'grobbebol' is? Ik kende het begrip ook niet maar sinds ik deze blogpost van Erwin las weet ik er alles van.  Ik ben zelf ook zo'n losbol als ik velomobiel. Dat begon me pas op te vallen toen ik een cameraatje had aangeschaft en dat voortvarend op mijn fietshelm bevestigde. Prima beeld maar het bewoog nogal ;-). Eigenlijk was het geen doen en uiteindelijk verhuisde de Contour Roam2 naar een plekje bij de rechterspiegel. Daar is de fiets lekker stevig en heb je dus minder last van trillingen en al helemaal niet van die zwiepende grobbebol.

Om die zelfde reden heb ik de camera dus ook nooit op de muts van mijn Strada gemonteerd. Je zou voortdurend mijn heen en weer wapperende haardos ;-) in beeld hebben en dat leidt dus nogal af. En heb je een hoofd met maatje zestig zoals ik, dan is al gauw 30% van het beeld gevuld met hoofd. Niet doen dus.

Maar er is één ding in ligfietsvideoland wat ik nog véél erger vind! Iets waarvan ik elke keer weer schrik en zenuwachtig wordt. Laat ik beginnen met hoe goede nieuws: bij velomobielrijders doet zich dit probleem (bijna) nooit voor. Maar helaas bij open liggers zie je het soms voorbij komen. De gevreesde 'grobbebenen'.

Het gaat hier om een welhaast klassiek ligfietscamerastandpunt waarbij de apparatuur zo te zien op kruishoogte aan de fiets is vastgemaakt. Het gevolg daarvan is schokkend. De rechter- en linkerkant van het beeld wordt bij voortduring gevuld door ritmisch  op- en neer pompende meestal bleke soms behaarde mannenbenen.

Voorbeeld 1: Bron https://www.youtube.com/watch?v=np-o3oOyaYE

Elk keer zie je weer zo'n knokige witte knie met een noodgang omhoog en naar je toe komen. Elke keer heb ik de neiging om achteruit te deinzen en zowiezo begin ik met m'n ogen te knipperen. Het is alsof je vanuit het geboortekanaal in de laatste fase van de bevalling naar buiten kijkt. Maar dan bij een man! Je begrijpt dat ik daar bloednerveus van word.

Voorbeeld 2: Bron https://www.youtube.com/watch?v=fXX8SQc-2vk

Voorbeeld 3: Bron https://www.youtube.com/watch?v=7lrk5Z3ooiQ
Tussen zo'n video en mij komt het dus echt nooit meer goed. In hemelsnaam plak die camera achter je hoofd, onder je oksel, desnoods óp je hoofd, het maakt me niet uit, maar niet daar!

Dat moest ik even kwijt. Allemaal de schuld van Erwin.

7 opmerkingen:

 1. Voorbeeld 1 houdt een te lage trapfrequentie aan ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Graag gedaan Paul!
  En ik ben van de Ti Ta Tovenaar- generatie (bouwjaar 1963) dus ik ken de Grobbebol van de TV uit mijn jeugd.

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn idee, weg met die wapperende benen. Ik zoek nog een camerastok voor mijn trike. Weet iemand eentje?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind die bewegende benen niet storend, behaard of niet......die 2 onderste filmpjes zijn voor mij prima kijkbaar.

  Ik stoor me nou aan sandalen en dan maakt het niet uit met blote tenen of sokken.....ik vind het gruwlijk schoeisel om aan te zien :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Paul, bedankt voor het delen van je ergernissen :-)

  Die 'benenbeelden' heb ook ik wel eens storend gevonden, zelfs bij het kijken naar mijn eigen video's. (Quezzzt moet hier zeker niet naar kijken, sandalenalert!)

  Maar het mooie van deze camerapositie - op het stuur, pal voor het gezicht - is dat deze een perfecte First Person View oplevert, zodat je als kijker virtueel zelf rijdt.

  En misschien moeten open liggers maar op een 360 graden action cam overschakelen, dan kan je als kijker lekker zelf de camera discreet wegdraaien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb je goed verwoord Marc, dat is wat er toch aantrekkelijk aan is : 1st person view, alsof je het zelf bent.

   Het "storende" zal dan vooral zijn dat je hersenen weten dat je je benne niet beweegt, maar je dat wel waarneemt. Een conflict in waarneming van je zintuigen :-)))

   Verwijderen
  2. ^^ En mijn hersenen storen zich dus ook aan sandalen, door conflicterende zintuigen.....zoiets van "WAT HEB JE NOU AAN JE VOETEN ???? JEZUSNIKES ?!?!?"

   Verwijderen