vrijdag 9 februari 2018

Mijn uitgekiende psychologische strategie

Vroeger, ja vroeger was met de fiets op pad gaan geen enkel probleem. Zin of geen zin, weer of geen weer ik moest op pad. Naar mijn werk in Apeldoorn. Ik werd daar een aantal dagen per week verwacht. Die 'verplichting' maakte het fietsen makkelijk. Maar sinds meer dan een jaar verwacht niemand mij meer in het grote kantoor in Apeldoorn. Sterker nog, ze zouden heel vreemd opkijken als ik 's ochtends het parkeerterrein zou oprijden om daarna op een van de flexplekken een laptopje open te klappen  voor een portie waterschapswerk.

Alle motivatie om te gaan fietsen, want dat is goed voor mij heb ik gemerkt, moet dus 100% van mezelf komen. En dat valt niet altijd mee. Buiten is het koud en grijs en nat en binnen zet Anja net koffie met een heerlijk stuk zelfgebakken courgettetaart met mierzoete icing. Dilemma's, keuzes, drempels!

Ik weet dat zodra ik buiten in mijn Strada langs de IJssel, het Apeldoorns kanaal of door de Hoge Veluwe scheur, ik me 'toppie' ga voelen maar dan moet ik wel eerst op gang komen. Daarvoor heb ik een truukje bedacht. Want ik nu vertel, is een Mooi Geel bedrijfsgeheimpje wat ik exclusief met de lezers van dit blog deel. Jullie hebben maar weer geluk.

Hoe werkt deze speciale motivator? Nou heel simpel...  Om mezelf al direct na het ontbijt in de juiste stemming te krijgen trek ik zodra ik  mijn bakje yoghurt met muesli achter de kiezen heb zo snel mogelijk mijn volledige velomobiele fietskostuum aan.  En ik zet m'n fietschoenen verwachtingsvol klaar bij de achterdeur. Ik hoef dan niet gelijk in de fiets te springen. Integendeel, ik mag van mezelf best eerst de krant lezen en een stuk van Anja's courgettetaart wegwerken. Maar omdat ik dat allemaal in fietskleding doe valt de drempel om te gaan fietsen vrijwel weg. En verdorie, dit blijkt elke keer weer te werken. Is dat alles Paul? Ja, dat is alles...

Het zou zelfs vreemd zijn om me weer om te kleden en zogenaamd heerlijk toch thuis te blijven.  Dus ja , met deze uitgekiende psychologische strategie stap ik weer of geen weer moeiteloos over de fietsdrempel. Doe er je voordeel mee.

Ook een paar dagen geleden paste ik deze techniek weer eens succesvol toe. En natuurlijk had ik er geen spijt van toen ik een half uurtje later de pont over de IJssel opreed. Wat was het weer mooi en ijzig langs de IJssel.Naschrift
Deze gouden tip werkt ook voor niet pensionado's. Bijvoorbeeld voor degenen die in het weekeinde willen gaan fietsen maar soms moeilijk op gang komen ;-). Met dank aan Chris via Facebook

5 opmerkingen:

 1. Mooie opnames Paul! En bedankt voor de tip, die ga ik onthouden, voor als ik later ook gepensioneerd ben............;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het filmpje ziet er goed uit. Prachtig met het hoge water. Ik herken de tip. Fietskleding helpt mij ook over de drempel, al was ik mij er nooit zo bewust van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn strategie is met een haarfohn even de ijskoude Quest te laten opwarmen. Dat moet omdat hij buiten staat en omgevingstemperatuur heeft wat in de winter niet prettig is.

  Na de eerste minuten is een warm interieur (uiteraard) niet meer nodig.


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herkenbaar, werkt bij mij ook bij de woon-werk ritten. Terug omkleden naar gewone kleding is not done

  BeantwoordenVerwijderen