vrijdag 10 augustus 2012

Velox Incendia en mijn knieën

Bron: Wikipedia
Ik lees op XL-Network dat de fameuze velomobiel Velox Incendia door de nieuwe eigenaar alweer te koop wordt aangeboden. Pijnlijke knieën nopen hem tot deze pijnlijke stap. Dat moet inderdaad enorm balen zijn.

Ik las dit hele verhaal met extra belangstelling omdat ik in het halve jaar dat ik nu actief velomobielforens ( en ruim 3000 km heb gefietst) ook met enige regelmaat de knieën voelde. Maar gelukkig niet zo erg dat Strada 94 te koop moest worden aangeboden.

Omdat het toch een steeds terugkerend fenomeen was ben ik tegen mijn zin heel recent toch gaan experimenteren met de positie van de trapas. Tegen mijn zin, want sleutelen aan fietsen is niks voor mij. Als het moet weet ik imbusleutel en schroevendaaier net vaardig genoeg te hanteren, maar enige lol beleef ik er niet aan.

Uiteindelijk heb ik die trapas (na diverse proefritjes) maar een paar millimeter naar voren geschoven. Én voor nog meer voetenvrijheid de al zeer losjes ingestelde veren in de SPD-pedalen nog verder los gedraaid.

Alhoewel het dus een zaak van millimeters was heeft het wel geholpen. Ondanks flink doortrappen voelen de knieën na een dag forensen ( à 53 km) beslist beter aan. De losse SPD pedalen hebben daar mogelijk ook een aandeel aan.








6 opmerkingen:

  1. geef je knieën ook genoeg tijd om sterker te worden.
    Ik had vroeger ook gevoelige knieën. na 3 jaar ligfietsen kan ik me de tijd niet meer herinneren dat ik er last van had.
    Je kan ook altijd opteren voor kortere cranks (als je geen lange benen hebt)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook ik had pijnlijke knieën toen ik 5 jaar geleden met ligfietsen begon. Maar ook bij mij verdween dat verschijnsel na enkele weken. Als ik voluit de Oude Holleweg opfiets dan voelen mijn knieën ook nu nog wel een tijdje pijnlijk aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met Ligfietsen had ik regelmatig veel last van mijn knieën. Nu eigenlijk niet meer.

    Met Roeifietsen heb ik nog nooit last van mijn knieën gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. en als toevoeging: een lichter verzet, dus snellere cadans, kan ook helpen. Ligfietsers trappen nogal eens te zwaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Casper
    wat is een beetje een mooie cadans voor een ligfietser? Ik weet dat voor op een Racefiets ongeveer 95 wordt aangehouden (gemiddeld) dus dat probeer ik ook altijd op de open ligfiets aan te houden maar vaak zit ik eronder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ RaptoBiker.
    De cadans hangt van verschillende factoren af, en ook van de lengte van de persoon (de benen). Ik ben 1.92m en ik draai gemakkelijk (standaard) 100-105. Als ik echt wil gaan doortrekken draai ik rond de 110 tot zelfs 120. En in een sprint staat mijn record nu op 146. Een ander die met mijn trike heeft gereden als test en die 1.95m is en die verklaarde ook te oefenen op een hogere cadans, draaide op mijn trike ook gemakkelijk 105-110 en hij besefte het niet eens.

    Bij een cadans van 95 begin ik spontaan terug te schakelen, want ik krijg het moeilijk rond gedraaid.

    BeantwoordenVerwijderen