vrijdag 14 december 2012

Only mad dogs and velomobiles go out in the afternoon rain

Buienrader 14 december 2013
Schreef ik in een vorig bericht nog over een besneeuwde planeet Strada, nu ging de werkwoonrit beslist niet door een wond're witte wereld.

Ik had voor vertrek op de buienradar gegluurd en zag dat er een fiks buienfront boven het land dreef waar ik zonder enige twijfel mee ging kennis maken.

Het was een front van bijbelse proporties; een ware zondvloed kletterde continue neer op mijn gele bakje. Waar ik vertrok met slechts mijn velomoponcho aan, moest het innig geliefde schuimdeksel helaas al snel uit de fiets getrokken worden.

Langs het duistere Apeldoorns Kanaal werd de zichtbaarheid almaar minder. Het  hemelwater begon mij in de ogen te lopen, elke paar kilometer stopte ik om mijn bril een soort van droog te maken. De harde wind maakte dat ik steeds verder onder mijn deksel probeerde weg te zakken. Voor zover ik nog wat zag, zag ik dat de snelheid maar net boven de 20 kilometer lag. Harder durfde ik niet aan. De randen van het fietspad kon ik nog maar net zo'n beetje zien.

Helpt een Flevobike dakje wel bij dit weer?
Ëén van de redenen dat ik velomobiel ben gaan rijden was de ultieme weersbestendigheid. Maar bij deze stand van de hemelsluizen was het ook in mijn gele bootje ploeteren. De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat op een rechtopfiets met goede regenkleding ik waarschijnlijk wel compleet verzopen zou zijn aangekomen.

Op het hele stuk tussen Apeldoorn en de bebouwde kom van Dieren kwam ik maar één fietser tegen: een gele Quest. Het klopt dus wat ze zeggen: "Only mad dogs and velomobiles go out in the afternoon rain...".

(De titel is geïnspireerd door het lied Mad dogs and Englishmen go out in the midday sun. De foto van het velomobieldakje komt van www.flevobike.nl )

9 opmerkingen:

 1. Met mijn sinner kap zat ik gisteren goed droog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En jawel: een Flevobike dakje helpt ! Dat heb ik zelf al ondervonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Paul, nadat ik m'n band geplakt had toen je net weg was, legde ik hem er rillend weer op in de hoop snel in de Questcocon te kunnen kruipen, en kwam ik er achter dat er nóg een gaatje in zat! Toen maar snel een nieuwe binnenband gepakt en die er onder gelegd. Onderweg kwam ik er achter dat m'n accu bijna leeg was én dat ik geen reserve accu bij me had...
  Hele weg regen, bril beslagen, verblind door tegenliggers, twee keer in de berm terecht gekomen (gelukkig zonder een boom te raken), steeds natter, omdat ik niet door kon rijden steeds kouder, accu steeds leger, bril maar af omdat ik er echt niets meer door zag, bril weer op omdat de in de ogen slaande regen pijn ging doen, bril weer af en hand boven de ogen, hand ijskoud dus bril maar weer op, op de donkere weg veel auto's met groot licht op omdat die ook niet veel zien, en uiteindelijk na de langste rittijd ooit aan een lekkere warme maaltijd.
  Maar wel blij dat ik het niet op een gewone fiets hoefde te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marinus. Afzien! Heel herkenbaar allemaal. Ook dat bril op en af zetten en het de berm inrijden. Alles bij elkaar heb ik er ruim een kwartier langer over gedaan (normaal 55 minuten). Tip: die lekke banden kun je eenvoudig voorkomen, je weet wel hoe ;-).

   Groet,
   Paul

   Verwijderen
 4. op een rechtopfiets met goede regenkleding verzopen aankomen? Echt niet! Als ik in dit weer met mijn prima regenkleding had gefietst was ik zeker niet natter gearriveerd dan Paul nu. En ik kan het weten, want ik heb hem thuis zien komen. De eerlijkheid gebiedt mij wel te melden dat ik op tijd mijn regenkleding aantrek.

  Anja, de vrouw van Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben erdoor gereden op mijn Kettwiesel en ik was nat tot op mijn vel! Heb in de gang alle kleren uitgetrokken anders had ik een beekje gemaakt in de woonkamer... In mijn handschoenen en baclava zat een halve liter water :s

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gisteravond met hevige regen van Lelystad naar Dronten gefietst met de Orca met een Flevobike dakje met doorzichtige zijflappen en een nieuwe schuimdeksel. Goed zicht helemaal droog, alleen iets stuifwater in mijn gezicht. Ook bij vriezend weer goed zicht en geen last van beslaan. Met deze oplossing helemaal tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gisteravond met hevige regen van Lelystad naar Dronten gefietst met de Orca met een Flevobike dakje met doorzichtige zijflappen en een nieuwe schuimdeksel. Goed zicht helemaal droog, alleen iets stuifwater in mijn gezicht. Ook bij vriezend weer goed zicht en geen last van beslaan. Met deze oplossing helemaal tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad allemaal herkenbaar Paul, ook ik heb regelmatig de bril even afgedaan om echt te zien waar ik naartoe ging. Gelukkig dat je de woon-werkroute bijna blindelings kunt rijden, want dat 'blindelings' was gisteren met enige regelmaat van toepassing...

  Groet,
  F.
  Q583

  BeantwoordenVerwijderen