vrijdag 22 februari 2013

Een Engelsman die de weg kwijt is?

Bron
Gistermiddag zoefde ik heel ontspannen zuidwaarts naar Dieren. Knus en warm achter mijn homemade schermpje XL dat op deze gure dagen goede diensten bewijst. Op het brede en gladde asfalt vlak voor Dieren zie ik een fietser voor mij uit rijden. Op zich heel gewoon, zou je denken. Een fietser zie je wel vaker op een fietspad. Kijk als het nu een auto was, of een hoogwerker of een aangespoelde bultrug dan had je echt wat te melden!

Maar deze fietser reed strak tegen de linkerzijde van dit superbrede fietspad. Helemaal niet erg, zelf rijd ik vrijwel altijd midden op de rijbaan of fietspad en iedereen die links wil gaan fietsen moet vooral z'n gang gaan.

Maar niet als ik er met 30+ aan kom! Dan moet je netjes rechts rijden, zodat ik je met een ruime afstand kan passeren. Dan wil ik namelijk zelf graag helemaal links rijden.

Als ervaren inhaler heb ik voor zo'n actie een handig setje gereedschap aan boord. Een sonore ding-dong bel en de standaard krachtige velomobielclaxon. Die eerste gebruik ik bijna nooit, de tweede graag en regelmatig.

Terug naar onze linksrijder. Hij komt nu snel dichterbij. Dit vraagt om een dosis claxon. Een krachtig toet, toeeeet, toeeeeeeeet stijgt op uit de Strada. Met onmiddellijk resultaat!

Onze fietser schuift nog verder op naar links en rijdt nu in de hobbelige berm. Hallo, da's niet nodig hoor. Je moet gewoon naar rechts gaan (heel graag) of als tweede keus gewoon links door blijven rijden. Ik rijd nu al uiterst rechts, op een veilige afstand, en een paar seconden later ben ik 'm voorbij. In mijn spiegel zie ik dat ie gewoon aan de linkerkant blijft plakken.

Een Engelsman die even vergat dat ie in Nederland was?  We zullen het nooit weten...


8 opmerkingen:

 1. Ik zou eerder de neiging hebben gehad er dan gewoon rechts langs te scheren maar nu ik gezien heb hoe de Quest van een Belgische rijder eruit zien na een botsing met een fietser doe ik dat liever niet meer.

  Veel liever tijdsverlies dan brokken en ellende van proberen de schade verhalen indien mogelijk. En dat kost vooral ook heel veel tijd en zorgen.

  Een oplossing met hoge genoegdoening zou zijn de luchtdruk tyfoon op de treinen die ik rijdt monteren op de vm. Jammer dat de hele installatie een beetje groot en zwaar is, vooral de luchtreservoirs en compressor. Dat gaat letterlijk op 100 m nog door merg en been en door de pijngrens. Al is het effect van fietsers die met 2 handen naar hun oren grijpen en dan gaan slingeren en/of vallen wellicht ook niet bevorderlijk voor vlot en veilig passeren ;-)

  Misschien het geluid van een lelijk grommende Rottweiler ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Quezzt,
   Voor de duidelijkheid: ik passeerde deze would be Engelsman dus uiteindelijk gewoon rechts. Gewoon links passeren was niet meer mogelijk want hij reed al in de linkerberm.....

   Verwijderen
 2. Ik kijk steeds minder vaak op van dingen op het fietspad. Ik verbaasde me daarom dan ook over:

  [ Een fietser zie je wel vaker op een fietspad. Kijk als het nu een auto was, of een hoogwerker of een aangespoelde bultrug dan had je echt wat te melden! ]

  Auto of hoogwerker op het fietspad? Dat is bijna aan de orde van de dag. Ook weinig nieuws. Die bultrug, daar heb je wel een sterke :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marloes sprak een hele tijd geleden ook eens iemand aan die op een eenrichtingsfietspad haar tegemoet kwam fietsen. Die fietser bleek idd een Nieuw Zeelandse te zijn.....(ook links rijden)
  Rechts inhalen heb ik met mijn Alleweder eens moeten bekopen met een fikse deuk. De fietser bleek op het laatste moment alsnog naar rechts te gaan, maar daar was ik al....
  Marloes had met haar roeifiets recht van doorgang gekregen van een oma met kleinkind op de fiets. Alleen zegt de oma tegen het 6 jarige jongetje: Welke kant wil je op Jantje om die mevrouw er langs te laten? Links of rechts? Tja zo leren ze het nooit natuurlijk......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt natuurlijk wel een punt Paul dat als het echt een Engelsman, Japanner, of iemand uit de voormalige Engelse kolonien is die nog steeds links rijden er geen reden is om lelijk te doen, maar eerder deze mens te informeren over de situatie ter plaatse.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik rijd nu al uiterst rechts, op een veilige afstand --> ???

  Reed je nou rechts gezien vanaf de kant van de tegemoetkomende fietser of reed je echt helemaal rechts vanuit je eigen positie?
  Normaal gesproken heb ik geen problemen met links en rechts, maar nu voel ik mij toch enigszins verward :S

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wim, dank voor je reactie. Ik begrijp de algehele verwarring ;-) nu beter. De betreffende fietser reed in de zelfde richting als ik; hij kwam me dus niet! tegemoet. Vandaar ook dat ik naar uiteindelijk maar maar rechts ben uitgeweken.

   groet,
   Paul (die ook wel eens moeite heeft met links en rechts)

   Verwijderen