zondag 10 februari 2013

Even niet fietsen in het hoge noorden

Bijna een jaar geleden vermeldde ik op dit weblog twee Youtube video's waarin een Noorse rode Quest de winter trotseert. Niet zo vreemd natuurlijk want in februari wil er in Noorwegen nog wel eens een sneeuwvlokje vallen.

Vandaag ruim een week geleden zat ik in het vliegtuig om dat zelf eens te gaan controleren op de Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen.

Direct nadat we uit Oslo opstegen tuurde ik naar beneden of ik ergens een bekende rode Strada over de witte wegen zag snellen. Maar veel meer dan bewolking wilde zich niet vertonen. Het vliegtuig waarin ik zat had al ruim een uur vertraging opgelopen omdat het onderweg naar Oslo niet had kunnen opstijgen vanwege zeer zware sneeuwval. Zoals ik al zei: in februari wil er in Noorwegen nog wel eens een sneeuwvlokje vallen.

Sneeuw en ijs genoeg

Winterse natuur

De ijzige kust van de Lofoten

Na een overstap in Bodoe wurmden we ons met ongeveer 30 andere passagiers in een piepkleine tweemotorige bromvlieg voor de laatste 20 minuten naar Svolvaer, de hoofdstad van de Lofoten. Daarna was het nog 30 km naar het dorpje Laukvik. Waar een weekje sneeuw, zon en noorderlicht kon beginnen.

Ze fietsen hier, of toch niet?

In de paar stadjes die we passeerden viel het me al op. Overal waren gedeelde fiets- voetpaden die keurig schoongemaakt waren. Schoonmaken betekent in Noorwegen overigens niet dat die wegen en paden geheel sneeuwvrij zijn. Er wordt ijverig geschoven door enorme sneeuwploegen maar je rijdt en loopt steeds wel op een hard aangereden ijs- en sneeuwlaag. Nog fietsers gezien? Ja zeker, een enkeling had zelfs spijkerbanden gemonteerd.

Eigenlijk is een fiets in de winter helemaal niet zo handig op het platteland van de Lofoten. De dorpjes en stadjes zijn klein. In de hoofdstad Svolvaer wonen bijv. maar 4000 mensen. Als je boodschappen gaat doen ga je lopen, of je gaat 'sparken'. De spark is een stepslee. Je kunt je boodschappen en zelfs een passagier meenemen.

Een iets andere versie kun je ook in Nederland kopen maar in Noorwegen zie je ze dus overal als een alternatief voor lopen en fietsen. Maar net zoals in Nederland gaan de meeste Noren natuurlijk veel liever met de auto.

Anja gaat boodschappen doen met de spark; da's nog eens wat anders dan met de ebike naar het werk!

Mooi voorbeeld van selectief sneeuwruimen; rechts een spark

Op de Lofoten is fietsen in de winter niet erg populair

Sneeuw, zon en noorderlicht kreeg ik de afgelopen week voldoende binnen. Alhoewel de jacht op de Aurora Borealis een vermoeiende was. Het is avond- en nachtwerk én een zaak van het nodige geluk.

Je hebt een onbewolkte hemel nodig in combinatie met de felbegeerde noorderlichtactiviteit. En dan kan zomaar, ineens, de hemel oplichten in groen, blauw en zelfs rood. Het kan 5 minuten duren, een half uurtje, of zelfs uren aanhouden. Onderstaande foto maakte ik op een avond dat er eigenlijk helemaal geen noorderlicht voorspeld was. Tja...

Noorderlicht vanaf de Lofoten.  Bekijk de uitgebreide noorderlicht fotoserie (voor de liefhebbers)

Thuisgekomen was ik niet alleen 500 foto's van de mooie winterse natuur rijker, ik was ook ruim twee en halve kilo aangekomen. De stevige Noorse kost en de beperkte lichaamsbeweging eisten hun tol.

Komende week maar weer flink doortrappen met Strada 94. Dan blijven alleen die 500 foto's over als mooie herinnering.

5 opmerkingen:

 1. Paul,
  Mooie foto's, ook van het noorderlicht. Ik ben er een keer een week voor naar Lapland gereis. Geen noorderlicht gezien.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig! het landschap, en vooral de fjorden heeft veel aantrekkingskracht op mij en ik wil er vast en zeker een keer met vakantie naar toe. Zou er dan ook graag een paar duiken maken want het lijkt me onder water ook een prachtige omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beautiful pictures. The one with the Spark in familiar, as we have them in Canada too. We use them with one, two or three dogs. The ones we use come from Finland. They are the skate board of the snow in Finland. We call them kicksleds. The landscape looks magnificent with the snow.
  Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Paul,

  De Lofoten hebben we een aantal keren bezocht, alleen in de zomer. Een wintervakantie en noorderlicht zien zit nog in de planning, je foto's zijn prachtig!
  Ben ik niet meer alleen die zich bezig houd met Noorwegen promotie dus.........
  Ik zie er nog meer op vakantie te komen op deze manier!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Paul,
  Nog even een reactie, de Quest op het ijs waaraan je refereert is een van de fietsen van Torstein Hagen, je kunt nog meer video's zien met onder meer de Sagitta, de zelfbouw VM van Theis Westergaard, ook uit Trondheim, samen met Torstein. Kijk maar op youtube: teagardenvelo.
  In Bodø was je ook vlakbij een VM, Kristian Pedersen rijdt daar rond met een Mango Sport RE, die is uitgerust met Ultegra DI2 elektrische schakeling. Een video van hem is al eens op ligfiets.net vermeld: liggesykkel mot regnvær, die is wel in het noors.
  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen