donderdag 4 april 2013

De 324: een 'oud meesterwerk'

Je kent het vast wel. Je loopt een museum binnen, aan de wanden hangen enorme 17e eeuwse schilderijen in barokke vergulde lijsten. Bijbelse taferelen, weelderige vrouwen, stillevens met volgeladen fruitschalen springen je in levendige olieverfkleuren tegemoet.

En dan treed je wat dichterbij en zie de duizenden kleine barstjes in het schildersdoek die wijzen op de ouderdom van het kunstwerk dat je bekijkt.

Een soortgelijke ervaring had ik enige tijd geleden toen Quest 324 van mijn collega weer eens naast Strada 94 in de fietsenstalling stond. Deze Quest is natuurlijk mooi geel én beplakt met rood-witte verbodsbordstickers. Als je 'm op straat voorbij ziet flitsen zie je alleen dat geel, rood en wit. Maar sta je er met je neus bovenop dan onthult zich het craquelé van een waar fietskunstwerk.

Q324 van enige afstand. Behalve wat krassen op de wielkast schijnbaar mooi glad en geel.
S94 staat bescheiden op de achtergrond
Alle details van Q324 zie je alleen als je er met je neus bovenop staat!   (bron foto Flickr)
Het wordt je dan al snel duidelijk: dit is een fiets die een verhaal heeft te vertellen. Net zoals in het leven van een mens, loop je als velomobiel ook wel eens wat krasjes op. Bij velomobielen blijven die vaak zichtbaar aan de buitenkant. Ook al poets je je suf met Commandant 4, je krijgt nooit alles weg.

Desgevraagd vertelde mijn collega me het een en ander over Q324: bij ijzel iets te snel door de bocht, bij dichte mist een middengeleidertje geraakt en zo nog het een en ander. Gelukkig waren het allemaal eenzijdige incidentjes maar je kunt ze nog steeds goed aflezen aan de zijkanten van deze fiets.

Een Quest met een verhaal....

'T mag niet fraai zijn, deze velomobiel heeft karakter! Al die krassen en kraakjes zijn het bewijs van een levend vervoermiddel. Een 'grande dame' die al jaren geen Commandant 4 meer gebruikt om haar rimpels te verbergen. Een fiets die niet de meeste tijd in de garage staat te glimmen, maar één die lief en leed heeft gedeeld met de huidige én alle vorige eigenaren.

Een fiets met karakter...
Een waar oud meesterwerk dat de tand des tijds goed heeft doorstaan en nog jaren lang de aandacht zal blijven trekken van duizenden weggebruikers. Met mijn Strada moet nog heel wat gebeuren voor die er ook zo doorleefd uit zal zien. En ik ga er natuurlijk niet actief aan werken ;-).

Update: het uiterlijk van Q324 onderging maanden later een totale remake


9 opmerkingen:

 1. Ik rij toch liever in een gefotoshopte fiets. Ik erger me altijd kapot aan krassen enzo en helaas heeft mijn mango er daar nogal veel van...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was blij dat de eerste kras in mijn Q491 zat. Hebben dat vast gehad.
  De rest doet dan geen zeer meer.
  Hoe meer krassen hoe minder je merkt dat er een bij komt.
  Toch mag de kras op de laatste foto wel wat aandacht.
  Het polyestervezel komt erdoor. Dat gaat steeds verder en dieper.
  Bij mijn oude BrandweerQuest Q66 had ik altijd natte heupen van de doorgesleten wielkast. Niet fijn.
  Nu heb ik een lek in de staart. Heeft zeker iemand eens in geknepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Ja die is echt leuk.
   Iets voor het Rijksmuseum?
   Zal ze leren met dat gedoe over die fietstunnel..:-D

   Verwijderen
 4. The first scratch hurts the most, on any thing new. Quest 324 is a veteran full of experience.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien wel weer eens leuk een kunstzinnige expositie over ligfietsen. Niet snapshots, maar beeldend, fantasie, details uitvergroten, getekend, abstrakt, sfeervol. Thema fietsen, maar ook mooie special paint.
  Idee?
  https://www.dropbox.com/s/bhq7cddo1ak69j3/ijs.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om mijn oude fiets nog eens voorbij te zien komen.
  Toen ik hem verkocht ook al met de nodige ervaring........confrontaties met een auto en een hond lieten zo hun sporen na (hoewel vakkundig gerepareerd door VM.nl)
  De stickers blijven leuk (en super reflecterend).

  Groet, Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I like your view on the scars of age - we don't go looking for them but when they show up, we can bear them with pride and dignity or go looking for the plastic surgeon to hide them. I've found that the older I get, the beauty of age becomes much more... apparent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Great story. I loved it! I liked it so much I posted a link at BROL for others to see and Read it. I look forward to My Mango having a history in its shell too! Fulfilling its purpose well ridden and LOVED!

  BeantwoordenVerwijderen