dinsdag 7 mei 2013

Parasol in aanbouw

Was ik niet zo'n weeroptimist dan was de titel van dit stukje "Paraplu in aanbouw" geworden. Maar ach, het regent tenslotte bijna nooit. De zon schijnt veel vaker en juist dan komt die grote doorlopende parasol langs het Apeldoorns Kanaal goed van pas.

Het is in dit geval geen high-tech overgesubsidieerd cyclo-innovatief fietsproject, zoals een verwarmde snelfietsroute. Het is allemaal 100% puur natuur. Het zijn de oude bomen langs het kanaal die er op zonnige dagen voor zorgen dat Strada 94 niet té verhit raakt van het forensen.

Dit deel van het Apeldoorns kanaal was gereed in 1865. De oudsten van die bomen zijn dit jaar dus een respectabele 148 jaar oud. En dat is sommige aan te zien. De slechtste exemplaren zijn dit jaar gekapt. Natuurlijk zijn er nieuwe boompjes geplant maar voordat die in 2161 net zo veel schaduw geven is Strada 94 zeer waarschijnlijk al decennia gerecycleerd.

Winterse maanden lang reikten deze hoogbejaarde beuken met hun kale grillige armen naar de hemel. De aftocht van Koning Winter had ik al voorspeld, maar deze kanaalreuzen wilden het nog niet echt geloven. En gelijk hadden ze, nog weken lang beukten ijskoude oostenwinden op Strada 94 en zijn berijder. Maar vroeger of later, de zon en de warmte komen altijd weer terug. Ik zei het al, ik ben een weeroptimist!

Eindelijk, eindelijk, eind april ging het gebeuren, eerst aarzelend, toen duidelijk, later explosief. Dit alles in een korte serie vastgelegd. De ultieme velomobielparasol is in volle aanbouw!

4x hetzelfde plekje: ontwakende bomen langs het kanaal bij Dieren
(eind april - begin mei 2013)

Als het dan toch eens regent wordt die parasol een paraplu, maar wel één die lekt.


2 opmerkingen:

  1. Erg leuke fotoserie. Ik heb ooit zo'n reeks van onze directe woonomgeving gemaakt. Toen nog niet digitaal en erg lastig om telkens op dezelfde plek te staan. Dat is jou in ieder geval wel erg goed gelukt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de liefhebbers van dit soort series: ik heb jaren geleden zoiets gemaakt in het Veluwse bos. http://www.paulvanroekel.nl/52/

      Verwijderen