vrijdag 24 mei 2013

A.I.S.

Het is vroeg als altijd. S94 rolt ontspannen langs het Apeldoorns kanaal. Niks te rissen, niks doorscheuren. Een woonwerkritje in een ontspannen toertempo; zoals wel vaker op de vrijdagochtend.

Het is koud en boven het roerloze water hangt een dunne sluier van nevels. Net als ik me zit af te vragen of ik soms even moet stoppen voor een foto, zie ik een aalscholver ontspannen ronddobberen. Maar niet lang meer; de aalscholver schrikt en begint aan een nerveuze spurt om op te stijgen. Voor mij uit, van mij af.

Foto Frans Schouwenburg
"Hmm...", denk ik, " even kijken hoe hard zo'n vogeltje nou eigenlijk gaat...".  In mijn ooghoek zie ik dat de kilometerteller op 31 staat. Ik duw iets harder op de pedalen en de teller springt naar 32 en 33. Maar die verdraaide aalscholver loop nog steeds snel op mij uit, ondanks mijn vliegende start. Alleen z'n vleugeltoppen raken nog het water en een moment later verdwijnt ie als een zwarte flits de lucht in.

En weg is ie...  Wel mooi het eerste officiële geval van Aalscholver Inhaal Syndroom kunnen registreren.


8 opmerkingen:

 1. Schitterende foto!!!! Meefietsend met vogels blijken ze regelmatig zo rond de 40 te gaan.....

  Groet van Quesjer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad prachtige foto, maar die foto heb je niet zelf gemaakt zie ik er netjes onder staan.

  Ik dacht al, als Paul onderweg was naar zijn werk in Apeldoorn heeft ie heel hard achteruit moeten fietsen om deze foto te maken. Ik weet niet wat voor een syndroom dat dan weer was geweest...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij heeft je laten winnen hoor!
  Aalscholvers kunnen veel harder, maar waarom zouden ze?
  Beetje samen op vliegen is toch ook gezellig?
  Ik heb eens gelijk op met een Reiger gefietst over de Eemmeerdijk (fietspad) van Spakenburg tot aan de Stichtsebrug. Het was windstil en nevelig net boven het water, net als bij jou. Het water spiegelglad en het beest deed nauwelijks een vleugelslag maar gleed net boven het water. Af en toe draaide hij zijn kop een beetje. Ik had het idee dat hij mij in de gaten hield. Ik maak me geen illusie, hij zal met het andere oog het wateroppervlak wel gescaned hebben. Daar zit paling en de vissen waren aardig actief aan de oppervlak. Magic Moments! Dat is fietsen ten top!

  Om je uit de droom te helpen.....
  http://stormblast1953.blogspot.nl/2010/01/aalscholver.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto en prachtig sfeervolle proza. Je boft maar met zo'n mooi woon-werkroute.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hij hoopte zeker dat je zou aanhaken. Leuk man, Aalscholver Inhaal Syndroom, en dan met je onderzeeër/torpedo het water in zeker :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig, die vogels. Ik heb nu regelmatig kwikstaarten die op het fietspad insecten van de grond pikken en mij dan uit hun ooghoek aan zien komen. In hun golfvlucht hopen ze me voor te blijven en gaan dan weer op de grond zitten. Of kauwtjes, eksters, duiven. Soms een buizerd die van een paal wegvliegt.
  Mooie ervaringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mooi, he, jarenlang waren aalscholvers bijna verdwenen, door vervuiling en overbevissing. nu zijn het er weer veel. Over vliegsnelheid, wij hadden laatst een opgestoten eend voor de voorruit van de auto uit vliegen. Voordat ze weg draaide, vloog ze sneller dan wij reden (60km/h). VIS (vogel.inhaal.syndroom) kan dus redelijk ambiteus zijn...
  Hier veel fazanten, valken, buizerds, vaak blijven ze rustig hun ding doen terwijl ik langs rijdt. Genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi, hoe iedere VM'er van hetzelfde kan genieten. Langs mijn route maak ik dat ook geregeld mee: reiger, eend, kiekendief, ... die soms een eindje meevliegen. Door een groene, rustige omgeving fietsen blijft erg aangenaam. Jouw beschrijving geeft het mooi weer.

  BeantwoordenVerwijderen