zondag 17 november 2013

Geen lijntrekkers

Wat je ook over ambtenaren in het algemeen mag denken of zeggen, het zijn géén lijntrekkers daar bij de gemeente Apeldoorn. Naar aanleiding van de verbetering van het slechte deel van mijn fietspad langs het Apeldoorns Kanaal had ik de gemeente een vraag gesteld. Of het geen goed idee zou zijn de belijning uit te breiden met twee reflecterende zijlijnen? Het is hier nl. nu 's ochtends vroeg aardedonker en zeker bij slecht weer is het moeilijk wegdek en berm van elkaar te onderscheiden.

Tegelijkertijd had ik de afdeling Apeldoorn van de Fietersbond ook van mijn idee op de hoogte gebracht. Die reageerden per ommegaande enthousiast! Een goed idee, en een goedkoop alternatief voor straatverlichting. Ze gingen het bespreken met de gemeente.

Animatie van het effect van zijbelijning op het fietspad langs het Apeldoorns Kanaal ten zuiden van Apeldoorn. Ooit wel eens in de stromende regen in absolute duisternis over zo;n fietsoad gereden? Dan helpt zo'n mooie witte zijlijn echt!

De gemeente trok geen lijn, een week later viel het antwoord al in de brievenbus. "We kunnen uw verzoek helaas niet honoreren.".  Communiceren is moeilijk voor de overheid dus ze waren even vergeten uit te leggen waarom ze mijn verzoek niet konden honoreren.

Na nog een kietelend e-mailtje mijnerzijds kwam snel het verlossende antwoord. Ze waren al blij dat het budget voor gewoon asfalteren beschikbaar was gekomen en het geld was dus op. Maar... het was natuurlijk wel een héél goed idee, schreef de meneer van de Afdeling Fietspad-Asfalteren. Misschien dat ik het bij de Fietsersbond kon aankaarten?

Ik verwacht op korte termijn geen spectaculaire resultaten. Ik zie dit soort acties vooral als het planten van een zaadje. Het zit nu in de grond en met voldoende geduld en wat wind mee zal daar ooit een heel mooi plantje uit groeien.


6 opmerkingen:

 1. Een dikke miskleun van de gemeente.
  Geen belijning is ronduit gevaarlijk, vooral zo vlak langs het water.
  Blijkbaar moeten er eerst ongelukken gebeuren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik opt eigenlijk voor kantbelijning voor alle 'donkere' fietspaden buiten de stad. Ik moet ook langs een drukke weg en als het regent en de auto's komen mij tegemoet, dan zie je echt heel weinig. Ben eens vanuit Garderen in westelijke richting vertrokken en was heel blij dat daar in een donker stukje bocht kantbelijning was. Wat mij betreft mogen alle vrijliggende fietspaden in donkere bossen et cetera hiervan voorzien worden.

  Voorbeeld Garderenseweg: http://goo.gl/Y2xII4

  BeantwoordenVerwijderen
 3. m.a.w. wees blij dat het geld pas op was na het asfalteren, en niet er net voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Positief gedacht, dat planten van het zaadje, zou inderdaad ooit een hele mooie plant kunnen worden, maar ambtelijke planten groeien over het algemeen net zo hard als ambtenaren werken, dus geduld zou op z'n plaats kunnen wezen......

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. laat je vooral niet ontmoedigen,
  blijven klagen en zagen zeg ik altijd. Want als je niets klaagt gebeurd er nooit niets

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Paul,

  Zet het ook eens op het meldpunt van de Fietsersbond, wellicht dat dit helpt. Wordt direct naar de wegbeheerder doorgestuurd. Mocht je medestanders vinden, die het ook melden, dan heeft dat vast effect.

  BeantwoordenVerwijderen