vrijdag 14 februari 2014

Met de V van geVaarlijk?

Tijdens mijn vroege ochtend woonwerk route kom ik door Woudhuis, een landelijk gebied ten oosten van grote stad Apeldoorn Een smalle maar goede asfaltweg slingert daar door een bebost gebied (de naam zegt 't al) met kleine boerderijtjes. Het is tegelijkertijd ook het allerdonkerste deel van mijn route.

Op die slingerende weg dus, zag ik voor mij een vreemd (ver)schijnsel. Een vreemde rode felverlichte V ergens voor mij uit. Je hebt geen idee wat het is en doordat ik alleen maar die V zag was het onmogelijk om in te schatten of deze UFO naar mij toe kwam, danwel zich van mij af bewoog.

In eerste instantie dacht ik aan een groot landbouwvoertuig, die willen nog wel eens voor 'kerstboom in alle jaargetijden' spelen.  Een enorme trekker die zich van mij af bewoog en gezien de grootte van de V een meter of 300 voor mij reed.

Tot die V plotseling heel snel dichtbij kwam. Er bleek een hardloper achter schuil te gaan die een V-vormig vest droeg van fel brandende rode led's. Hij liep keurig links en ik reed toevallig keurig rechts. Oeps, dacht ik, en een fractie van een seconde later danste die rode V aan mijn rechterkant voorbij.


Zoiets was het dus....maar dan in volledige duisternis!

 

De moraal van dit verhaal

Soms kun je ook te goed je best doen om zichtbaar te zijn. Afgezien van de vraag of het verstandig is om op een smalle bosweg in het pikkedonker te gaan hardlopen gaf die dansende rode V mij een compleet verwarrend signaal. Het is rood dus het beweegt van mij af. Ondanks de goede bedoelingen van deze sporter was deze V van Vest  ook de V van een beetje geVaarlijk.7 opmerkingen:

 1. leuk idee, had alleen voor witte ledjes moeten hebben, dan weet je dat het naar je toe komt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moest even hard hard nadenken. Ik snapte het al niet. Als de loper links loopt en jij rechts hoe kan je hem dan rechts inhalen?
   Nu begrijp ik dat hij op je af kwam lopen (voor hem links van de weg).
   Een ander filmpje laat zien dat het vest idd zowel voor als achter van rode LED's is voorzien. Ondanks ongetwijfeld CE-keurmerk voldoet hij niet aan de Nederlandse norm en wetgeving. Zo'n typische CE-valkuil.
   Ondanks alle goede bedoelingen en uitstekende zichtbaarheid, schiet het zijn doel voorbij. Dan ben ik het met je eens: de V van geVaarlijk.

   Verwijderen
  2. Ik heb de video nu vervangen door een waarop de voor- en achterzijde te zien zijn.

   Verwijderen
 2. Waar ik al eens totaal door verward ben geweest zijn de fluo hesjes die joggers aan hadden op een jaagpad. Doordat de witte reflecterende strepen zowel voor als achter staan wist ik niet waar die dansende strepen heen gingen, naar mij toe of van mij weg. Door de slingering van het jaagpad wist ik niet of ze links dan wel rechts liepen. En uiteindelijk reed ik toch nog bijna iemand aan. Een iemand vond het niet nodig een hesje te dragen en dan nog aan de andere kant van de weg te lopen. Pas toen die persoon enkele meters voor mij door een ander in de groep werd getrokken zag ik hem...

  Een wit lichtje voor en een rood achter lijkt me voldoende, maar weinig wandelaars-lopers begrijpen dat. Een enkele keer wordt er overdreven, de andere keren moet je een radar bij hebben.

  Het akeligste wat ik heb meegemaakt was een wandelaar die bij zijn hond was gaan zitten (gehurkt) midden in de nacht midden op het jaagpad. Een geluk dat ik netjes rechts had aangehouden want op ongeveer 20 cm ben ik er voorbij gegaan, ik zag hem pas als ik er zowat naast kwam. Ik ben niet gestopt, anders had ik hem echt de huid vol gescholden, ik was zo geschrokken. Donkere hond, donker gekleed, niets van reflectie, zelfs met mijn toch wel zeer deftige verlichting had ik hem niet opgemerkt tot het eigenlijk te laat was.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Begrijpelijke reactie Paul, en ik ben het er ook mee eens, verwarrend! Iets dergelijks maak ik hier ook mee in het donkere jaargetijde, dan staan de "brøytestikker" de sneeuwstokken om de bermgrenzen aan te geven aan de wegkanten. Met reflectie, en wel witte reflectie. Goed zichtbaar in het licht van de Strada, maar witte reflectie zowel links als rechts van de weg! Als Nederlander ben ik ook gewend aan rode reflectie rechts, en witte links, logisch verkeerstechnisch. Voor mij is dat ook verwarrend af en toe, ondanks dat ik de route ondertussen heel goed ken. In de echte donkere nachten zijn deze stokken soms het enige waar je op kan rijden, en dan moet je toch goed opletten!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hieruit blijkt weer dat een onbekend object in het verkeer gevaarlijk is.

  Groet, R. van der Eem

  BeantwoordenVerwijderen