donderdag 27 februari 2014

Mooi Rood Is Niet Lelijk

Net ten noorden van Dieren (kruising met de Badhuislaan). Rechts zie je nog een gewone lamp. Een heel verschil.
Wat krijgen we  nou? Een kruispunt van lichte zeden? Wordt Dieren opgestuwd in de vaart der volkeren met een eigen Red Light District? Maar dan wel erg verlaten en stil. 'T is dan ook 6.00 uur maar wellicht is het dan ook in de grote stad geen spitsuur in deze bedrijfstak.

Flauwekul natuurlijk, zoals je op dit weblog kunt verwachten ;-) De gemeente Rheden heeft de Harderwijkerweg opnieuw ingericht en op strategische punten de straatverlichting vervangen door vleermuisvriendelijke lampen.

Vleermuizen zijn nl. nogal gevoelig voor lichtverstoring. Zowel bij hun verblijfplaatsen, op vliegroutes als in hun jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze nachtdieren. Uit onderzoek kwam naar voren dat ogen van vleermuizen vooral gevoelig zijn voor blauw en ultraviolet licht. Veel minder voor oranje en rood.

Op basis van die gedachte heeft Rijkswaterstaat een vleermuisvriendelijke 'batlamp'  laten ontwikkelen. En die lamp geeft dus 'amber' kleurig licht; maar voor jou en mij ziet dat er gewoon als rood licht uit.7 opmerkingen:

 1. Daar kan Batman dan veilig voorbij in zijn batmobiel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik dacht dat je voor rood licht moest stoppen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Her en der op de Veluwe zie je ook groen licht. Geen idee of dat voor vleermuizen ook goed is, maar voor mij als mens komt dat heel wat rustiger over dan dit rode licht. Benieuwd of uit onderzoek gaat blijken dat mensen hier nu agressiever van gaan worden.

  RJ

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat groene licht komt van LED lampen, zie er ook genoeg van. Dat rode is trouwens wel apart.

   Verwijderen
  2. Dat groene licht is trouwens ook voor vleermuizen en vogels. Schijnt ook gebruikt te worden op plekken waar veel vandalisme is en zo omdat mensen er ' rustiger' van worden.

   Verwijderen