zondag 6 april 2014

LOL en de appelmaaltijd in Varsseveld


Het was al zo voorspeld op Ligfiets.net: de maandelijkse tocht van LOL zou diep de Achterhoek in gaan. Negen velonauten en twee open liggers meldden zich bij het vertrekpunt Het Volkshuis op de Houtmarkt in Zutphen.

In Zutphen bleek dat veel deelnemers zich dubbel hadden aangemeld ;-)
En waarlijk, de voorspelling kwam uit: we gingen inderdaad in zuidoostelijke richting: diep de onbekende Achterhoek in. Via Baak, Keijenborg en Zelhem bereikten we onder een immer dreigende hemel Varsseveld.

Strategisch route-overleg: "Als we flink doorrijden blijven we die buien misschien wel voor?"
De fietsen werden in de beschutting van de Grote Kerk geparkeerd. Die kerk waakt al sinds 1245 over het welzijn van passerende ligfietsers en bovendien hadden we zo een uitstekend uitzicht op onze voertuigen vanuit de gelagkamer van Hotel Café Restaurant de Ploeg.

Helaas moesten we beschutting van de Grote Kerk van Varsseveld verlaten

Nico zit al lekker droog binnen. En Edwin ook onder z'n Flevobike-dakje.
 Dit café serveerde gelukkig  het standaard LOL menu: appeltaart met een koffievariant. Maar taart was niet het juiste woord in dit geval! 'De Ploeg' serveert een waarlijke appelmaaltijd! De stukken die wij op onze bordjes kregen moeten in de keuken met een haakse slijper uit een enorm blok appeltaart gesneden zijn. Waarbij er ongetwijfeld vonken in het rond sproeiden. Ik bedoel: het was nogal stevig spul.Het was een tijdje erg stil aan de grote tafel, en dat zegt wel wat. Want zelfs tijdens de traditionele LOL-appeltaartmomenten is er normaal gesproken altijd wel iemand die het hoogste woord voert. Nu werd er zwijgend gezwoegd aan het wegwerken van die complete appeltaartmaaltijd. Het woord "uitbuiken" viel, en "even laten zakken...". Daar was alle tijd voor want een omvangrijk buienfront uit het westen had ons inmiddels ingehaald. Wat tot nu toe alleen een dreigende lucht in de verte was geweest, viel nu als heuse regen op Varsseveld neer.

Dekselweer was het. Goed voor land en plant maar minder leuk om doorheen te fietsen. Terug ging het dus naar Zutphen. Met Lorenz fietste ik de laatste kilometers via  Drempt en Doesburg naar Dieren. Het zonnetje brak gelukkig al snel weer door. Thuis stonden er 95 kilometers op de teller. Het was weer mooi geweest. En vanavond kan ik een complete maaltijd overslaan. Met dank aan 'De Ploeg'.

Ook Wim, deze keer met de QXS, had veel lol in de Achterhoek.8 opmerkingen:

 1. Hoi Paul,
  dus de kerk waakt al sinds 1245 over het welzijn van passerende ligfietsers hè? Haha, hoe kom je erop :-)
  Groeten, Edwin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En niet helemaal toevallig: deze kerk in Varsseveld heet ook wel de Laurentiuskerk. De heilige Laurentius is o.a. de beschermheilige van koks, pastei- en banketbakkers. En dan is de relatie met het appelgebak wel erg makkelijk gemaakt ;-). Het jaartal 1245 heb ik overigens op een website over de geschiedenis van deze kerk gevonden.

   groet,
   Paul

   Verwijderen
 2. Weer een mooie beschrijving Paul!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verslag weer Paul. Gelukkig scheen de zon weer de laatste kilometers.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi Paul,

  mooi verslag...

  op de tweede foto zie je nog een keer waarom iedereen zo graag achter Casper fietst. Met zo'n windscherm fiets je ook achter hem lekker uit de wind.......

  groeten, lorenz

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Your nice writing style makes for an enjoyable read. And the pictures are nice too...
  Thanks Paul

  Stuart

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat maak je toch altijd mooie foto's, geweldig die foto van het het 'Strategisch route-overleg' (contrast van dat rood, geel met die zwarte driegende lucht). Zou zou een banner op een VM site kunnen zijn

  BeantwoordenVerwijderen