woensdag 4 juni 2014

Het nieuws ontmoet de werkelijkheid

De stoptrein van Deventer naar Apeldoorn was net goed op gang na de korte stop bij station Twello. Het was ongeveer half één toen het treinstel model Apekop de spoorwegovergang Holthoevensestraat naderde. Daar dook toen die auto op. Het moet een enorme knal geweest zijn, pas na 600 meter, op de spoorwegovergang bij de Woudhuizerweg kwam de trein tot stilstand. De automobilist zou het niet overleven. Het spoor tussen Apeldoorn en Deventer was de hele middag gestremd.

Je kunt je afvragen hoe je op dit punt tegen een trein op kunt rijden... (bron Streetview)
Ik was me van dat alles niet bewust. Ik was om half een gewoon aan het werk in Apeldoorn. Pas toen ik vlak voor vertrek even door het nieuws op Nu.nl bladerde zag ik de melding van het ongeval. Maar de details gingen aan mij voorbij. Het was nieuws, en niet meer dan dat.

De hele middag al trok de nasleep van het ongeluk drommen mensen. Voor hen was het al meer dan nieuws. Buurtbewoners, de pers maar ook veel scholieren die van Apeldoorn naar huis fietsten. Er was genoeg te zien: 3 brandweerauto's, de politiewagens, de ambulance, de zwarte lijkwagen, de voertuigen van ProRail en NS.

Niemand had dan ook oog voor die vreemde gele raketfiets die met hoge snelheid langs het spoor naderde. Als ze goed hadden gekeken, zouden ze gezien hebben dat de richtingaanwijzer al ijverig knipperde. Ze hadden kunnen zien dat de bestuurder van die fiets plotseling afremde, verbaasd naar rechts keek en toen weer met hoge snelheid langs het spoor in de verte verdween.

Op dat moment kwamen nieuws en werkelijkheid in één klap bij elkaar en blokkeerden mijn route. En dat is iets dat je niet vaak meemaakt. Ik besloot door te rijden om te zien of ik verderop misschien het spoor wel kon oversteken. Twee overgangen verder zaten de spoorbomen nog dicht en was er rood lint over de weg gespannen.

Ik paste er precies onderdoor. Goed links en rechts kijkend bereikte ik zo de Goede Kant van de spoorlijn Deventer - Apeldoorn. Drie kwartier later was ik thuis.


Ik schreef al eerder over deze spoorwegovergang.

1 opmerking:

  1. Tja als brandweerman heb ik ook al een paar keer dit soort nieuws bijgewoond.
    Tja de realiteit van het leven...
    Alleen ben ik er vaak al bij voor het nieuws is

    BeantwoordenVerwijderen