dinsdag 24 juni 2014

Van Praag naar Praag via 'ice'

We doen het eigenlijk elk jaar. Een weekje fietsen in Nederland of niet zo ver over de grens. Vaak in juni als het weer al goed is en het hoogseizoen nog niet begonnen. Vorig jaar reden we de klassieker Rondje IJsselmeer maar dit jaar lag de bestemming een flink stuk verder weg. We gingen naar Tjsechië. Je zou er goed kunnen fietsen over een uitgebreid fietsroute netwerk en er was genoeg te zien aan natuurschoon en eeuwenoude steden.

Het bleek een populaire bestemming. Alle gereserveerde plekken in het fietsenrijtuig van de slaaptrein naar Praag waren bezet. Allemaal Nederlanders met bestemming Tsjechië of het oosten van Duitsland.

Eenmaal ter plekke kwamen de verwachtingen wel zo'n beetje uit. Je kon er prima fietsen over doodstille landweggetjes door slaperige dorpjes waarvan de naam onveranderlijk eindigde op 'ice'. We waren Zvanovice nog niet uit, of Klimetice zagen we alweer liggen. Maar Hvezdonice was dan ook niet ver meer. Zo ging het de hele dag door. Vaak stonden we op een kruising en keken we elkaar aan: gingen we nu naar Vaclavice of Postrupice?

Het fietsroutenetwerk was er inderdaad, maar de kwaliteit van de bewegwijzering was zodanig dat een gedetailleerde kaart en de meegenomen gps het navigeren wel een stuk eenvoudiger maakten.

Naast de honderden slaperige 'ice'jes die we passeerden was er ook het beloofde natuurschoon en de fraaie eeuwenoude steden. Vlak was het haast nergens: elk dorp bleek in een dal te liggen. En de dorpjes lagen meestal maar zo'n 2 tot 3 kilometer uit elkaar.

Een geslaagde week fietsen eindigde weer net zoals die begonnen was: op het centraal station van Praag waar de slaaptrein ons weer naar Arnhem zou brengen. De 600 kilometers de we wegtrapten komen hieronder in foto´s voorbij.

Fietsen opladen in Praag. Na een nachtje in de slaaptrein zijn we heerlijk uitgerust.
Praag uit fietsen bleek niet zo eenvoudig. Hier eindigde een MTB-route tegen een snelweg waar slechts een voetgangersbrug overheen leidde. Alles moest van de fietsen en naar boven gesleept worden.
Maar eenmaal buiten de stad waren er inderdaad de beloofde rustige landweggetjes met vrijwel geen verkeer
Bij de fraaie kathedraal van Kutna Hora
Onderweg stopten we regelmatig om rustig te lunchen of van het uitzicht te genieten. Je hebt tenslotte een weekje vakantie!
Op de meeste campings was het nog heel rustig. Er zijn ook flink wat 100% Nederlandse campings in Tsjechië. De eigenaar is Nederlands, de kranten zijn Nederlands, alles is er in het Nederlands.
Tsjechiè is het land waar het pils is uitgevonden. Een half litertje ijskoud van de tap
was óók op de camping voor een luttel bedrag te koop
Leuk zo´n oude binnenstad. Een welkome afwisseling na de rust van het platteland. En een mooie gelegenheid om de fietstassen weer te vullen met proviand
Even uitblazen na een steile 12% klim (bordje nog net links te zien). Anja kijkt op de kaart (1:100.000) hoe het verder gaat
De kwaliteit van de wegen varieerde nogal. Maar zo zag het er op de kleinste weggetjes wel vaak uit. Overigens is Tsjechië in een hoog tempo alle wegen aan het verbeteren. Meer dan eens hadden we  daardoor te maken met omleidingen
Toeristisch hoogtepunt: het stadje Cesky Krumlov. Duizenden toeristen, vooral heel veel Chinezen.
Ondanks die drukte toch mooi en sfeervol
Fietsen langs mooie geveltjes doen we graag. Op de kinderkopjes die er onveranderlijk bij horen zijn we niet zo gek
Nog 99 kilometer naar Praag. Zodra de de stad binnenreden verdween deze mooie bewegwijzering vrijwel geheel.
Gelukkig hadden we de Open Fietskaart van Tsjechië op de gps.
Uitzicht op Praag in de verte op de laatste fietsdag,2 opmerkingen:

  1. Mooi reisverslag Paul, en mooi gedocumenteerd met foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er mooi uit. Binnenkort is het mijn beurt, met dezelfde tent ;-)

    BeantwoordenVerwijderen