Het is in de vroege ochtend van de 17e augustus van het jaar 1574 als luitenant Juan Alvarez de Léon op de omwalling van de vesting Zoutkamp klimt. In de verte niets dan natte nevels en vlagen ijskoude regen. "Madre de Dios...". vloekt hij binnensmonds "wat een van ellendige uithoek hier in het verre noorden van de Lage Landen. Zat ik maar weer in het warme Andalusië...". Maar ja,
midden in de Tachtigjarige oorlog moest elke Spanjaard z'n plicht doen!
Wat Juan toen niet kon vermoeden is dat 440 jaar later hier twee eenzame fietsers passeerden. Onderweg naar de Noordkaap, ploeterend tegen diezelfde vlagen ijskoude regen en harde wind. Ze stopten even bij een informatiepaneel over de roemrijke geschiedenis van het Groningse dorpje Zoutkamp. Ze tuurden door de mist naar het noorden waar het Lauwersmeer moest liggen en verdwenen rillend in de natte nevels. Ze hadden overduidelijk een doel!
Al onderweg met de NS van Dieren naar Leeuwarden zag het er niet zo goed uit: het weer tijdens ons lange weekeinde fietsen door het noorden van Noord-Nederland. De weersverwachting voorspelde niet alleen veel en voortdurende buien, maar ook een stormachtige wind uit het zuidwesten. Al snel besloten we de plannen iets bij te stellen en zoveel als maar mogelijk in noordoostelijke richting te fietsen.
Waar we ook zouden stoppen of overnachten, of waar de wind ons ook zou leiden, één doel van deze hele expeditie bleef overeind: het bereiken van de Noordkaap. De Nederlands versie dan wel te verstaan. Die ligt ergens aan de rand van een uitsluitend door schapen en windmolens bewoond gebied ten noordwesten van de Eemshaven. Daar, op een kale dijk kun je niet verder noordelijk op het Nederlandse vasteland. Dát wilden we zien.
Hoe die reis door storm en regen verliep? Dat kun je hieronder bekijken. Uiteindelijke stapten we in Appingedam, eerder dan gepland, op de trein. Drie uur later waren we weer thuis in Dieren waar het het net zo hard regende maar iets minder hard waaide.
Last but not least: ik weet niet of het wat zegt over de velomobieldichtheid van Groningen maar hier zagen bij Ulrum eerst een gele Quest met aanhanger voor ons uit fietsen en even later haalde ons een dito Mango met vlaggetje in. Het was dan ook
echt velomobielweer!
En luitenant Juan Alvarez de Léon? Die sneuvelde uiteindelijk op 15 oktober 1589 tijdens
de slag bij Zoutkamp. De zgn. Staatsen namen toen het bastion in dat de strategische doorgang naar de stad Groningen beheerste. Uiteindelijk ontstond in de jaren daarna het Nederland zoals wij dat nu kennen.
|
Het is weer heel even droog op de dijk |
|
Marnehuizen is een zgn. oefendorp van defensie. Er staan tientallen 'echte' huizen in alle maten en soorten.
Wel Verboden Toegang dus want in het dorp kan geschoten worden. |
|
Het begrip 'uitwaaien' kon op deze noordelijke dijk wel erg letterlijk worden genomen. |
|
Tussen de buien door was er net tijd genoeg om de tent op te zetten in Uithuizen. |
|
|
|
Maar uiteindelijk brak de zon toch nog heel mooi door |
|
Elke dag was er wel een sprankje zon. |
|
De Nederlandse Noordkaap. Heel veel schapenkeutels, windkracht 7 en een monumentje van Corten staal... |
|
Uitzicht vanaf de Noordkaap. In de verte zagen we het Duitse waddeneiland Borkum liggen. Daar willen we nog wel een keer naar toe. Op een mooie zomerdag. |
|
De meest linkse molen heet de Goliath ;-) de andere molens zijn stuk voor stuk 100 m hoog en maken deel uit van het grootste windmolenpark van Nederland aan de rand van de Eemshaven. Hier staan 52 windmolens die de helft van alle huishoudens in de provincie Groningen van stroom zouden kunnen voorzien. |
Proficiat met het je doorzettingsvermogen en het 'nemen' van de Noordkaap.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben begin dit jaar een poging ondernomen met de Noordelijke velomobieltocht. Die is jammerlijk gestrand. Nog eens 20 km extra trok een te zware wissel op de conditie van enkele mede expeditieleden.
Deze zomer nogmaals een zelfstandige tocht ondernomen. We strandde jammerlijk tussen de muggen bij Kollemmerpomp. Daarna trok het verlangen naar de fraaie natuurkamping de Enthourage in Rederveld ons te veel zuidwaarts.
Borkum is een leuk eiland. Alleen de overtocht kan al een hele enerverende ervaring zijn. Een waarschuwing: Velomobielen hebben ze het niet zo op. De veerman zal niet aarzelen je te beroven van enkele duiten extra. Wij 'namen' dit eiland in 2009 met een invasie van zo'n 100 velomobielen. De opgelopen traumatische ervaringen daar zijn de meeste van ons nooit meer te boven gekomen. Borkum met velomobiel? No go!
Nou ja ik overdrijf. Het waren er 'maar' 45. Maar wel met een echte (Wieringer) Viking en en huilende wolf in ons midden.
Verwijderenhttps://www.youtube.com/watch?v=dQEwNpG7EIA
BrandweerQuest
Wij kampeerden op deze tocht ook een nachtje op het SBB terrein bij Kollumerpomp. Er waren daar veel meer muggen dan kampeerders ;-)
VerwijderenPrachtig verhaal Paul. Noord Oost Groningen is ook schitterend met nog genoeg ruimte om te fietsen en tot rust te komen. Jammer van het weer, dat maakt het juist in dat deel ook zo somber, hetgeen duidelijk in de prachtige foto's tot uiting komt.
BeantwoordenVerwijderenHoi Paul, geen 'gezellig ligfietsen' hier, maar de leegte spreekt mij aan. Voor mij de bestemming voor volgend jaar mei, ga ik weer een weekje plannen. Zo'n gebied wat ik nauwelijks ken (alleen het Pieterpad komr een beetje in de buurt).
BeantwoordenVerwijderenOeps, ik bedoel natuurlijk Noord Groningen, en volgens mijn vrouw geboren en getogen in Appingedam, heet het niet somber maar melancholisch. Kom maar eens daar als het koolzaad bloeit of het koren rijp is en de koperen ploert aan de hemel staat. Daarvoor hoef je niet naar Andalusië te gaan.
BeantwoordenVerwijderenHallo Paul,
BeantwoordenVerwijderenMooi verhaal, ik dacht al even, ik heb Paul toch niet zien fietsen? Maar nee, je bleef in Nederland, de leegte doet inderdaad wat Noors aan, ik zou daar wel kunnen wennen denk ik....
Groeten, Adri.