zaterdag 21 februari 2015

Over LOL en mijn grootste ligfietsangst

De 5e mei 2013 was een historische datum: ik fietste voor het eerst mee met de ligfietsers van LOL. Ik had mijn mooi gele Strada toen al 511 dagen. Ik had er al meer dan een jaar forenzen opzitten, twee  maanden later zou ik zelfs de 10.000 km grens passeren. Maar meefietsen met LOL had ik nog nooit gedaan. En daar was een reden voor. Geen goede reden, maar dat wist ik tot dat moment nog niet. En pas nu ben ik zover dat ik het allemaal durf op te schrijven.

De heren van LOL hadden begin 2012 dit weblog al in de smiezen en ik ontving al snel een uitnodiging om eens mee te fietsen: één keer in de maand verzamelden ze zich om half tien op zondagmorgen bij het Volkshuis op de Houtmarkt in Zutphen. "Mmm, misschien wel een keertje leuk" dacht ik toen. Maar ik deed niks.Nu ben ik geen club- of verenigingsmens, ik doe graag dingen op mijn eigen houtje. Maar die gedachte hield me niet tegen. Ook was het geen echt bezwaar dat ik voor LOL op zondagmorgen vroeger mijn bed zou moeten uitkomen. Ook al is de zondag de enige dag dat er in huize Mooi Geel écht onbeperkt uitgeslapen wordt.

Wat was dan die echte reden? Wat hield me tegen? Waarom fietste ik niet al begin 2012 mee met LOL en stelde ik het nog ruim een jaar uit? Het antwoord is simpel: ik durfde het niet aan!

Ik was er benauwd voor dat ik in een supersnel fietsend gezelschap zou terechtkomen. Je weet wel, type clubje wielrenners, gestoken in een oogpijnigende kleurencombinatie en gesponsord door de plaatselijke slagerij, die spugend en schreeuwend ("VÓÓÓR, FIETSERS!!!") de wegen rond Zutphen onveilig maakten. Dat spugen en schreeuwen zou ik wel aankunnen, dacht ik, maar ik was vooral bang dat ik ze niet zou kunnen bijhouden. Ja, nu komt de aap eindelijk uit de mouw.

Het waren vast van die snelle velomobielrijders die, zo leek het mij toen, stuk voor stuk een gemiddelde van 40 per uur, wegwuifden als een oude-wijven-tempo. En daar zou ik dan mee moeten opfietsen, met mijn trage Strada met Marathon Plusjes rondom! Daarom stelde ik het elke keer weer uit, en bovendien lag ik heerlijk in mijn warme bedje.

Tot 5 mei 2013 dus. Toen besloot ik dat ik eindelijk genoeg ligfietsspierbundels had opgebouwd. Dat gemiddelde van 40 per uur ging ik niet halen maar misschien dat ze wel een béétje rekening met mij wilden houden. Daar hoopte ik op.

En wat bleek toen ik voor het eerst de Houtmarkt opreed? De heren (en soms dames) van LOL moeten van mijn komst geweten hebben. Er was geen enkele velomobiel te bekennen; iedereen was per open ligfiets verschenen. Zelfs Arjen, die ik daarna alleen nog maar in zijn witte Quest heb zien rijden. Heel attent van de heren om mij zo het gevoel te geven dat ik misschien wel eens de snelste in het gezelschap zou kunnen zijn.

De Afsluitdijk. Eén van de plekken waar mijn vermoedens over LOL wel bevestigd werden....

5 mei 2013: ik fiets voor het eerst mee  met LOL, als enige velonaut notabene! 
Zelfs Arjen (links achteraan heeft zijn witte Quest thuisgelaten)
En wat bleek die dag (en alle volgende keren)? LOL bestaat helemaal niet uit scheurende ligfietskamikaze's. Ze spugen en schreeuwen trouwens ook niet. Bij de traditionele koffie met appelgebakstop kan het er soms wel even luidruchtig aan toe gaan, maar alleen als er over banden wordt gediscussieerd ;-).

"En het tempo dan Paul? Het tempo? Kon je dat een beetje bijhouden?", hoor ik iedereen al denken. Ja dus, want bij LOL bleken ze dus een heel relaxte snelheid aan te houden. Behalve dan bij het traditionele rondje IJsselmeer. Dan moet er op de Houtribdijk én op de Afsluitdijk blijkbaar ongeremd gescheurd worden. Vorig jaar werd ik daar door bijna elke meefietsende LOL'ler met verpletterende snelheid ingehaald. Maar ach, aan het einde van de dijk kom je dan toch weer bij elkaar.

Sindsdien heb ik heel wat keren meegefietst vanuit Zutphen. Meestal bungel ik ergens helemaal achteraan, dat lijkt mijn vaste plekje in de LOL-colonne te zijn. Iemand schreef ooit eens als reactie bij zo'n fietsverslag: "Moet jij met die langzame Strada niet meer vooraan fietsen met al die snelle Questen?". Nee dus, want ik heb gemerkt dat als je gewoon lekker door blijft trappen dat gaatje met de voorste fietsers vanzelf weer kleiner wordt. Ga je vooral niet extra inspannen, maar blijf juist ontspannen met de `O` van LOL.

Herkenbaar verhaal?

Waarom ik hier uit de kast bak kom over mijn grootste ligfietsangst ooit? Nou, misschien zijn er nog wel meer ligfietsers (cq. velonauten) die op zondag nog steeds heerlijk uitslapen. Maar dat alleen maar doen omdat ze niet aan hun heimelijke verlangen naar zo'n gezellig (lees in de regio Zutphen LOL-lig) ritje durven toe te geven. Zijn die er? Als je durft mag je het hier onder melden.

De volgende rit van LOL is 1 maart,


10 opmerkingen:

 1. Nu lijkt het net of jij de 'snelheidsbeperkende factor' bent, maar die titel hoort toch echt bij mij :-)

  Zeker als ik weer met de Roeifiets ga meerijden. Dit gaat gebeuren, zodra ik mij weer iets fitter voel, het iets warmer wordt en ik weer iets meer kilometers in de benen heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die titel is jou van harte gegund ;-) maar dat wist ik voor mei 2013 natuurlijk niet. Overigens kwam ook op het idee voor dit verhaal omdat ik ooit eens ergens gelezen heb (maar ik kon het niet terugvinden) dat bepaalde ligfietsers van mening waren dat er bij LOL erg hard gereden wordt.

   Verwijderen
 2. Hoi Paul

  Als je zo snel over de afsluitdijk ragt krijg je alleen maar meer muggen te slikken;-)
  Daarom heb ik ook zo'n hekel aan die dijk

  Groeten, Andre

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik voelde dezelfde drempel als jij om een keer met zo'n groep mee te rijden. Allemaal van die snelle jongens die elkaar vast allemaal al kennen. Maar gelukkig blijkt het gewoon een gezellig clubje waarbij snelheid wel bewonderd maar niet verwacht wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, als ik het zo lees krijg ik ook zin om mee te doen. Maar een alleweder a2 is natuurlijk helemaal geen partij. Bovendien woon ik erg ongunstig in Kampen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Paul, Mooi PR verhaal voor ons cluppie! Nu wordt het vast heel druk op 1 maart!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien kom ik ook wel ff langs...CV had ik gewoon gezien dus waarom niet 1 Maart?
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Paul,

  Toen ik mijn strada bestelde woonde ik nog in Zevenaar. Maar ben inmiddels verhuisd naar Nijmegen. Dus nu wordt het een beetje ver om vanuit daar naar Zutphen te rijden. Maar ik ga kijken of ik een overnachting in de buurt kan regelen, zodat ik zondag 7 juni ook mee kan rijden. Doen jullie wel een beetje rustig aan met een beginnende velonaute? :). Ik schrijf me in als ik weet dat ik een slaapplekkie heb gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Evelien,

   Het tempo is altijd relaxed en aangepast aan de langzaamste deelnemer. Het uitgangspunt is ongedwongen met elkaar onderweg zijn :-)
   Je bent van harte welkom!

   groet en tot ziens,
   Paul

   Verwijderen
  2. Ik kom wel met de Roeifiets, dan ligt het tempo al een stuk lager ;-)

   Verwijderen