vrijdag 13 februari 2015

Veeti, Christian, Eva, Grete en Paul (Winter Bike To Work Day 2015)


Op de omnieuze datum van vrijdag de 13e wordt dit jaar weer de International Winter Bike To Work Day gehouden.  Alsof al die witte rotzooi al niet erg genoeg is... Moet er ook weer zonodig gefietst worden! 

In een rustige wijk van de Finse stad Rovaniemi wordt Veeti Hamalainen om een uur of zes wakker. Een snelle blik op zijn telefoon leert hem dat het buiten een aangename -14 graden Celsius is. "Eikunnon talvi pyörä töihin päivä...", denkt Veeti. Dat was vorige jaren jaren wel eens anders. Winter Bike To Work Day 2009 toen vroor het -35 en lag er ook nog eens 30 cm vers gevallen sneeuw.  Vandaag wordt het ritje naar de fabriek, met de Schwalbe Marathon XR Winter Extended Spikes Edition voor en achter gemonteerd, een makkie.

Veeti onderweg tijdens die beruchte WBTWD 2009  (Foto Hugovk op Fickr)

Ruim zesduizend kilometer verderop in Fairbanks (Alaska) ligt Christian Allen nog lekker te slapen. Zijn Winter Bike to Work Day is nog lang niet begonnen. Een halfbewolkte dag zal het later worden  met maximumtemperaturen van rond de -14.  Christian heeft de avond ervoor met zichzelf afgesproken dat ie met de fiets naar het werk zal gaan; ongeacht het weer. Met de Schwalbe Ice Spikers kan hij elke gladheid aan en de gemeente Fairbanks draagt z'n steentje bij door ook in de winter de biketrails redelijk sneeuwvrij te houden. Gelukkig heeft ie de accu´s van z´n verwarmde handschoenen en schoenen geheel opgeladen klaarliggen. En dat nieuwe 3-laags Thinsulate gezichtsmasker kan vanmiddag wel eens van pas komen. Er wordt weer eens een blizzard voorspelt.

Christian (r) fietst vaak naar het werk met collega Eskimo Joe  (Foto Eskimo Joe op Fickr)

In Yakutsk heeft Eva haar ritje er al lang op zitten. ´s Ochtend toen ze opstond was het nog -29. Maar gelukkig werd het later iets warmer in centraal Rusland: de verwachting is een aangename -21.  Een collega op school die vraagt of het nog een beetje te doen was met de fiets antwoordde ze: "ненастоящая зима велосипеде на работу день!". Eigenlijk "Бизнес , как обычно". En ze had vanzelfsprekend een paar kilometer moeten lopen. Sinds het einde van het Sovjet-tijdperk wordt er niets meer gedaan aan het onderhoud  van de toch al schaarse fietspaden.

Bike To Work Day leeft in Yakutsk (Foto Copperkettle op Flickr)

In het Noorse Tromsø is Grete Hansen al bijna onderweg naar het schooltje net buiten de stad waar ze les geeft. En het weer? De gebruikelijke -7, wat bewolking en behoorlijk wat sneeuwval. Eigenlijk gaat ze altijd met de auto maar in elk geval een paar dagen per jaar probeert de ze fiets te pakken. Ook als voorbeeld voor de leerlingen. Winter Bike To Work Day is zo'n dag dus. Ze zou dat best vaker willen doen en ontdekte laatst op het internet dat er in Noorwegen een aantal slimme lieden rondrijden in een overdekte ligfiets: een velomobiel. O.a. een Noorse Nederlander die vrij actief is met een weblog dat ze nu al een tijdje in het Noors leest via Google Translate ;-). Wie weet steekt ze haar licht eens bij hem op.

 Grete trapt stevig door om warm te worden (Foto Elrik Solhelm op Flickr)
Veel, veel verder naar het zuiden is het -1 graden als Paul uit Dieren (Nederland) de kanteldeur van de garage opent en een gele Strada naar buiten duwt. We zien 'm denken "Mmmm, het vriest in elk geval op mijn Winter Bike To Work Day..." Wordt het Paul's allerlaatste winterse fietsochtend van het seizoen? Gisteravond zag hij op het weerbericht al de eerste foto's van zonaanbidders in voorjaarsstemming op een Limburgs terras.

Paul had dus eigenlijk zo'n typische 'Mooi Geel' blogpost willen schrijven waarin de ijzige ontberingen van de winterwoonwerkvelonaut in '50 tinten wit'  bezongen zouden worden. Zijn teleurstelling is daarom wel te begrijpen. Maar wat verderop langs het Apeldoornse Kanaal, waar hij het alweer een beetje te warm begint te krijgen, schiet hem ineens toch nog een winters idee te binnen.  Als ie nou eens...
Het is niet allemaal onzin ;-) In de genoemde steden wonen echte Winter Bike To Work Day 2015 deelnemers. De weersvoorspelling voor deze steden haalde ik van internet. De gebruikte namen van onze winterfietsers zijn veel voorkomende voor- en achternamen in het betreffende land. De foto's tonen echte winterfietsers in de genoemde landen. 

7 opmerkingen:

 1. Het is je weer gelukt.

  Geweldig, ik zat al de hele tijd op die arme Paul te wachten, tijdens zijn winterse tocht 'met zonder sneeuw'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb ik even pech: uitgerekend op vrijdag ga ik niet naar het werk. Helpt het dat ik alle andere dagen als fietsforens door het leven ga?
  Je hebt er weer een schitterend verhaal van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal Paul. Jammer dat deze bike to work day op vrijdag is, want dan ben ik vrij. En om nou speciaal naar het werk en meteen weer terug te rijden vanwege BTWD gaat me te ver.

  Maandag ga ik uiteraard weer gewoon met Tante Lies naar mijn werk, net zoals op alle andere werkdagen. Voor mij is het dus eigenlijk altíjd Bike To Work Day.

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer een geweldig verhaal!
  Heeft iemand al die buitenlandse teksten door Google Translate heen gehaald? Niet? Toch even doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vandaag gewoon weer met de trein naar het werk, anders zou ik 2,5 uur onderweg zijn om heen of terug te komen. En waar laat je een velomobiel op station Utrecht Centraal?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig verhaal weer Paul! Heb zitten genieten tijdens het lezen, en vandaag was ik vrij, maar heb evengoed wel een stuk gefietst, onwetende van de WBTWD. Afgelopen 2 dagen had ik middagdienst, dus fietste eigenlijk nog op WBTWD, ik was om 00.25 u thuis..........
  Troost je, ook hier is de dooi stevig in gang, middagtemperaturen liggen rond de +6 ºC, de randjes sneeuw verdwijnen nu snel.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had me ingeschreven, maar de plannen veranderden: in plaats van naar het werk naar Dronten voor wat onderhoud. Dat is maar een klein stukje verder.

  BeantwoordenVerwijderen