maandag 17 december 2018

Ligfietsclub Mooi Veluwe van start

Als je nietsvermoedend door de rustige straten van Dieren-West fietst zou je nooit op de gedachte komen dat achter één van de gevels van deze 60-er jaren doorzonwoningen heel recent de allernieuwste ligfietsclub van Nederland is ontstaan. Toerclubs waren er in deze fraaie regio al genoeg: Mooi Bennekom, Mooi Twente en niet te vergeten het illustere gezelschap van LOL. Maar nu het racen steeds meer een aflopende zaak is, is het niet zo vreemd dat er nieuwe clubs in deze groeimarkt springen. We gingen voor u op zoek naar de fietsers achter "Mooi Veluwe", want achter deze naam verschuilt zich deze nieuwste loot aan de ligfietsstam.

Als we in de woonkamer van de Mooi Veluwe voorman aan tafel aanschuiven zien we de garagedeur wijd open staan. Daar staat de Mooi Gele Strada waar het allemaal mee begonnen is.

"Ik fietste al jaren mee met LOL...", vertelt de grijsbebaarde 60er, die verder liever anoniem wil blijven. "Ik hoef niet zo nodig met mijn hoofd in dat blad van jullie. Het gaat om het fietsen."

"Fietsen met LOL is echt het summum van ligfietsclubfietsen. Super gezellig, een snelheid die voor iedereen is bij te benen en stuk voor stuk hebben die LOL'lers een neus voor topkwaliteit appelgebak. Maar ja, er komen wel steeds meer leden bij. Soms komen ze zelfs uit Zeeland, of uit Amsterdam of Dronten aanfietsen alleen maar voor zo'n zondagochtendritje. Mooi Twente idem dito. Twentenaren zijn van nature gezellige types met een oog voor sublieme ligfietsroutes. Ook daar voel ik me thuis! Maar uiteindelijke fietsen ze maar één keer per maand en dan, zoals ik zei, is het gelijk wel behoorlijk massaal. Wel eens met vijftien velomobielen door Lochem gefietst? Nou je veroorzaakt een compleet verkeersinfarct, zelfs daar op het platteland."

 Ligfietsclub Mooi Veluwe tijdens een recente rit over de Posbank.
Mooi Veluwe: voor de ligfietser die exclusiviteit en kleinschaligheid zoekt.


Mooi Veluwe organiseert ook één of twee keer per jaar educatieve toertochten naar Dronten. 
Terwijl hij nog een kop thee voor de bezoekers inschenkt zien we zijn blik afglijden naar de gele velomobiel die in de garage staat te wachten op een volgend ritje. Het is duidelijk dat de Mooi Veluwe voorman het kort wil houden.

"Ik zocht dus eigenlijk aansluiting bij een club waar het allemaal nog wat kleiner is en die zich ook heeft losgemaakt uit de ijzeren regelmaat van zo'n vaste maandelijkse rit. Ik wilde wat meer flexibiliteit en exclusiviteit.... Er bleek helaas nog niks op dit vlak te zijn. En toen heb ik dus 'Mooi Veluwe' opgericht. Samen met Mooi Bennekom en Mooi Twente wordt dit de heilige drie-eenheid van het toerligfietsen in Midden- en Oost Nederland. Ik wil het wel graag klein houden dus is er een permanente ledenstop. We rijden geregeld maar niet regelmatig en het is niet de bedoeling om al die ritten aan te kondigen op de Agenda van Ligfiets.net. Da's zo'n gedoe en dan trekt dan ook gelijk weer fietsers aan die we weer moeten afwijzen. Ik kan wel met enige trots mededelen dat Mooi Veluwe de tot nu toe enige club in Nederland is die 100% gecertificeerd is voor het nieuwe Ligfietsclubreglement van de NVHPV. Voor al duidelijkheid, Mooi Veluwe is beslist géén concurrent van LOL. Ik denk dat er in deze regio plek genoeg is voor meer clubs, zeker van deze omvang. Bovendien, ik zelf blijf natuurlijk zo vaak als ik kan meerijden met LOL. Die lol laat ik niet aan mijn neus voorbijgaan!"

"Wanneer we rijden? Nou dat is moeilijk te zeggen. Da's ook weer het vernieuwende en exclusieve van Mooi Veluwe: we rijden wanneer we zin hebben. Ik denk dat dit echt een 'unique selling point' is. Het is wel opvallend vaak mooi weer als we rijden. Het vertrekpunt is trouwens altijd eh....hier."

"Als Veluwse ligfietsclub ligt de focus van onze ritten vooral op de Veluwe. Om de Mooi Veluwe leden niet te veel te belasten worden de steilste hellingen vermeden. In de winter is er ruimte zat op de Veluwse fietspaden...", vertelt de man die het allemaal bedacht heeft, "...in de zomer, als het drukker wordt, wijken we uit naar het Apeldoorns Kanaal en omliggende gebieden. Daarover is in de club ook veel routekennis beschikbaar. Maar als jullie me nu willen verontschuldigen? Er staat voor vanmiddag een Mooi Veluwe ritje ingepland en dat wil ik niet missen!"

Voor wie kennis wil maken met deze nieuwe Gelderse ligfietsclub is het advies mee te fietsen met één van de volgende ritten van LOL of Mooi Twente. Mooi Veluwe zal daar 'acte de présence' geven.


3 opmerkingen:

 1. Het toppunt van exclusiviteit zou zijn als Mooi Veluwe in de statuten opneemt dat de vereniging zorg draagt voor de aanschaf en onderhoud van het rollend materieel van haar leden.
  Agendapuntje voor de volgende ALV?
  Wie weet wordt Mooi Veluwe daarmee wel een trendsetter voor andere verenigingen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik merk dat ik dit als een uitnodiging ervaar om zo vaak mogelijk even binnen te vallen op het adres van Mooi Veluwe.

  Dan loop ik volgens mij de minste kans om veel tochten te missen.
  Of komt er in de tuin een soort signaal, zodat ik kan zien of er al een tocht gaande is of dat er een tocht binnen afzienbare tijd gestart gaat worden?

  Ik zal dit uiteraard niet verder vertellen, want dan komt het kleinschalige in het geding.

  BeantwoordenVerwijderen