donderdag 13 december 2018

De oudere fiets

Gisteren, woensdag 12 december, fietste ik even op en neer naar Dronten. Om bij velomobiel.nl mijn slecht werkende versnelling en nog wat andere kleingoed weer piekfijn in orde te laten brengen. Ik rolde zoals gebruikelijk, maar niet gepland, om ongeveer kwart voor tien de oprit in Dronten op. Laat deze aankomsttijd nu vrijwel exact aansluiten bij het ochtendlijke koffiemoment van de dame en heren ter plekke. Reuze gezellig, en terwijl ik hard meewerkte aan het leeg maken van een zak kruidnootjes van Albert Heijn, zag ik op mijn horloge dat het die woensdag de 12e was. "Volgens mij is het vandaag precies zeven jaar geleden dat ik mijn Strada hier ophaalde", zei ik daarop tegen niemand in het bijzonder. Theo zocht het razendsnel op in de administratie en bevestigde dit heugelijke feit.

Met goed onderhoud kan de Mooi Geel velomobiel nog jaren mee....
Geen wonder dat ik juist op deze woensdag dat verjaardagsritje wilde maken. Het moet onbewust meegespeeld hebben. Het hielp natuurlijk ook er droog weer voorspeld was ;-).

De tijd vliegt, zeggen ze wel eens. Inmiddels heb ik er bijna vijf Wilco sterren opzitten en begint die mooi gele Strada toch een beetje een oudere fiets te worden. Het is wel veelzeggend dat 'du moment' ik een foto van deze fiets op locatie bij Intercitybikes of Velomobiel.nl post ik van allerlei mensen de reactie krijg: "Je gaat mooi geel toch niet inruilen, hoop ik?" en meer van dergelijke strekking.

Toen ik bij Elburg de polder inreed brak heel even de zon door
De jaren beginnen te tellen en in de onbenoemde hiërarchie van het velomobielwereldje begin je met een zeven jaar oude (!) gele (!) Strada (!) flink te zakken. Alhoewel ze er in Dronten nog een sympathiek inruilprijsje voor geven (hoorde ik gisteren) komt het moment dat je deze fiets alleen nog maar aan de beginnende velomobielrijder met een kleine beurs kwijt kunt. Of aan de verzamelaar van antieke fietsen. Zonder tweekleurige DF met neusspoiler of zo'n bierkrattenverslindende Quattro kun je echt niet meer in de top meedraaien.

Ook geel als hoofdkleur voor een velomobiel verdwijnt langzaam uit beeld. Hier nog vijf (!) gele velomobielen op weg naar de Oliebollentocht in Lattrop. Maar dat was dan ook in 2015. Nu zou dit niet meer kunnen.
Ik hoef me dan ook maar even te vertonen in een DF of Quattrovelo, of in Whatsapp groepjes en op Facebook gonst het al van de geruchten. "Ja hij was er wel echt aan toe", lees je dan over jezelf.

Zo langzamerhand schuif ik op naar de gelederen van de oudere Mango's, de Alleweders en de 20 inch Questen. Prima fietsen maar wel fietsen waar je geen deuk meer in een pakje boter kan rijden. Dat was in december 2011 wel anders. Misschien dat het met die Strada's zowiezo aan aflopende zaak is want in Dronten staat tegenwoordig vooral héél véél vierwielers op de orderlijst. Jammer want de Strada is volgens sommigen toch echt de meest veelzijdige velomobiel.

Nu past dit alles prima bij mijn huidige levensstijl ;-). Ik heb tijd zat dus waarom zou ik die achtduizend euro voor een nieuwe velo uitgeven voor een tijdswinst van nog geen tien minuten op één van mijn standaardrondjes? Wie het weet mag het hieronder zeggen.

Nee, nee, ik blijf lekker mooi geel rondrijden. Wat gebutst en zeker niet de snelste maar nog altijd wel de mooiste geelste. En zoals Theo bij Velomobiel.nl gisteren nog zei: "Dit is nog een prima fiets Paul. Altijd onderhouden door de vakman en hij heeft altijd in een garage gestaan.."  "En...", zei ik er met een vette knipoog bij, "...hij is van een oud mannetje geweest...". Maar dat laatste zegt vanzelfsprekend helemaal niks.

6 opmerkingen:

 1. Zeven jaar oud is totaal niet oud, in mijn ogen. Ik heb zelfs nu een 9 oude Quest gekocht die voor mij als nieuw aanvoelt.

  De Strada is in mijn ogen ook de meest veelzijdige velomobiel. Open wielen een goede stroomlijn en goede hoeveelheid troep mee te nemen. Als ik Q327 niet was tegengekomen had ik zeker op een Strada gewacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Old Stradas Rule!

  Die Tante van mij gaat binnenkort ook een 5e ster krijgen, en als de body (van Tante én van mij) geen problemen krijgt gaan we daarna gewoon door voor ster nummer 6.

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig ben ik nog heel blij met en trots op mijn (Brabant)Alleweder. Deze twee ouwetjes kraken gewoon samen heel Nederland door.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hij is net ingereden Paul. Dus nu kun je los.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Da's geen oude velomobiel.
  Hoogstens licht belegen.

  BeantwoordenVerwijderen