zaterdag 8 december 2018

Na de gele hesjes...

Die hele gele hesjes beweging in Frankrijk is alleen maar een begin. Het zijn gewone mensen, zoals jij en ik, die het zat zijn. Alles is duurder geworden, de benzine nog het meest, en verder zijn ze natuurlijk gewoon overal tegen. Niet zo vreemd dat er nu ook al gele hesjes in allerlei Nederlandse steden zijn gesignaleerd: in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Maastricht én in Tiel (zes gele hesjes). Hun eisen: alles moet goedkoper, in elk geval de benzine, en Zwarte Piet moet blijven.

Allerlei ongedefinieerde gevoelens van onrust krijgen ineens een stem als je er een geel fluoriserend hesjes omheen hangt. "Met zo'n hesje zien ze ons weer staan!", aldus één van de zes gele hesjes in Tiel. "En bovendien is het veiliger..." Tja, wij Nederlanders blijven ook praktisch van aard.

Het is dan ook niet zo vreemd dat de gele hesjes beweging in Nederland ook zo z'n eigen typisch Nederlandse exponenten en uitingen krijgt. Uit zeer goed geïnformeerde bronnen heb ik vernomen dat vandaag de eerste gele fietsen gesignaleerd zijn. Daar blijkt heel veel onvrede te zitten en die komt er nu ineens uit. Al die velomobielrijders denken nu "als voetgangers met gele hesjes dingen kunnen bereiken dan moet dat ons met onze gele fietsen zeker ook lukken!!! Met onze volumineuze fietsen blokkeren we zonder veel moeite belangrijke nationale snelfietsroutes..."

De eisen van de gele fietsen beweging zijn vanzelfsprekend niet erg helder. Zo schijnen twee gele fietsen (ok één was er eigenlijk blauw maar er lag wel een geel hesje overheen ) een dijkfietspad bij Olburgen te hebben bezet. Wat ze wilden? De ploeg van TV Gelderland die er op af gestuurd werd kreeg weinig te horen. "Ja, alles is te duur. Wat denkt u dat zo'n fiets kost? Wij hebben allemaal studerende kinderen dus het moet goedkoper. De benzine moet dan maar duurder om dat te betalen! 'T moet gewoon allemaal beter. Wij staan hier als verontruste fietsers en we zijn tegen!"

Typische Gele Fietser. Maar ze zijn ook al in andere kleuren gesignaleerd, wat het allemaal niet duidelijker maakt.
Een groepje van een stuk of drie gele fietsen (twee rode en één groene) is gespot bij station Assel (tussen Apeldoorn en Amersfoort). Ze joelden wat onverstaanbaars en staken een Marathon Plus fietsband in brand. "Die fikken beter en we vinden het ook klote banden die verboden moeten worden...  En er mag ook niet meer over geblogd worden". Het treinverkeer ondervond volgens de NS geen enkele hinder van deze actie.

Het bestuur van de vereniging waar deze fietsers meestal bij aangesloten zijn is inmiddels in spoedberaad bijeen gekomen. Een woordvoerder meldde desgevraagd begrip te hebben voor deze wilde acties. "Het moedwillig vernielen van stoplichten en verkeersdrempels keuren wij ten zeerste af maar we begrijpen dat veel velomobielrijders in een lastige situatie zitten. Voortdurend worden ze lekker gemaakt met nieuwe fietsen (stijver, sneller, meer wielen, meer kleuren, mooier en nieuwer) maar tegelijkertijd komt de overheid hen niet tegemoet met gulle subsidies en aangename belastingkortingen. Dan krijg je dus op een gegeven moment dat die onvrede zich gaat uiten... Maar het in brand steken van Marathon Plus banden wijzen wij resoluut af. 'Pleur op...', zeggen wij tegen leden die dat soort dingen doen."

En dat was nog maar de zaterdag. Dat het een vrijwel totaal verregende dag was remde dit prille begin van de Gele Fietsen beweging in het geheel niet af. Voor dit soort weer schijnen die fietsen juist speciaal ontworpen te zijn. "En die kappen moeten ook veel goedkoper...anders gaan we over tot het in brand steken van F-Lites", meldt een militant groepje Gele Fietsers aan het einde van de dag. "We proberen nu al de hele dag ons punt te maken, maar ze luisteren niet. Bovendien krijgen we het koud van dat stilstaan."

Het is duidelijk, dit is nog maar een begin, we zijn hier nog lang niet van af.9 opmerkingen:

 1. Ben je nu vreemd gegaan? Mooi Geel hóórt in een Strada!

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je het er niet mee eens bent & je vindt dat er niet naar je geluisterd wordt, doe als Ik; zeg je NVHPV-lidmaatschap op!
  Dat scheelt nog tijd en moeite ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal Paul. Ik denk dat ik maar 'ik ben 't zat' op mijn Quest schilder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De olie moet goedkoper!!! Het is bijna onbetaalbaar geworden om de ketting van je fiets te smeren. en zo een velomobieel heeft dan nog een erg lange ketting.

  Goede zaak om die marathon plus te verbieden, schandalig hoeveel die kost en hoe traag die rijd !! Pure afzetterij.

  Ook de carbon, glasvezel en epoxy zouden belastingvrij moeten zijn.

  Ik rijd al rond met een fluo geel vestje. alleen spijtig dat niemand het ziet in mijn velomobiel

  BeantwoordenVerwijderen