donderdag 28 februari 2019

De enige echte ligfietsenkiezer

Ga d'r maar aan staan! Je hebt het nog wat vage idee gekregen dat je wel eens een ligfiets zou willen kopen. Je tikt 'ligfiets' in op Google en van schrik koop je bijna een speedpedelec. Zo divers en ingewikkeld is dat hele ligfietsaanbod.

Er blijken tientallen verschillende varianten van het concept ligfiets te bestaan: met stroomlijn, zonder, kleine wielen, grote wielen, stuur onder of boven en dan zijn er ook nog eens speciale ligfietsen zoals een (schrik niet) roeifiets!  Je zit met de handen in het haar want als je die ligfietsers zelf vraagt wat de meest geschikte ligfiets is dan krijg je evenzovele vaak tegengestelde antwoorden. De enige opmerking die regelmatig terugkomt is dat je moet proefrijden. Én dat je in hemelsnaam wel fatsoenlijke banden moet monteren!

Maar zo ver ben je nog helemaal niet. Je wil eigenlijk een simpel advies dat je al een beetje in de goede richting duwt. Nou, en dat komt mooi uit want uitgerekend vanaf vandaag is de Enige Echte Ligfietsenkiezer online. Beantwoord een paar simpele vragen en al na twee minuten weet je het: dit zijn de drie typen ligfietsen die het beste bij jou passen.

Ook als je al een ligfiets hebt is dit een ideaal ding. Je weet gelijk wat je tweede en derde fiets gaan worden. Nog nooit was de 'n=n+1' regel zo makkelijk in praktijk te brengen.


Details voor ligfietsnerds
De Ligfietsenkiezer maakt gebruik van de website tryinteract.com waar je allerlei testjes en quizzen kunt maken. Elk mogelijk antwoord op de zeven vragen die je voorgeschoteld krijgt is door mij gekoppeld aan één of meerdere ligfietstypes. Aan het einde krijg je de drie best scorende ligfietsen te zien. Zo eenvoudig is het.

De gebruikte inhoudelijke informatie en foto's van ligfietsen heb ik zonder blikken of blozen van de websites van diverse producenten en ligfietswinkels geplukt. Sorry hoor, maar door deze kiezer gaan jullie straks veel meer fietsen verkopen ;-).

Wat begon als een geintje werd na een tijdje toch een min of meer serieus projectje. Volgens mij klopt het aardig ;-) maar er zitten vast en zeker lacunes in. Heb je dus suggesties over betere vragen of antwoorden? Laat maar weten: hieronder is ruimte zat! Wie weet komt er dan een versie 2.0.
Naschrift
Op 1 maart een vraag over de gewenste kostprijs van een nieuwe ligfiets toegevoegd inclusief de mogelijkheid deze keuze over te slaan.

12 opmerkingen:

 1. Leuk.

  Na vraag 1 en 6 moet ik op de knop 'volgende vraag' klikken.
  Bij de andere vragen gaat dit vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat komt omdat je daar meer dan één antwoord kunt geven. Zo zit dit systeem nu eenmaal in elkaar.

   Verwijderen
 2. Leuk inderdaad, geen verrassende uitkomst, dus de test werkt wel goed denk ik, voor mij althans wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig! Op de Fiets&Wandelbeurs neerzetten op een laptopje!
  Ik ben ook heel tevreden met mijn uitslag: op 1 een gele Quest en op 2 een blauwe M5 Lowracer. Laat ik die nu precies allebei hebben, zelfs de kleur klopt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 1: conditieverbetering
  2: platteland/tussen steden
  3: mooi weer fietser (omdat ik geen vm als optie wilde krijgen)
  4: nee, geregeld onderhoud is ok
  5: nee
  6: steile leercurve
  7: ja, ik wil zo hard mogelijk fietsen

  Roeifiets 35%
  Low Racer 35%
  Onderstuur 29%

  Paul, de Roeifiets en de Low Racer begrijp ik uiteraard. Maar waarom als derde optie een ligfiets met een onderstuur. Ik heb aangegeven dat ik zo hard mogelijk wil fietsen, dan is een onderstuur geen goede optie. Je zit dan te breed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het eindresultaat is een optelsommetje van de best scorende fietsen. Het is een 'work in progress' dus ja het kan beter ;-). Misschien moet ik alleen de twee i.p.,v. drie best scorende fietsen tonen. Wordt vervolgd!

   Verwijderen
 5. Wat maakt het verschil tussen onderstuur/bovenstuur? Ik zou dan een vraag willen zien of je met navigatie wilt fietsen (niet goed te monteren op fiets met onderstuur). Plus: de vraag met de steile leercurve gaat ervan uit dat je nog geen ligfietser bent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de opmerkingen. Ik heb dit gemaakt met in eerste instantie de potientiële ligfietser in gedachten. Die bereik ik via dit blog natuurlijk niet ;-) dat begrijp ik wel. Voor ervaren ligfietsers die er nog een fiets bij willen hebben zou je andere vragen stellen.

   Verwijderen
 6. Je kan een vraag toevoegen: welke ligfiets heb je nu? Dan kan je een beetje controleren of de uitslag goed is. Misschien kan je er een artificial intelligence systeempje van maken waarbij dit gebruikt wordt om de wegingsfactoren van de antwoorden aan te passen. Zal waarschijnlijk niet lukken via deze site.
  Nog een belangrijk criterium: kostprijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie tip :-). De door mij gebruikte gratis variant op deze site heeft helaas beperkingen een daarvan is het aanpassen van wegingsfactoren.

   Verwijderen
 7. Prima tool, goed werk.
  Als je nog een variant maakt en het Fietskiezer heet kan je een bijzonder groot publiek bereiken (zoals op Fietsersbond ea web)
  Bij zowat elk type fiets past ook een ligfiets equivanent (en zelfs beter) dat je als uitkomst kan bieden.
  mvg
  Marc Van Acker

  BeantwoordenVerwijderen