maandag 4 februari 2019

"Wat voor kleur fietser ben jij?" (Teambuilding met LOL)

Anne-Lisa was een beetje nerveus. Het was het in deze tijd van moordende concurrentie in de teambuildingsbranche erg lastig om leuke iets grotere klussen binnen te slepen. Als zzp'er moest je het toch vaak doen met de kruimels die de grote teambuildingsjongens lieten liggen. Maar nu had ze , na een pittig intake-traject, iets moois te pakken. De landelijke ligfietsvereniging wilde ligfietsers beter samen laten fietsen en daardoor de acceptatie van dat ligfietsen vergroten. De vereniging wilde graag gedisciplineerde beleefde clubjes ligfietsers op de weg, dat was de 'target' die ze had meegekregen. En daarom was ze op deze vroege zondagmorgen in februari onderweg naar Zutphen. Daar zou de eerste pilottraining plaats moeten vinden. "Probeer het eerst maar eens met die jongens van LOL...", had de voorzitter tegen haar gezegd, "...dat zijn vriendelijke types die je het niet gelijk al te moeilijk zullen maken."

Nadat ze haar autootje had geparkeerd, best wel goedkoop hier op het platteland, wandelde Anne-Lisa om 9.00 uur de Houtmarkt in Zutphen op en deed de deur van het Volkshuis open. Er bleken er al een man of drie aanwezig te zijn. Ze had zich nog maar net voorgesteld of ze kreeg al de vraag wat voor fiets ze had. Toen ze vertelde dat ze een Twingo had viel iedereen even stil  "Nou ja een QV heeft ook vier wielen", opperde iemand, "...en die mogen ook gewoon mee". Ze snapte er niks van alhoewel die opmerking blijkbaar grappig was gezien de reacties van de inmiddels elf ligfietsers. Stuk voor stuk mannen. daar was ze ook al voor gewaarschuwd door het NVHPV-bestuur.

"Het gaat er om dat jullie je persoonlijke kleur gaan ontdekken", vertelde Anne-Lisa na een inleiding over het hoe en waarom van deze ligfietsteambuildingsdag. "De vereniging wil daardoor jullie motivatie en groepsgevoel een 'boost' geven.  De NVHPV ziet namelijk graag dat jullie professioneel en zakelijk interacteren met andere verkeersdeelnemers, bijvoorbeeld als je tijdens een tocht een bila'tje hebt.  Het gaat om uiteindelijk om beter te leren samenfietsen, om verbeterde communicatie, het verhogen van jullie energie én door een ontdekkingsreis naar elkaars competenties  een optimaler ligfietsgevoel ervaren." "Oh, gewoon een LOL ritje dus?", opperde een wijsneus in het gezelschap.

Op de flipover van Anne-Lisa werd het duidelijk uitgelegd...
"Ik ga jullie groepsprocessen onderweg observeren en dan hebben we ergens tijdens jullie pauze de evaluatie. Welke route gaan jullie rijden?"  "Als je geen gpx-track hebt kun je het beste achter Paul aanrijden", zei één van de fietsers,"want die rijdt meestal wel ergens achterin. Die met die gele fiets."

Eenmaal onderweg bleken er ineens meerdere gele fietsen te zijn. Het was nog een heel gedoe die sliert van velomobielen en drie gewone ligfietsen te volgen. Als snel verdwenen ze glibberend over beijzelde fietspaden uit Anne-Lisa's gezicht. Ze hadden in elk geval wel lol in het fietsen, dat zag ze wel heel duidelijk. Maar dat groepsproces, en die samenwerking! Oh lieve hemel, daar was nog een flinke efficiencyslag te maken. Die mannen deden maar wat, dat was wel duidelijk!

Pas in Hoenderlo kreeg ze de hele sliert weer te pakken. Er zou gestopt worden bij de Boer'nkinkel en daar had ze dan ook keurig geparkeerd. Maar er kwam helemaal niemand. Pas later kreeg ze een appje: "We zitten verderop, de Boer'nkinkel is dicht ;-)."

Warm appelgebak mét slagroom
Een paar straten verderop zat de hele club al aan warm appelgebak met slagroom en koffie. "Ik deel nu wat blanco kaartjes rond", zei Anne-Lisa, " en ik vraag jullie op te schrijven welke kleur fietser je bent..."  De antwoorden die opgeschreven werden verrasten haar.  Minimaal drie hadden 'geel' ingevuld. één zelfs 'mooi geel' , er was iemand die vond dat ie blauw was, twee waren wit en er was zelfs iemand die 'blauw-zwart'  had ingevuld.

Van haar hele verhaal kwam helemaal niks meer terecht. En toen ze dat eenmaal geaccepteerd had en in gesprek raakte met die mannen bleken het hele gezellige kerels te zijn. Een beetje eigenwijs misschien maar toch....

Toen Anne-Lisa de fietsers uitzwaaide hoorde ze, net voor het wegrijden, er eentje zeggen : "Top, dat de NVHPV het gebak betaalt maar volgende maand doen we weer een gewóón LOL-rondje. En als ze weer meewil moet ze wel op de fiets komen."

En eigenlijk was dat zo ook wel beter, dacht Anne-Lisa. Sommige dingen wil je niet veranderen. En zo zou ze dat ook zo rapporteren aan het NVHPV-bestuur.

Naschrift
Wil je de volgende keer meefietsen met zo'n beslist niet kleurloos LOL-ritje? Meld je dan aan!

6 opmerkingen:

 1. Haha ,ik denk dat zelfs in deze context oranje wel mijn kleur is ook . Grappig 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat ik geel wel een mooie kleur vind ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kleurrijk was het zeker en gezellig. Ik ging voor de eerste keer mee met een LOL tocht en de goede sfeer was troef. Vr groet Alexander Kamminga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hmm volgens een test of 8 ben ik dubbel rood
  of te wel dubbel D maar niet die omvangen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mmm, ik ben duidelijk blauw volgens zo'n test... Wordt het toch mijn Mango overspuiten in blauw-wit en gaan voor de smurfen- in plaats van de ei look!

  BeantwoordenVerwijderen