woensdag 30 januari 2019

Die dekselse doekjes!

Een tijdje geleden wandelde ik met Anja van Dieren naar Doesburg. Toen we in dit pittoreske mosterdstadje naar de bushalte liepen stuitten wij onverwacht op een heuse velomobiel. Een rode Mango geparkeerd aan de rand van het historische centrum, en getuige Google Streetview staat ie daar vaker.

Rode velomobiel in Doesburg
We stopten even om met een kennersblik deze velomobiel de maat te nemen. "Wat een klein fietsje", zei Anja, "wat is dat er voor een?" "Een Mango", antwoordde ik, "die zijn altijd zo klein." Ik moet toen wat afkeurend gekeken hebben want Anja vroeg me gelijk of er iets niet in orde was met die fiets was. En dat had ze goed gezien. "Er zitten geen wieldoekjes in de voorwielen", zei ik met nauwelijks onderdrukte afkeuring in mijn stem. "Ik vind dat geen gezicht, een velomobiel met open wielkasten en géén wieldoekjes of -deksels. Het ziet er kaal en rommelig uit. Het is een blote velomobiel. Ik zou er zo niet mee willen rijden. Het zou hetzelfde zijn als wanneer ik in 'de nieuwe kleren van de keizer' in Dieren boodschappen ging doen!"

Anja begreep het niet helemaal ("Wat maakt dat nou uit die wieldoekjes?") maar het bracht me wel op een idee. Een wieldoekjesbevorderend idee. Gewone zwarte wieldoekjes, zoals ik die zelf heb, zijn natuurlijk helemaal prima. Maar je kunt er ook iets meer mee doen. Mooie kleuren, figuren en patronen bijvoorbeeld. Waarmee je echt heel erg positief gaat opvallen.

Nou, en daarvoor is er sinds vandaag een oplossing. De Kleuren & Sticker Configurator voor velomobielen is uitgebreid met een Wieldeksel Configurator. Kies een te gek patroontje of kleurtje en draaien maar.

Vooral bedoeld voor de lol maar ook een béétje om verkeerde blotigheid bij velomobielen wat te verminderen.

Geen wieldoekje is te gek, vanaf nu kan alles ;-)

Tips: op Ligfiets.net staat een handleiding DIY wieldoekjes maken. Velomobiel.nl verkoopt ze ook natuurlijk. Of wieldoekjes aan de binnenkant van je voorwielen (ja dat kan). Deze zie je soms, ook stoer voor niet Oranjeklanten ;-). Harry berekende de extra vermogensbehoefte zonder wieldoekjes.
9 opmerkingen:

 1. De wieldoekjes komen bij Flevobike weg Paul.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kostte mij in de Strada trouwens 1,5 km/u aan een snelheid van rond de 40 km/u. Die doekjes doen zeker wat.

   Verwijderen
  2. je bedoelt de wieldoekjes bij velomobiel.nl neem ik aan? Overigens kun je ze daar dan weer niet kopen ( https://shop.flevobike.nl/nl/accessoires/wieldoekjes/ )

   Verwijderen
 2. Flevobike maakt ze in opdracht van vm.nl. Op zich is dat wellicht onnuttige informatie, maar het zou kunnen dat als je een ontwerp hebt waarvan je weet dat je er een redelijk aantal kunt afnemen bij wie je zou kunnen vragen of ze dat willen doen..

  Nou denk ik ook niet dat jij dat van plan bent, maar als iemand na jouw blog wel met zulke ideeen rond loopt...weten ze waar ze zouden kunnen beginnen met vragen of iets mogelijk is :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben wel eens langs geweest bij velomobiel om wat onderdelen op te halen, dat was in 2015. Eva was alleen die dag, en had geen wieldoekjes staan die ik mee kon nemen, dus maakte ze die zelf ter plekke. Of ze dus bij Flevobike vandaan komen weet ik niet, maar de laatste die op Strada 119 zaten waren bij Velomobiel.nl zelf gemaakt, in mijn aanwezigheid........

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat een bewegend patroon op wieldoekjes ook veiliger is. Beweging valt meer op. (vorige comment had zelfde inhoud maar bevate taalfout)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb zelf toevallig onlangs nieuwe gemaakt voor mijn Mango (samen met mijn vrouw). Zie hier: https://erikfietst.com/2019/02/02/wieldoekjes/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had je al in de gaten Erik want je staat in m'n bloglijstje en die lees ik allemaal ;-) !

   Verwijderen