maandag 19 maart 2012

Kind aangedreven velomobiel-tank uit 1938

Ooit wel eens op www.velomobile.org geweest? Nou ik ook nog nooit, tót vandaag.

Het blijkt een Russische ligfiets- en velomobielsite te zijn met een zeer bonte verzameling aan nieuwtjes en informatie over ligfietsen in het algemeen en in Rusland in het bijzonder. Sommige velomobiel-projecten zijn wel erg opvallend

Terwijl Google Translate vertaalde en ik bladerde stuitte ik op de pagina Video's. De eerste in de rij toonde een curieus beeld uit wat waarschijnlijk de 1 mei parade van 1938 was.

Joseph Stalin himself komt nog even in beeld, en aan de kijker trekken eindeloze rijen sporters en andere enthousiaste burgers voorbij, die ongetwijfeld de zegeningen van de socialistische heilstaat bezingen.

Na ongeveer 40 seconden passeert een aantal bijzondere mens-aangedreven voertuigjes de camera. Dé reden waarom de beheerders van velomobile.org deze video geplaatst hebben. De titel van de video ("De eerste kleurenfilm van de velomobiel-kindertank") verwijst hier ook naar. 

Het zijn als militairen uitgedoste kinderen die twee aan twee op legergroene vierwielers met neprupsbanden voorbij komen fietsen. De plaat aan de voorzijde zal ongetwijfeld niet als stroomlijn bedoeld zijn maar als bepantsering tegen kapitalistische granaten.

Tja, de velomobiel gedachte is wijder verspreid én ouder dan je vaak denkt....  






Geen opmerkingen:

Een reactie posten