zaterdag 9 mei 2015

Biogas doorbreekt de sleur

Hebben jullie dat nou ook? Dat de dagelijkse woonwerkrit wel heel erg routine is geworden. In mijn geval is het om 5:30 uur opstaan, om 6 uur laat ik mij in Strada 94 zakken, zwaai bij het wegrijden nog even naar Anja die met een kop thee nog bij zit te komen van het opstaan en weg ben ik. Stukje Dieren door, langs het kanaal en dan slingerend door het landelijk gebied te oosten van Apeldoorn bereik ik een uur later Apeldoorn Noord waar ik parkeer in de vrijwel lege bromfiets- motor- en velomobielstalling.

Maar...omdat je die route al honderden keren hebt gereden vallen afwijkende zaken langs de weg misschien wel extra op. Dat was ook het geval afgelopen week. 'T is ergens halverwege dat ik een rustig landelijk gebiedje doorkruis waar eigenlijk niks te doen is. In de oksel van het knooppunt van A50 en A1 ligt Het Hooiland. Een verzameling van wat boerderijen en twee hoveniersbedrijven. 'S ochtends fluiten er de vogels en zie ik in deze tijd de zon net boven de van de dauw glinsterende weilanden hangen. Zo'n vergeten hoekje waar je normaal gesproken niet komt.

Gif en stank, daar zijn ze hier bang voor...
En daar gebeurde het dus. Er stonden ineens borden langs de weg. Met grote handgeschilderde teksten erop. "Gif, Stank, actiebiogas.nl!" met een eng doodshoofd erbij en verderop "Stop biovergister!"

"Hmmm...", dacht ik, "biogas is toch groen en duurzaam en zo..? Zal wel weer een gevalletje NIMBY zijn van bekrompen boeren."  Maar 's middags weer thuis bladerde ik toch nieuwsgierig geworden naar onder andere de website www.actiebiogas.nl.  En dan kom je terecht in de wereld van duurzame groene energie die dat misschien wel niet is.

Op dat bedrijventerrein (ruim 500 m noordelijker) staat natuurlijk geen varkenshouderij.
Groen = gras, geen biogas
Het zal er niet gezelliger op worden aan de Kleinedijk in Klarenbeek
Een grote varkensboer in mijn landelijke gebiedje heeft dus plannen om de tonnen mest die zijn varkens uitschijten te verzilveren. Als je al die varkenspoep in een grote silo pompt en je maakt het warm dan gaat de hele zooi gisten en krijg je biogas. Al die mest ben je dan mooi kwijt. Alleen mest is echter niet genoeg, om dat gisten goed te laten werken moet er zeker 50% ander biomateriaal bij. En dat moet weer met grote vrachtauto's worden aangevoerd.  En het gas dat geproduceerd wordt? Nou, dat moet dan met een lange pijpleiding naar een papierfabriek tien kilometer verderop.  Een investering van misschien wel miljoenen. De hele installatie schijnt overigens alleen met winst te kunnen draaien dankzij subsidie van de overheid op groen gas. En de meeste mestvergisters in Nederland maken blijkbaar helemaal nog geen winst. Aan al dit moois betalen we dus allemaal mee via de belasting ;-). Alles bij elkaar toch wel een minder duurzaam en groen verhaal dan ik zo in het voorbijfietsen dacht.

En de moraal van dit verhaal? Als je dagelijks maar met een open blik voor de kleine én grote veranderingen langs je route van huis naar werk en weerom fietst, dan is het opeens geen routineus forensen meer maar een dagelijks terugkerend avontuur en gaan er onbekende werelden voor je open! En aan die 'gezonde' mestgeur op het platteland hangt ineens een verdacht luchtje.

Meer op Omroep Gelderland

Dit bericht kreeg begin augustus een vervolg


8 opmerkingen:

  1. Hoi Paul,

    Ook bij mijn in de Achterhoek zijn (Duitse) plannen om een megavergister te ontwikkelen, waar mest van honderden boerderijen naar toe moet. Een slechte zaak als je het mij vraagt.

    Groet,
    Marc

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marc,
    Dat zou toch best mee kunnen vallen. Wat denk je waar de mest van boerderijen blijft als het niet wordt vergist? Juist, direct op het land, met alle nadelen van dien.
    Als de vergisting gebeurt volgens de nieuwste inzichten, natte en droge grondstoffen gescheiden verwerken, en de grondstoffen over water worden aangevoerd, is er netto wel degelijk milieuwinst te behalen.
    Groeten,
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En als de mest niet in- maar op het land belandt komt er methaan vrij dat een meer dan 100 keer sterker broeikasgas is dan koolstofdioxide...
      http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2013/september/Het-monster-methaan.html

      Verwijderen
  3. Sommige mensen denken echt kort door de bocht.
    Het mestprobleem is er gekomen door de massale consumptie van dierlijke producten.
    Met dus met zijn allen minder vlees te eten komen we al een eind verder.
    En als we het vlees vervangen door groenten kunnen de boeren ook omschakelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. (mooi foto's elke keer weer Paul!.. wauw... welke camera?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je. Canon Powershot g11 met een vleugje nabewerking met Adobe Lightroom.

      Verwijderen
    2. Lightroom dacht ik al te herkennen... (kleur)... Te gek programma vooral als je in RAW fotografeert.

      Verwijderen