woensdag 20 mei 2015

De Mega Winegum Tocht

A.s. zaterdag maak ik met de fietsers van LOL weer zo'n mooie mega-lange fietstocht. De totale afstand voor mij zal inclusief de aanrijroute ruim boven de 300 kilometers gaan komen. Sinds ik vorig jaar een rondje IJsselmeer maakte van 365 km weet ik dat ik dit kan.

Door het dagelijks heen en weer fietsen tussen Dieren en Apeldoorn heb ik een fatsoenlijke fietsconditie opgebouwd. Het enige waar ik goed op moet letten is voldoende te drinken en voldoende te eten. Het is dus niet zo vreemd dat ik zeer geïnteresseerd was in de opmerkingen over sportieve voeding zoals die recent op Belle's blog voorbij kwamen. Nu ben ik een echte snoeper dus toen het over winegums ging had dit onderwerp mijn onverdeelde aandacht! Maar helaas was het gebruik van winegums als middel tegen hongerklop, volgens Belle, niet aantrekkelijk.

"Hoezoo, niet aantrekkelijk..!", dacht ik toen. Winegums zijn superlekker, zitten boordevol fruit (vandaar die mooie kleuren), snoepen erg makkelijk weg  en je zou er dus, als je het maar echt wil, die hongerklop makkelijk mee moeten kunnen bestrijden.

Het wetenschappelijk bureau Mooi Geel rekende het allemaal voor jullie uit; uitgaand van de tocht van ongeveer 325 km die ik aanstaande zaterdag zal maken.

Één winegum bevat 10 kcal. Met mijn gewicht van 85 kilo ga ik 850 kcal per uur verbruiken. Bij een gemiddelde snelheid van 25 km/uur moet ik dus 85 winegums per uur wegwerken. Da's elke 42 seconden een zo'n heerlijk kleurig en fruitig zoet exemplaartje.  Met dat gemiddelde van 25 ben ik zaterdag een uur of 13 onderweg en heb ik ruim 1100 heerlijke snoepjes nodig. Zo'n gummetje weegt een grammetje of 5. Met vijf kiloverpakkingen ben ik dus voor de hele dag klaar met verantwoorde sportvoeding. Krentenbollen en andere traditioneel velovoedsel heb ik dan niet meer nodig.

Plaats genoeg voor een hele dag mondvoorraad...
Maar ik heb toch een vaag vermoeden dat dit niet helemaal gaat werken. Na een paar uur begin ik vast overal groene, rode, oranje en gele vlekken te vertonen. En mijn medefietsers van LOL zien mij de hele tocht met één hand losjes aan het stuur voort trappen. Terwijl mijn andere hand voortdurend ergens in één van die vijf enorme zakken aan het graaien is naar een volgende vrolijk gekleurd exemplaar.  Niet verslappen met happen want anders slaat de hongerklop toe. En dan zwijg ik nog maar over de geurkegel van versgekauwd fruitsnoep die achter mij zal hangen. Gelukkig rij ik meestal al achteraan.

Ach, misschien moet ik  gewoon terugvallen op de traditionele rekenmethode die Peter de Rond mij ooit eens aan de hand deed: één krentenbol per uur fietsen. Da's een stuk eenvoudiger te behappen.
11 opmerkingen:

 1. Ik vond die suggestie van rijst-puddinkjes wel aantrekkelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lol! Zo heb ik het toch niet gebracht? zoja is het verkeerd vertaald door anderen of overgekomen.... Je moet het zien als licht verteerbare, vetvrije ondersteuning van de gehele energie inname. bovendien is 40 km/uur op racefiets veel energie behoeftiger dan in de Q of S. Van de krentenbollen komen de krenten en andere ingrediënten na een 6-10 uur onverteerd uit je poeperd. Dan kun je beter haverkoeken eten die zijn licht verteerbaar. Maar als jij goed gedijt op krenten of muesli bollen moet je daar niet aan sleutelen eea. is puur afhankelijk van je Hf. waarin je sport.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig ook nog iets serieus te lezen op deze pagina ;-) Die krentenbollen belegd met of kaas of boter en suiker eten zo lekker weg. Dat vind er er zo prettig aan.

   Verwijderen
  2. Jazeker met boter, bruine suiker en kaneel Mjammie

   Verwijderen
 3. Het is onzin dat je geraffineerde suikers nodig hebt energie aan te vullen. Als je er veel van eet verbuik je zelfs veel vitamines en mineralen die je voor andere lichaamsprocessen nodig hebt en je daardoor mogelijk (tijdelijk ) juist tekorten van krijgt. Met gevolgen die je kunt gaat voelen uiteraard.

  Je lichaam is prima in staat uit (lichaams)vetten zelf voldoende bloedsuiker te produceren. Dat kost iets energie maar ons lichaam is voor die manier ontworpen, de eerste duizenden jaren van het model Homo Sapiens hadden waarschijnlijk geen snoep ogf ernegy drinks met geraffineerd suiker voorradig om inspanningen te verrichten :-)))

  Met die wetenschap kan dit model ook zonder ontbijt gewoon naar werk fietsen ( 11 km ) om daar bruine boterhammen met kaas en koffie zonder iets erin te consumeren. Of naar Amersfoort ( 60 km ) te fietsen met enkel een kom Griekse Yogurt ( 10 % vet ) en koffie zonder toevoegingen. Om dan tot 12 uur niets te eten te krijgen maar wel te moeten presteren ( testen waar je beroep van af hangt ) Dat energie system werkt prima....iets anders dan water, bouwstoffen, vezels, vitmaines en mieralen heb je echt niet nodig.

  Dan weer een beetje snoep schaadt echt niet. Maar nodig hebben ? Echt niet. In feite zul je als je erop googled wel vinden dat veel suikers consumeren eerder je prestaties zal doen instorten door ongewenste pieken en dalen in bloedsuikerspiegel waar je lichaam wat minder blij mee is en op zal reageren. Onder meer met lusteloosheid en vermoeidheid. :-)))

  Maar anders dat ik weer eens de brilsmurf uithang en toch genergeerd wordt : verdiep je er zelf eens in. Ik ben GEEN gezondheidsfreak maar wil altijd wel weten hoe een system het best functioneert. En overduidelijk is een mens intern ook een verzameling complexe systemen, zo geavanceerd dat je er gigantische troep in kunt gooien waarop het zelfs min of meer toch zal blijven functioneren ( wel met toenemende schade )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Brilsmurf,

   Mooie uitgebreide reactie zoals ik ze graag zie. Met zoveel te vertellen zou je er heel goed een eigen blogpost over kunnen schrijven...

   groet,
   Wetenschappelijk Bureau Mooi Geel


   Verwijderen
 4. ^^ Oh en iemand kwam er mee dat Theo van vm.nl er een opmerking over maakte : drop verlaagt inderdaad testosteron niveaus ( een paar dropjes per dag al ) en dat is voor mannen ouder dan 40 beslist niet zo'n goed idee.

  Dat van libido enz laat ik er even buiten, maar je hebt die stof als man ook nodig om gezond te blijven omdat elke verlaging de kans op levensbedreigende ziektes omgekeerd doet toenemen.

  Met meer testosteron zul je je fitter en sterker voelen. Dus geen drop maar regelmatig je spieren goed belasten.....is van levensbelang schijnt zo......en regelmatig bepaald soort lichaamsbeweging...jeweetwel :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'k Weet er alles van. 'k Zit al bijna 12 jaar zonder testosteron in m'n lijf. Chemisch gecastreerd... :-(((

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja Wijnandt door jouw situatie wil je juist beslist geen testosteron verhogingen zien.

   Een rare tegenstelling dat dat spul je juist ook beschermd tegen de aandoening die jij hebt, en vermindering ervan in je lichaam van door hogere leeftijd ( overmijdelijk ) je ziek kan maken.

   En als je ziek bent het niet meer beschermd maar je tracht te doden.

   Het komt mij bijna voor als dat je je nut voor de natuur hebt verloren ( je geen jong en sterk mannetje meer bent die zich voort moet planten ) je maar opgeruimd moet worden. Zelfde geldt natuurlijk voor de beschermende rol van oestrogeen in vrouwen.

   Gelukkig kunnen wij als mensen met hulp van moderne wetenschap inmiddels de wetten van de ( vrij genadeloze ) natuur wel wat buigen :-)))

   Verwijderen
 6. Pracht verhaal Paul dank daarvoor.

  Gelukkig heb je geen vlees nodig om 320 km te fietsen anders kwam je nooit rond ☺

  BeantwoordenVerwijderen