zondag 17 mei 2015

Cycle Vision 2015; een blik vooruit

In 2012 ging ik nog met het openbaar vervoer naar de Cycle Vision. Het was een hele reis naar Lelystad en het laatste stuk legde ik met OV-fiets af. Voor mij als prille velonaut was het leuk om te zien hoe hard je met een velomobiel wel niet kon rijden. Misschien dat ik ooit in de toekomst ook wel eens zo hard zou kunnen fietsen, dacht ik toen nog. Ik slenterde met Anja langs de kraampjes en we gingen weer terug naar Dieren. Erg druk was het er niet.

Cyclevision 2012 Lelystad. Heel druk was 't er niet

Cyclevision 2014 Venray. Alle tijd en ruimte om rustig rond te kijken
In 2014 was ik een inmiddels redelijk ervaren velomobielrijder. Voor een enkeltje van 85 kilometers naar Venray draaide ik mijn hand niet meer om. Maar ik fietste nog steeds niet zo snel dat deelname aan de één/uurs race een goed idee was. Tenzij ik natuurlijk als laatste wilde eindigen. 'T was een gezellige middag want ligfietsclub LOL was met grote delegatie aanwezig. Ik slenterde langs de kraampjes, kocht een Vietnamese loempia en vertrok laat in de middag weer terug naar Dieren. En druk? Nee, druk was het eigenlijk nergens.  Later hoorde ik dat op zo'n Cycle Vision een paar honderd fietsliefhebbers (lees vooral ligfietsers) afkomen.

Dit jaar ga ik (zeer waarschijnlijk) weer naar Venray. Op zondag 22 juni staat een bezoek aan de Raceway Venray op het programma. Deze Cycle Visison wordt wel een héle andere dan alle voorgaande evenementen. Daar heb ik de afgelopen twee weken een goede indruk van gekregen.

Een tijdje geleden zag ik namelijk dat de website Cyclevision.nl online was. Als websitebeheerder van beroep stoorde ik me nogal aan het feit dat de inhoud verre van af was. En ik was daarin niet de enige. Sommige pagina's toonden zelfs teksten die begonnen met Lorem Ipsum, en da's meestal geen best teken. Ik mailde dit de organisatie die me meldde dat ze er mee bezig waren en dat ze eventueel van mijn aanbod om te helpen gebruik zouden maken. Dat verzoek kwam een week of twee geleden en sindsdien heb ik er ongemerkt aardig wat tijd aan besteed.

Ik ben behoorlijk onder de indruk geraakt van de tijd en moeite die het organisatiecomité in deze vernieuwde Cycle Vision heeft gestoken. Tientallen standhouders, een hele serie lezingen, een uitgebreid programma met allerlei wedstrijden en activiteiten en nog veel meer. Ik was wel opgelucht dat de traditionele één-uurs race voor velomobielen niet in deze vernieuwingsstorm is gesneuveld. Da's voor mij toch wel de  krent in de pap. De Koningsrit, zal ik maar zeggen. Vooral omdat ik nooit zo hard zal kunnen fietsen ;-). Of moet ik dan gewoon gaan trainen?  Maar ja, daar ben ik dan weer te lui voor én ik heb geen Quest of DF.

1-uurs race Cycle Vision 2014.
Cycle Vision 2015 is eigenlijk ook geen ligfietsevenement 'pur sang' meer. Het heet dan ook een ´Bike Festival´ waar je nog veel meer vreemde fietsen kunt zien. En dat voelt weer vreemd aan. Natuurlijk heb ik iets met fietsen in het algemeen, al was het alleen maar omdat ik er wel vijf heb en geen auto. Maar wordt het dan straks schuifelen langs de kraampjes tussen luidruchtige mtb'ers en hipsters op fixies? Of zit ik bij een een lezing naast een stel hockeytypes die tegenwoordig schijnen uit te wijken naar het chiquere bike polo?  Of nog erger, word ik belaagd door een opdringerige exposant  van op Aloë Vera gebaseerde sportvoeding. "If you take this, sir. You can win this one hour race!!", zou die dan in mijn oor fluisteren. 

Of is dit juist Hét Nieuwe Evenement om de voordelen van ligfietsen onder de aandacht van een veel breder publiek te brengen? Ik heb dus wel wat twijfels maar die moeten wat mij betreft het voordeel van die twijfel krijgen.

Oh ja, nog één nabrander. Op ligfiets.net mopperde al iemand over het gratis parkeren van zgn. 'benzineslurpers' op het terrein van de Raceway. Nou vind ik dat iedereen zelf moet weten of ie met de auto komt of niet, maar ik verwacht bij deze Cycle Vision XL natuurlijk wel een bewaakte en gratis fietsenstalling voor mijn peperdure en kwetsbare velomobiel. Voor je het weet ziet een gravity biker of een slingerend deelnemertje aan de Strider Race mijn fiets aan voor een uitdagende hindernis. Of zitten de kindertjes van al die Brabantse gezinnetjes die een dagje van de camping af zijn met hun kleverige vingertjes aan mijn Ventisitzitje te pulken. En dat zou minder leuk zijn ;-). Of verwacht ik nu weer teveel?

In elk geval tot ziens in Venray!

Vorig jaar was die bewaakte fietsenstalling voor Strada 94 nog niet nodig....

7 opmerkingen:

 1. Geweldig, ik heb er nu al zin in.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik me juist wel verheug op die slingerende Strider-rijdertjes.

  Vrijdagmiddag ga ik weer mijn tentje opbouwen en zondagmiddag ben ik van plan om weer naar huis te gaan. Net zoals vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke beschrijving Paul! Ik heb er ook zin in, op zondag komen we even een kijkje nemen.
  Misschien tot dan?

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moeten we een plek afspreken waar bloggers elkaar IRL kunnen ontmoeten of dat we allemaal 'een blog' gaan dragen. Moeten we alleen nog even bedenken wat een blog is ;-)

   Verwijderen
  2. Oorspronkelijk schijnt er een idee te zijn geweest voor een soort bloggersplein. Maar daar hoor ik niks meer over. Ik ben nu van plan iets herkenbaars aan te trekken. Een t-shirt met opdruk @Mooigeel o.i.d. ;-)

   Verwijderen
 3. Ik kom ook. Moet het wel nog even aankondigen op de eigen blog ;-)
  Hopelijk met een Vlaamse delegatie, maar er is nog tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, zo herkenbaar, die website die als mock-up al online ging: kromme tenen (en inderdaad: het is ook mijn vak). Lorum Ipsum was nog niet eens zo erg: er stonden lezingen op van een andere organisatie die hetzelfde site-ontwerp heeft gekregen. Dus de informatie ontbrak niet alleen maar klopte ook nog eens niet. Als onbetrouwbare informatie Cycle Vision niet de nek omdraait dan is het wel het klunzig ontworpen formulier met drop-down box in plaats van checkboxjes. Je kan je maar voor één ding opgeven! Als je dat formulier überhaupt kan vinden. Communicatie: er is een persbericht verstuurd. Leuk voor de interne communicatie voor de organisatie: NIET EXTERN! Je begrijpt, ik moet aan de histamineremmers voordat ik in een onomkeerbare anafylactische shock geraak. Hulde dat je je er nog voor wilde inzetten. Zulke dingen moet je m.i. op het laatst een half jaar van tevoren geregeld hebben anders ben je alleen nog bezig met crisismanagement. Ik bedoel: het moet toch voor de organisatie geen verassing zijn geweest dat er opeens over 6 weken een evenement is?

  Dat idee voor een bloggersplein o.i.d. vind ik wel grappig. We kunnen toch ook een plaats en tijd afspreken? Zeg: 13.00 uur in de kantine op zaterdag? Ik ben mijn T-shirt al gaan ontwerpen: http://www.spreadshirt.nl/-C59/product/129526445/view/1/sb/l

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Belle,

   Je hebt gelijk. Het was allemaal wel erg last minute werk en dat heeft gevolgen. Met de keus voor inschrijven.nl was ik ook niet zo gelukkig maar men wilde niet gebruik maken van het bestaande ligfiets.net systeem. Volgend jaar moeten de webzaken beter aangepakt worden.

   Meet & Greet met bloggers? Leuk idee. Ik ben er alleen op zondag maar aangezien ik ook al met een T-shirt bezig ben komt dat wel goed ;-)

   Tot kijk,
   Paul

   Verwijderen