maandag 6 februari 2017

Roem, faam en onsterfelijkheid

De zon stond hoog aan de Griekse hemel en brandde genadeloos. Acasius stapte naar voren, rekte zijn arm zo ver mogelijk naar achteren en slingerde zijn speer met enorme kracht weg. Naar het leger van de Perzen. Een man in de voorste rij stortte doorboord ter aarde. En met één stem scandeerde het hele Griekse leger "κῦδος!!! κῦδος!!! κῦδος!!!"  Zo omstreeks die tijd is het dus begonnen met redelijk onschuldige competities.

Heel wat jaren later maakte ik een Strava account aan. Gewoon uit nieuwsgierigheid, om te zien hoe dat nou werkte. Ik had ook al een login voor Garmin Connect. Ridewithgps, Endomondo, MapMyRide, en misschien ook al voor Runtastic en Runkeeper. Eigenlijk best wel een enorm sportieve prestatie voor iemand die vindt dat ie helemaal niets aan sport doet ;-).

Pas toen ik serieus begon te fietsen, op en neer naar Apeldoorn om daar te werken, begon ik regelmatig ritjes op Strava op te slaan. Vooral om voldoende 'big data' te verzamelen om daar later een semi-wetenschappelijk blogberichtje aan te wijden.

En vanaf dat moment kreeg ik er mee te maken: de kudos. Ik had meestal nog maar net op de Opslaan-knop gedrukt of er buitelde al een goedkeurend 'duimpje' over het scherm. "Erg aardig van M., of van R. of van Z.", dacht ik dan, "maar dit woonwerk ritje is écht geen bijzondere prestatie hoor." Binnen een uur had ik dan meestal een keer of vijf roem, faam en onsterfelijkheid verworven met een simpel forensentochtje.
Het woord 'kudos' komt dus van het Griekse κῦδος wat roem of faam betekent, oorspronkelijk op het slagveld. Het dook eind 18e eeuw weer op en werd later op Britse universiteiten gebruikt in de 20'er en 30'er jaren van de vorige eeuw. Meer 
Op een gegeven moment heb ik geprobeerd mijn 'fans' te ontmoedigen. Ik fietste van Dieren naar Apeldoorn en op Strava meldde ik "Woonwerk heen - héél saai". Dat zou ze ze er wel van weerhouden mij met kudos te overladen. In Apeldoorn aangekomen had ik in de kleedruimte nog maar ternauwernood mijn rechterfietsschoen uit of het eerste duimpje was al binnen. Een linkerschoen en een fietsbroek verder en ik zal al op vijf.  Zo snel ging dat en niets hielp ;-). Waarschijnlijk dacht iedereen: "Ach got, moet die arme Paul elke dag van die vreselijke saaie tochtjes maken...en het is ook al prutsweer. Laten we 'm een hart onder de riem steken...."   Zo verzamelde ik in de loop van de tijd meer dan 250 van die bemoedigende Stravaduimpjes. En de teller loopt door.

Dat het verschijnsel kudos belangrijk kan zijn bewijst wel het feit dat Strava er een hele set tips en trucs bij levert 'How to get more kudos'

Kudos komen me meestal vanzelf aanwaaien :-)
Niet alleen blijk ik dus vaste fans te hebben, regelmatig vinden ook volslagen vreemden mijn saaie ritjes ineens een kudos waard. Ze moeten me vast en zeker ergens onderweg gezien hebben en toen enorm onder de indruk zijn geraakt van dat voorbij flitsende mooie geel. Waar had ik al die lof anders aan verdiend?

Een paar dagen geleden nog kreeg ik kudos van ene Natalia. Dat bleek dus iemand uit Hoorn te zijn die haar Strava profiel werkelijk kamerbreed behangt met foto's van een witte hond. Verder blijkt ze vooral hard te lopen en virtueel te fietsen met Zwift. En zo iemand geeft mij kudos?  Een fat finger error?.Ik snap er niks van...of ik moet allerlei stille aanbidsters hebben ;-). Dat zou ik nog wel begrijpen.

Welkom in de wondere wereld van roem, faam, glorie en onsterfelijkheid. Dan was het bij de oude Grieken toch net iets simpeler...

11 opmerkingen:

  1. Hahaha... Die Natalia heeft mij afgelopen week ook gevonden! Blijkbaar gaat haar interesse niet alleen uit naar witte honden, maar ook naar felgekleurde velomobielen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natalia is de vrouw van Pieter Jan Z. die eind vorig jaar een DF XL heeft gekocht en op deze manier Natalia in de velomobielwereld heeft geïntroduceerd. Pieter Jan is een tegenpool van Paul van R., want Pieter Jan rijdt gemiddeldes woonwerkverkeer van om en nabij de 40 km per uur over een afstand van 75 km enkele reis (Hoorn - Sassenheim).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt. Ik ben hen (Natalie en Pieter Jan) al tegengekomen met Hond en zonder fiets, ze kwamen toen kijken bij de LEL.
      Uiteraard geef ik Paul nu ook kudos voor zijn ritjes, die hij nu regelmatig op Strava zet. En? Ga je deze week wel de 200 km halen Paul?

      Verwijderen
  3. Misschien kun je eens proberen vanuit een rijdende velomobiel een speer te werpen? Dat levert pas echt een hoop κῦδος op!

    Groet

    Erwin en Tante Lies

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij mij staat de teller op 4 aanrijdingen met andere fietsers en een invalidevoertuigje. Ik denk niet dat ik kudos zal krijgen van al wie dat weet....De bouwer verdiend wellicht wel kudos want hoewel gekraakt en met gebarsten gelcoat overal rond de inslagen is ie nog intact.

    Daarintegen zijn mijn ritjes vrijwel nooit saai...als ik niet uit mijn doppen kijk komt de permanent uitschakelende aanrijding waar na mijn Quest niet meer intact zal zijn waarschijnlijk snel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kudos voor het onversaagd doorzetten, ondanks alle hindernissen. Dat telt toch ook?

      Verwijderen
    2. 'sterkte' ! (hier meer op zijn plaats dan 'kudos', imho)

      Verwijderen
  5. Wordt het misschien tijd voor een digitale NEE-NEE sticker ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welnee, dat zou ik al die ritjes wel op privé zetten ;-). Dan heb je veel van de mogelijkheden van Strava zonder dat anderen mee kunnen kijken.

      Verwijderen
  6. Het is natuurlijk wel zo dat je niet alleen iets op internet plaatst voor jezelf (doe dat lekker in Excel of zo).. onbewust is het denk ik wel een vorm van hengelen naar aandacht oid.
    Inderdaad zijn de kudo's voor steeds hetzelfde ritje wel eens wat potsierlijk. Toch vind ik het ook leuk om het fietswerk van anderen te zien, dat is dan al voldoende reden voor een kudo.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk om te weten waar oorspronkelijk de term 'kudos' vandaan komt. Hilarisch is die pagina 'How to become a Strada celebrity'. Mijn leven heeft weer zin, richting. Hoe heb ik ooit kunnen leven zonder kudos? Hoewel 'kudos' enkelfout is, wordt het toch vaak als meervoud gezien en voor enkelfout ook 'kudo'gebruikt. Dat kunnen we niet eens meer foutrekenen want het is opgenomen in het groene boekje, ofwel de Woordenlijst Nederlandse Taal: http://woordenlijst.org/#/?q=kudo

    BeantwoordenVerwijderen