donderdag 24 januari 2019

Operatie Posbank mislukt :-)

Afgelopen woensdag wandelde ik met Anja een rondje om de bekende Posbank. Een mooi gebied zolang je er niet op zondagmiddag in de zomer komt ;-). Nu lag er een aardig laagje sneeuw en was het er zo goed als uitgestorven. Niet zo vreemd want de meeste wegen (op één na) langs en naar die Posbank worden bij het eerste sneeuwvlokje al afgesloten, ook voor fietsers.

Verlaten boerderij bij de Posbank
de Posbank afgelopen woensdag
En je mag er alleen maar wandelen!
Tijdens die wandeling zag ik mezelf daar toch wel rijden met een mooie gele velomobiel. Dat zou fraaie plaatjes op kunnen leveren én een mooi verhaal. Ik besloot Operatie Posbank gelijk de volgende dag in te plannen. Woensdagavond gooide ik nog even een Marathon Winter om het achterwiel.

Een Marathon Winter, die had ik er nog even omgelegd. Trapte nog verrassend licht zolang er geen diepe sneeuw lag. 

Net zoals bij de beklimming van hoge alpentoppen heb je meerdere routes naar de top. Ik besloot donderdagochtend eerst de zware route via ongeveegde fietspaden te proberen en als dat te moeilijk bleek te zijn, de route over de voor alle verkeer afgesloten Schaapsallee te nemen.

Fiets een stukje mee over de winterse Veluwe en ommelanden:

14 opmerkingen:

 1. Toen heb je je Santos maar gepakt, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar was het natuurlijk ;-) wel mee gelukt, maar daar had ik vandaag geen tijd meer voor.

   Verwijderen
 2. Had ik ooit al eens iets geschreven over lastig fietsen in verse sneeuw? Of verbeeld ik me dat maar?
  Ach, eigen ervaring is meestal de beste leermeester...;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als Paul had gewild had hem dit gelukt, zeker als hij letterlijk beter beslagen ten ijs was gegaan ( spijkerbanden bijv ) Maar hij wilde niet graag genoeg :-)))

  "Waar een geit kan gaan, kan een mens gaan, en waar een mens kan gaan daar kan hij een kanon met zich meeslepen" William Phillips Brits legerofficier

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eén opmerking: vierde foto van boven ;-))).

   Verwijderen
  2. Je hebt gelijk dat Marathon "winter" spijkerbanden zijn en ik onnozel genoeg niet wist dat dat dan spijkerbanden waren :-)))

   Maar die vallen dus wel tegen, miniatuur spikes ( volgens fabrikant alleen voor grip op ijs ) en geen elastische lamellen die de sneeuw grijpen en sneeuw het profiel uit werken zodat het geen damschijf wordt.

   Ik kan me wel bedenken waarom ze dat niet hebben, dat zal wel een gruwelijke rolweerstand hebben en dus meer iets voor motorvoertuigen zijn, bovenop de weerstand van sneeuw opzij drukken met de banden.

   Leuke martketing term dat"winter" maar het dekt de lading dus niet echt.

   Verwijderen
  3. Die "winterbanden" met lamellen zijn er ook, tenminste ze hebben lamellen, maar worden verkocht als 4 seizoenen band, de Schwalbe Marathon GT 365. Heb ze nog niet geprobeerd, wel in huis ondertussen.....Zal iets worden voor en na de ergste vorst/sneeuwperioden denk ik, de rolweerstand zou lager zijn dan die van de spikes volgens opgave van Schwalbe zelf. We wachten af............

   Verwijderen
 4. En inderdaad, Wim heeft gelijk, het zijn wel hele mooie beelden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoorde ik daar iets over "je zou binnen een half uurtje thuis zijn!"?

  Mooie video Paul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, een bijzonder oplettende luisteraar ;-). Ja, inderdaad zegt Anja zoiets waarmee ze doelt op een appje dat ik haar stuurde ergens halverwege de route.

   Verwijderen
 6. Bedankt Paul voor de video en de kiekjes . Mag ik ook vragen waar de Postbank ligt op de Veluwe ? De Schwalbe winter banden met verschillende profielen : https://www.xxl.no/search?q=Sykkel+Vinterdekk
  Als voorbeeld met Noorse prijzen voor 20/26/28 inch banden .

  Martinius Berg/Hov Noorwegen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou dit natuurlijk zelf even op kunnen zoeken, maar voor Mooi Geel lezers is geen moeite mij te veel ;-) Hier dus ter hoogte van het dorp Rheden: https://goo.gl/maps/F37SjscgEJL2 De Posbank is overigens een echte bank (om op te zitten) genoemd naar ene meneer Pos. Vandaar.

   Verwijderen
  2. Paul

   Hartelijk voor de link :-) . Posbank op een herdenking plateau is te zien. Wat een prachtig gebied het Veluwe nationaal park . Als " vroegere Nederlander " blijft Nederland toch in mijn hart :-) . Gelukkig dat het nog bestaat ! Ik ben hier nog nooit geweest en het is maar 3 km van Rheden zie ik op de boorden !

   Verwijderen