zondag 6 januari 2019

Over loliebollen en de appelgebakradar

Het was precies op de helft van de Loliebollentocht, een tocht die vooral bedoeld was om na de kerstdagen maar nog net voor oud en nieuw even de fietsbenen te strekken. De bekende veelkleurige sliert van velomobielen en een paar open liggers reed het slaperige dorpje Nieuw Heeten binnen. Rechtstreeks naar Cafetaria-Café Vosman, een etablissement waar de tijd stil lijkt te staan. In februari 2018 deed de LOL-colonne Vosman al eens aan. Toen was er géén appelgebak...  Maar de Loliebollentocht bleek die dertigste december onder een gelukkig gesternte verreden te worden. De uitbaatster van Vosman meldde dat er nu wel degelijk appelgebak beschikbaar was, maar dat moest dan wel even ontdooid worden. Verder was alles nog hetzelfde, inclusief het kwijlende caféhondje dat naast je op de bank kwam zitten om, als ie de kans kreeg, je appelgebakbordje schoon te likken. Ik bestelde weer een broodje kroket.

De volgende dag konden we ons  allemaal tegoed doen aan het gefrituurde gebak dat naar de bekendste toertocht voor velomobielen genoemd is, al dan niet wat vuurwerk afsteken en daarna rustig afwachten. Want de eerste reguliere LOL-rit van 2019 stond een week later al op het programma.

Zes januari om vijf voor negen 's ochtends reed ik de Houtmarkt op. Officieel gaat het Volkshuis pas om negen uur open maar uit ervaring weet ik dat de deur al om tien voor negen of nog eerder open is. En dat er ook voor negen uur zonder zeuren koffie wordt geschonken. Waar vind je dat nog tegenwoordig? Misschien bij Café Vosman in Nieuw Heeten?

De LOL-brigade bij Het Nieuwe Diekhuus. In de verte de Deventer toren. De laatste tijd is er bij LOL een hoge Stradadichtheid.
Vanwege de noord-westenwind vertrok een sliert van een man of tien naar het noorden, langs de mooiste rivier van Nederland,  richting Terwolde. En als er dan een flink stuk gefietst is wordt de appelgebakradar aangezet. State of the art technology speciaal voor ligfietsers ontwikkeld. Maar zoals wel vaker met heel erg nieuwe dingen zijn de kinderziektes er nog niet helemaal uit. De radar gaf een melding bij 'Kriebelz' in Terwolde maar dat bleek een false positive te zijn. Oftewel 'gesloten' in gewone mensentaal.  Er werd even gemopperd maar LOL-lers zijn positieve types en de hele colonne maakte rechtsomkeert om vlakbij Deventer te parkeren bij 'Het Nieuwe Diekhuus'. Ooit deed ik hier een teambuildingkookworkshop waarbij je veel moest betalen om zelf je eten te mogen maken maar nu serveerden ze er een lekker en betaalbaar stuk cheese cake en voor de liefhebbers zelfs appelgebak. Mijn dag was weer goed... :-)

In februari test LOL de nieuwste versie van de appelgebakradar. Fiets je mee?Geen opmerkingen:

Een reactie posten