dinsdag 24 september 2013

Geplaagd door de wind

Een setje Spoilerz
Alhoewel ik wat nuchter reageerde op de resultaten van mijn eigen Grote Velodecibels Test, heeft het me toch aan het denken gezet. Enige gehoorbescherming zou toch wel eens een goed idee kunnen zijn.

De reactie van Willem Jan Coster klonk mij goed in de oren. Hij geeft aan naar tevredenheid het produkt Spoilerz te gebruiken. Dat zijn simpele plastic 'spoilertjes' die je aan de voorste banden van je helm kunt bevestigen.

Ik besloot zo'n setje in Zuid Afrika te bestellen. De tien euro die dit experiment zou gaan kosten zou in elk geval weer stof voor een verhaal opleveren.

Binnen drie dagen viel de enveloppe al op de deurmat. Om hun windafbuigende werking optimaal te kunnen doen moeten de voorste helmbandjes gedraaid worden. Daardoor komen ze iets naar buiten te staan en de plastic spoilertjes zorgen dan (waarschijnlijk) voor stevigheid en een verbeterde luchtstroom. Mijn helm bleek niet 100% compatible te zijn met de gebruiksaanwijzing. Maar met wat gepruts kreeg ik de bandjes toch in een gedraaide toestand.

Het kan natuurlijk aan m'n oren liggen...
De volgende werkdag was het tijd voor de grote test. De grote vraag is natuurlijk: hielp het? Ja het hielp, de windruis was minder. Maar ook niet zoveel minder dat ik het de moeite waard vind. Zeker bij een behoorlijke tegenwind buldert het geruis nog lekker de oren in. Ik fiets met een mini-vizier maar zit niet heel diep in de fiets.

Als je op het internet op zoek gaat naar meningen van andere gebruikers van de Spoilerz zul je ontdekken dat die meningen verdeeld zijn. Ik constateerde een vermindering van ongeveer 25%. Anderen zijn er laaiend enthousiast over, weer anderen vinden het hele produkt bagger.

Volgens de mooie traditie van hoor en wederhoor heb ik Slipstreamz gemaild over mijn bevindingen. Vrij snel kreeg ik een reactie (zie hieronder). Interessant is zijn opmerking over het resultaat in relatie tot de toestand van je gehoor.

Het zou best eens kunnen dat als je er met andere oren naar luistert het voor jou beter werkt. Daarom stel ik mijn setje geheel gratis beschikbaar aan een andere fietser. Stuur me je adres via paulvanroekel apestaartje gmail punt com  en een paar dagen later valt er een enveloppe met inhoud op je deurmat. Het leukste is het natuurlijk dat, áls je een weblog hebt, je er ook weer iets over meldt. Maar beschouw dat als een vrijblijvende suggestie.

Er zijn meer van dit soort produkten: de Cat Ears, en de Zweedse WindFree. Ik denk dat ik het maar eens met goede oordopjes ga proberen. De recente uitgebreide test van Quezzzt met een serieuzere decibelmeter heeft die gedachte nog een bevestigd.Reactie Slipstreamz:

Hi Paul,

I appreciate the feedback very much. Looking at the photographs it appears to me that you have fit them very well and that the helmet is suited to them. For my personal preference I would loosen the tension just a couple of millimetres, which may increase the deflection just a little without risking losing your helmet in an accident.

As for your experience of the noise reduction, my experience over the last 8 years is that every single persons experience of the spoilers is different, with the determinant variables other than the obvious shape/size of ears, head and helmet being the state of a person’s hearing. What may seem like a 25% reduction in noise reduction to one would seem like a 50-75% reduction in noise to me. In general, my experience and feedback from customers is the worst the condition of your hearing, the better the Spoilers seem to work.

I hope this makes sense, and you are welcome to post them on your blog. I’d also welcome any questions you have clarifying this.

Best Regards,
Lonnie10 opmerkingen:

 1. Questrijder Arjen Haayman heeft zich inmiddels gemeld als het volgende Spoilerz proefkonijn. Hij zal zijn ervaringen waarschijnlijk via Twitter met de wereld delen: https://twitter.com/haayman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmm, zou ook wel zoiets dergelijks willen gebruiken, maar dan wel in combinatie met oordopjes om naar muziek te kunnen luisteren. Denk eerder in de richting van die Cat Ears, is m.i. makkelijker op maat te maken ....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze http://www.slipstreamz.com/content.asp?subID=8 zijn van het zelfde merk en daar kunnen volgens mij oordopjes ingepast worden...

   Verwijderen
 3. Leuk de Spoilerz weer tegen te komen!
  Inderdaad, de Spoilerz doen wel wat maar ik gebruik daarbij ook nog oordopjes.
  Toestand van het gehoor... zal dat niet een beleefde poging zijn om iets te zeggen over de stand van de oren ;-) Mijn oren steken ook ver uit ;-) en vangen dus meer wind dus meer geruis. Ik ga eens een stukje fietsen met een postbode elastiek om mijn hoofd, kijken wat dat doet...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moest even zoeken, maar ik wist dat Peter Haan een simpele doe het zelf constructie had bedacht. http://www.ligfiets.net/homebuild/547/brilspoilers-voor-minder-windgeruis.html
  Stipje aluminium aan je fietsbril omwikkeld met krimpkous of tape. Dubbel flapje ducktape als uitzetters voor extra grote oren. Ik heb ook al een stukjes dun isolatiebuis rond de bandjes gezien. Iets minder elegant mar werkt ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard is het verhaal niet nieuw. In 2009 was er al een uitgebreid draadje aan besteed op de LML. https://groups.google.com/forum/#!topic/ligfiets/95j71i97fJI
   Misschien zit daar nog wat inspiratie tussen?

   Verwijderen
  2. Theo,

   Dank voor de tip. Na verloop van tijd komt zo'n onderwerp gewoon weer terug.
   Gelukkig hebben we jou als alwetend ligfietsgeheugen ;-)

   groet,
   Paul

   Verwijderen
 5. Hallo Paul,
  Ik gebruik al 2 jaar met veel plezier een windscherm wat groter is als de standaard windschermpjes die je vaak ziet. Het heeft een paar grote voordelen, bijna geen windgeruis meer, alleen bij 60 km en bij regen waait het over je heen omdat de luchtstroom vanaf het schermpje over je heen gaat.
  Je bent in een keer van het lawaai af, Zie verhaal op mijn blogspot. 21 maart 2012

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Peter,

   Dank je. In de winter gebruik ik (wel) zo'n groter schermpje. Ik zal het binnenkort weer eens opzoeken en kijken hoe dat gaat qua windruis.

   groet,
   Paul

   Verwijderen
 6. Hallo Paul,

  Ik zie dat je een hoofdlamp op je helm hebt bevestigd. Ik wil dit zelf ook gaan doen. Is het een Petzl? Zo ja, mag ik weten welk type en hoe je 'm bevestigd hebt?

  Met vriendelijke groet,
  Fritschal Terheijden

  BeantwoordenVerwijderen